Deputatul liberal Emil Dumitru a vorbit recent despre măsurile pe care Ministerul Agriculturii le va implementa în Planul Național Strategic, despre facilitățile pentru încurajarea asocierii micilor producători pe care le-a votat în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților precum și despre fondurile disponibile pentru proiecte.
„La Ministerul Agriculturii, miercuri (n.r. 3 noiembrie 2021), în fundamentarea intervențiilor pe Planul Național Strategic, care înseamnă aproximativ 16 mld de euro, GAL-urile (Grupurile de Acțiune Locală) vor primi 10,2% din anvelopa financiară, ceea ce înseamnă undeva la 550 mil. Euro.
Practic, acolo vor fi finanțate și activități non-agricole din mediul rural, gen puncte gastronomice rurale. În acest sens, putem să avem, într-adevăr, ce să oferim turiștilor în zona noastră, cu toate că avem nevoie de infrastructură. Iar infrastructura trebuie fundamentată foarte bine ca să putem să obținem fonduri europene.
Am votat în cadrul Comisiei de agricultură facilități fiscale pentru grupuri și organizații de producători, zero taxe pe 5 ani pentru cei care au cifră de afaceri de până la 10 mil.euro, tocmai ca să putem să încurajăm asociarea.”
Dumitru: Din păcate, România exportă materie primă și importă produse finite, ceea ce a dus balanța comercială la un negativ de 2 mld de euro
„Chiar dacă există un ministru interimar demisionar la Ministerul Agriculturii au fost lansate proiecte pe dezvoltare rurală de 3,2 mld. euro, iar în Planul național Strategic sunt urmărite câteva obiective foarte importante cum ar fi: reducerea deficitului de balanță comercială pentru că România, din păcate, mănâncă din import.
Avem, aproximativ, 2 mld. de euro deficit de balanță comercială, motiv pentru care marile ferme ar trebui să vină să acceseze pe Măsura 4.2, procesarea materiei prime, ca să poată să își crească valoarea adăugată, nu vom mai mânca aluat congelat din import, așa mai putem să consolidăm niște ferme de familie care să producă pentru piața autohtonă într-un sistem organizat.
Iar aici am câteva initiative legislative pe care, încă, nu le-am definitivat. Este vorba de legea arendei, de câteva facilități fiscale acordate micilor producători, inclusiv relaxarea legislației din perspectiva autorizației. Un proiect de construcții montaj, de exemplu, din zona de zootehnie, are 1,2 ani perioadă în care obține avize.
Ori, dacă, după ce depun proiectul astăzi, durează un an și două luni să obțină avize, practic, uitându-ne la creșterile de prețuri la materialele de construcții, proiectul respectiv nu mai poate fi viabil. Inclusiv în Comisia de Agricultură am votat ca în extravilan să nu mai fie cerut PUZ-ul pentru construcții în zootehnie. Sunt lucruri care le facem, sigur că ele nu se văd, dar obiectivul nostru este să legiferăm pentru a simplifica cât mai mult posibil.”
Dumitru: Vom crește sprijinul pentru producători, inclusiv pe partea de comercializare
„În ceea ce privește problema producătorilor, cred că ar fi bine să nu mai dăm fermierilor peștele, că să le dăm undița. Cred că este mai important decât să dăm un sprijin cuplat pe tona de tomate, obținute în spații protejate, să dăm o măsură, așa cum este în programul de guvernare al Partidului Național Liberal, pe agricultură, pe ambalare, sortare și etichetare.
Să știm și noi că este tomată de la Jegălia, de exemplu, când mergem în supermarket, mai ales că legumele noastre, din păcate, nu le regăsim în marile magazine, tocmai pentru că nu îi avem asociați pe legumicultori și mai degrabă dăm niște granturi de 40.000 de euro/an acelora care se asociază și își pun în comun marfa să cumpere lădițe, să își facă etichete, să le calibreze. Practic, ăsta este challenge-ul pe care îl avem.”