Propunerea pe care o fac are semnificaţii profunde şi chiar dacă ideea declarării acestei zile ca Zi de Sărbătoare Naţională (şi atât) a mai fost vehiculată, elementele asupra cărora vreau să medităm, astăzi, sunt extrem de importante.
De ce cred că este necesară schimbarea Zilei Naţionale a României? Din mai multe motive:
- Pe 1 Decembrie sărbătorim momentul extrem al istoriei noastre naţionale, atunci când s-a realizat Unirea cea Mare, atunci când România Mare a devenit statul atât de important, la nivel european, spre bucuria istoriei româneşti. Păi, avem noi dreptul să sărbătorim această zi, astăzi? În condiţiile în care Basarabia, Nordul Bucovinei, Caliacra (provincia din Bulgaria) Valea Timocului nu mai fac parte, de peste 70 de ani, din teritoriul României, avem noi dreptul să sărbătorim ceea ce înaintaşii noştri au reuşit, iar noi nu am fost în stare să păstrăm?! În loc de zi de sărbătoare, 1 Decembrie ar trebui să devină zi de comemorare naţională pentru ţinuturile româneşti pierdute în aceşti 90 de ani!
- 1 Decembrie este (o ştiu şi copiii, la şcoală) o zi de iarnă. Este motivul pentru care Zilei manifestărilor de Sărbătoare Naţională se desfăşoară, adeseori, în frig, în ger, în viscol, ratând prilejul unei mari bucurii a românilor, de pretutindeni.
Ar mai fi şi alte motive, dar trebuie să motivăm necesitatea ca mutarea Zilei Naţionale să se îndrepte spre ziua de 9 mai. Din cel puţin trei motive:
- În urmă cu 126 de ani, a fost proclamată Independenţa de Stat a României, acesta fiind motivul pentru care România a fost recunoscută, la nivel internaţional, ca o naţiune de sine stătătoare. Dreptul acesta a fost câştigat după războiul din 1877, atunci când armata română, prin jertfa a mii de ostaşi, a reuşit să învingă trupele otomane şi să-şi obţină acest drept. Momentul 9 mai 1877, declararea Independenţei de Stat a României (nepierdută, în mod normal, până în ziua de astăzi, deşi astăzi avem multe semne de întrebare în legătură cu independenţa României, mai ales la îndemnul actual de a ceda hegemonia ţării) trebuie să devină un moment extrem de important pentru români şi România.
- La 9 mai 1945 s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial! Atunci a luat sfârşit ultimul război (sperăm), iar înfrângerea necondiţionată a Germaniei a adus o schimbare radicală şi pentru România.
- 9 mai este (iată cum ajungem în actualitate, prin aceeaşi zi) Ziua Europei! Atunci când ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să se treacă la realizarea unei Federaţii Europene, în scopul menţinerii păcii, mai multe state au deschis drumul realizării acestei unităţi, la nivel european.
Iată deci, atât motive de interes naţional, dar şi internaţional care ne dau dreptul să considerăm că ziua de 9 Mai trebuie să devină Ziua Naţională a României.
Vă rog, dragi colegi, să trecem la elaborarea unei hotărâri legislative prin intermediul căreia, următoarea Sărbătoare Naţională a României să fie 9 mai 2014, atunci când ne vom afla şi în apropierea alegerilor europarlamentare şi cu atât mai motivantă va fi această decizie, iar sărbătoarea va fi făcută în plină lumină, în primăvară, în condiţii în care, pentru toată lumea, sunt create toate elementele necesare ale unei zile de sărbătoare.
DEPUTAT DE CĂLĂRAŞI PP-DD
MARIA DRAGOMIR