Elevii claselor I-VIII-a vor învăţa doar dimineaţă, când dau un randament mai bun, au anunţat deputaţii, care au scris şi adoptat o lege în acest sens.
Toţi elevii claselor I-VIII vor învăţa dimineaţa, iar acolo unde se poate şi cursurile liceale ar putea să se desfăşoare de asemenea în intervalul 8:00-13:00. Aceasta este propunerea legislativă care a primit avizul favorabil al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor.
Iniţiatorii propunerii arata ca în prima parte a zilei elevii se concentrează mai uşor, reţin mai bine informaţiile şi dau un randament mai bun. În plus, dacă învaţa după amiază nu îşi potrivesc programul cu părinţii lor, iar de aici pleacă mai multe neînţelegeri în familie.
Parlamentarul Maria Grecea, care a iniţiat acest proiect, arata ca „schimbarea are ca scop maximizarea randamentului elevilor de la toate ciclurile de învăţământ. Demersul se bazează pe opinia îndreptăţită a specialiştilor în domeniu, care susţin că elevii dau cel mai bun randament în intervalul 8:00-13:00”.
În cazul în care şcolile vor modifica programul elevilor şi aceştia vor învăţa de dimineaţă, părinţii vor scăpa astfel de grija copiilor lăsaţi nesupravegheaţi acasă şi îi pot conduce la şcoală chiar înainte de a pleca la serviciu.
Modificarea programului şcolar într-un singur schimb îi avantajează pe elevii care învaţă după amiază şi pentru că astfel vor avea mai mult timp pentru teme, dar şi pentru relaxare.
„În schimbul doi ei merg deja obosiţi la şcoală, prânzul devine cina, iar temele se fac noaptea târziu. Iniţiativa asigura egalitate de şanse deoarece consider că nu este corect că unii copii să înveţe dimineaţa şi alţii după-amiaza având în vedere că toate studiile de psihologie şi pedagogie arata eficienţa maximă a elevilor între orele 8:00 – 13:00”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Aşa cum aminteam la începutul articolului, proiectul a primit avizul favorabil al Camerei Deputaţilor, însă în acest moment pare imposibil de aplicat în unităţile de învăţământ din ţară, din cauza lipsei spaţiilor, motiv pentru care unităţile şcolare nu pot fi obligate sau sancţionate dacă nu îşi modifica programul. Sursa:portalinvatamant.ro