luni, noiembrie 25, 2024
AcasăPOLITICADeputatul Sorin Vrăjitoru, inițiativă legislativă pentru eliminarea impozitului pe venit la culturile...

Deputatul Sorin Vrăjitoru, inițiativă legislativă pentru eliminarea impozitului pe venit la culturile de plante medicinale și aromatice

- Advertisement -

Cultivarea plantelor medicinale și aromatice poate deveni o sursă de venit importantă și pentru românii care nu dețin suprafețe foarte mari de teren, având în vedere cererea care există la ora actuală pe piață.

Pentru a încuraja ca și micii fermieri (care dețin până la 2 hectare de pământ) să înceapă cultivarea acestor plante, deputatul călărășean Sorin Vrăjitoru a demarat procedura pentru depunerea la Camera Deputaților a unei inițiative legislative de completare a legii 227/2015, privind scutirea de la plata impozitului pe venit și a plantelor din categoria celor medicinale și aromatice.

În expunerea de motive, semnată de 38 de deputați, se arată că în prezent „cultivarea plantelor medicinale și aromatice cunoaște o nouă etapă în care numărul celor care caută tratamente medicinale naturiste este în creștere. Cu o climă temperată, România este locul în care astfel de plante  pot fi cultivate pe suprafețe extinse, existând, astfel, și calea de umplere a golului manifestat la export. (…) Normele de venit impozabil pentru majoritatea culturilor au fost cuprinse în Codul Fiscal (art. 105, alin. 2), mai puțin plantele aromatice și medicinale. Aceste plante nefiind cuprinse în Declarația 221 și neavând norma de venit stabilită prin lege, cultivatorul trebuie să se încadreze în prevederile art. 104 din legea 227/2015, se produc confuzii în rândul cultivatorilor.

Pentru a elimina această confuzie propunem introducerea în tabelul prevăzut la art. 105, alin. 2, privind veniturile neimpozabile, din legea 227/2015, a sintagmei plante medicinale și aromatice.”

Semnatarii inițiativei susțin dezbaterea și adoptarea acesteia în procedură de urgență.

În prezent sunt 13 categorii de plante scutite de plata impozitului pe venit.

1.Cerealepînă la 2 ha
2.Plante oleaginoasepînă la 2 ha
3.Cartofpînă la 2 ha
4.Sfeclă de zahărpînă la 2 ha
5.Tutunpînă la 1 ha
6.Hamei pe rodpînă la 2 ha
7.Legume în cîmppînă la 0,5 ha
8.Legume în spații protejatepînă la 0,2 ha
9.Leguminoase pentru boabepînă la 1,5 ha
10.Pomi pe rodpînă la 1,5 ha
11.Vie pe rodpînă la 1 ha
12.Arbuști fructiferipînă la 1 ha
13.Flori și plante ornamentalepînă la 0,3 ha

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite