marți, noiembrie 26, 2024
AcasăPOLITICADeclarație politică/Senator Roxana Pațurcă: „Economia circulară este un concept de dezvoltare sustenabilă...

Declarație politică/Senator Roxana Pațurcă: „Economia circulară este un concept de dezvoltare sustenabilă pentru a diminua cât mai mult risipa”

- Advertisement -

Declarația mea politică de astăzi se referă la un subiect sensibil și extrem de important pentru țara noastră: Economia Circulară.

Economia circulară este un concept de dezvoltare sustenabilă pentru a diminua cât mai mult risipa. Acest lucru este realizabil prin consumul raţional de resurse. Odată cu tranziţia la o economie circulară, accentul se mută pe refolosirea, repararea, recondiţionarea şi reciclarea materialelor şi a produselor existente. Ceea ce se consideră drept „deşeu” se poate transforma într-o resursă. Conceptul de economie circulară a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2015 şi presupune restructurarea actualei economii de consum, cu accent pe investiţiile în zona verde, prin refolosirea a cât mai multor materii recuperate din deşeuri.

Importanța economiei circulare a fost subliniată recent în Strategia politică industrială a Uniunii Europene. Planul de acțiune privind economia circulară este gândit astfel încât să ajute la implementarea conceptului la nivelul fiecărui stat membru al UE.

Tranziția către economia circulară este o oportunitate excepțională de a transforma economia și de a o face mai durabilă, de a contribui la realizarea obiectivelor privind clima și de a conserva resursele lumii, de a crea locuri de muncă locale și a genera avantaje concurențiale pentru Europa într-o lume aflată într-o continuă schimbare.

În ianuarie 2018, Comisia Europeană a publicat un cadru de monitorizare privind economia circulară, plan ce are ca scop măsurarea progresului către o economie circulară într-un mod care cuprinde dimensiunile resurselor, produselor și serviciilor. Prin acest cadru se stabilesc 10 indicatori grupați astfel:

– Producție și consum

– Managementul deșeurilor

– Materiile prime secundare

– Competitivitate și inovare

De la viziune la realitate

Pentru a transforma această viziune în realitate, România și-a propus să urmeze un set de măsuri cu impact socioeconomic semnificativ. Tranziția spre economia circulară, cu accent pe eficiența resurselor are în centru managementul deșeurilor, fără însă a se rezuma doar la asta. Pentru țara noastră, creșterea procentului de colectare selectivă și a gradului de reciclare și valorificare presupune implicarea, atât a autorităților locale responsabile pentru gestionarea deșeurilor municipale, cât și a cetățenilor și depunerea unui efort susținut, nu atât pentru îndeplinirea angajamentelor pe care România și le-a asumat față de Comisia Europeană, cât mai ales pentru prevenirea generării deșeurilor, promovarea utilizării durabile a resurselor, a calității mediului înconjurător și a sănătății umane.

Regândirea și îmbunătățirea funcționării unui lanț valoric complex necesită eforturi și o bună cooperare între toți actorii. Este nevoie de inovare și de o viziune comună pentru a ne îndrepta spre direcția bună. Este necesar să se mobilizeze și sectorul privat, autoritățile locale, centrale, orașele și cetățenii.

Pachetul economiei circulare, Planul de acțiune și propunerile de directive care vor ajuta la implementarea conceptului economiei circulare, vor presupune pentru România, ca și pentru celelalte state membre UE, o restructurare a economiei, începând de la faza de proiectare a produselor, astfel încât să li se asigure o durată de viață cât mai mare, un grad de reparabilitate mare, astfel încât să fie asigurată reutilizarea lor cu ușurință și de a recupera și recicla materialele conținute.

Omul și puterea exemplului

Pe lângă acestea este necesară schimbarea mentalității consumatorilor. Oamenii trebuie să pună accent, atât pe sănătatea populației, cât și pe calitatea mediului. În luna octombrie 2017, Ministerul Mediului a organizat la București conferința „Economia circulară în România!”

Un alt proiect de economie circulară în derulare este „Let’s Be ECO!”, ce constă într-o competiţie dedicată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Scopul proiectului este susţinerea comunităţilor din mediul rural prin reutilizarea resurselor. În cadrul proiectului vor fi distribuite peste 280 de birouri şi alocate în urma disponibilizării aproximativ 600 de calculatoare/laptop-uri. Cele mai implicate 40 de şcoli vor primi aproximativ 15 calculatoare/laptop-uri şi 7 birouri. Proiectul este organizat de „Let’s Do It, România!”, în parteneriat cu Garda Naţională de Mediu. Se vor înființa ateliere de reutilizare creativă şi creaţie în care elevii sunt invitaţi să creeze obiecte din materiale reciclabile şi lucrări precum machete, planşe, desene etc. Aceste activităţi au scopul responsabilizării elevilor pentru protejarea mediului înconjurător şi însuşirea corectă a conceptului de deşeu.

La data de 20 decembrie 2017 a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern, “Planul Național de Gestionare a Deșeurilor“ (PNGD). Planul creează cadrul necesar pentru dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor la nivel național, eficient din punct de vedere ecologic și economic.

În același timp, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiționalitățile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deșeurilor. Atingerea obiectivelor strategice stabilite în PNGD vor contribui la realizarea pe termen lung a procesului de transformare a economiei liniare în economie circulară, având la bază promovarea reutilizării materiilor prime secundare.

De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în PNGD va contribui la o gestionare adecvată a deșeurilor, conducând, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale și, în același timp, va crea oportunități pentru apartiția unor noi locuri de muncă în sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deșeuri, cercetare și inovare, investiții verzi, etc). PNGD va permite continuarea investițiilor locale în instalații necesare asigurării unui management performant al deșeurilor și, totodată, le va da posibilitatea autorităților publice locale să propună noi investiții în acest sector, în funcție de necesitățile fiecărui județ.

Eforturile care trebuie depuse vor fi mari și vor presupune implicarea activă, atât a administrației publice centrale: Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Consultării Publice și Dialog Social, cât și fiecăruia dintre noi.

Observăm că România depune efort susținut menit să conducă la îndeplinirea obiectivelor asumate față de Comisia Europeană și să promoveze utilizarea durabilă a resurselor, a calității mediului înconjurător și a sănătății umane.

Dragi colegi, în loc de încheiere fac un apel la dumneavoastră… Dat fiind faptul că anul 2018 este ANUL CENTENARULUI, să lăsăm apartenența politică și să ne gândim la responsabilitate. Haideți să contribuim la îmbunătățirea vieții generațiilor următoare: Să respectăm, să reciclăm, să inovăm!

Vă mulțumesc!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite