Răzvan Ciucă. Este chiar un proiect sui-generis, real şi de succes semnat de doamna Oana Camelia Belu şi colaboratorii săi de la Mogoşoaia şi de dincolo de Dunăre. Admiratoare a artelor, susţinând cu importante sponsorizări evenimente culturale dintr-o gamă de elită – numai în anul acesta. Expoziţia de pictură şi tapiserie Gogescu 60/35, vernisată în sala C. Brâncuşi de la Parlamentul României, sau Retrospectivă de arhitectură Ion Vede, deschisă în sala de expoziţii a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Slobozia, lansarea la librăria Bastilia, Bucureşti, a volumului de „Opere Immanuel Kant”, apărut la Editura Antet ş.a., provocând sau găzduind cu eleganţă evenimente naţionale şi chiar internaţionale de top cultural.
Ne vom rezuma, în cronica noastră, la trei evenimente patronate la Domeniile Ostrov în lunile august-septembrie, cu secvenţe în expoziţiile de etnologie şi artă plastică, în salonul de degustare, pe colinele cu vii şi livezi, la mănăstiri, de-a lungul Dunării sau înconjurând lacul Bugeac.
Primul eveniment, Descoperă România (11-18 august), s-a desfăşurat la Ostrov, vineri, 16 august. Împreună cu Radio România Cultural, Asociaţia Pro Valores, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Exces Music (am numit organizatorii), Domeniile Ostrov şi-au propus să „descopere o Românie reală, o Românie a înţelegerii şi conlucrării interetnice, o Românie a oamenilor talentaţi, creatori şi valoroşi, o Românie a bogăţiilor turistice, o Românie cu un potenţial cultural-turistic imens” (am citit din Program). Călătoria, că a fost o călătorie (Roma-Domeniile Ostrov-Castelul Peleş-Palatul Mogoşoaia), a fost ghidată de Icon Arts Icons, o trupă alcătuită din tineri muzicieni talentaţi, Simon Csangar, Csilla Kecskes şi Mihai Cocea, şcoliţi în măiestrie la Bucureşti, Cluj sau Târgu Mureş, la Universitatea de Arte din Zurich sau la Academia Regală din Londra, şi care s-a impus prin muzica lui George Enescu, Erno Dohnanyi şi Franz Schubert. Domeniile Ostrov a fost partener de proiect cu: Academia di Romania, Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Programul „Oportunităţi la tine acasă”, Muzeul Naţional Peleş şi Institutul Maghiar din Bucureşti.
„Spiritul Dunării în comunităţile portuare” (Danube Spirit in Port Communities), 24 august – 2 septembrie, este un proiect european transfrontalier, având ca partener Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi şi Primăria Ruse prin Galeria de Artă. Grupurile ţintă sunt reprezentate de comunităţile locale din cele trei oraşe partenere (535000 de locuitori): Constanţa RO, BG Ruse şi Călăraşi RO. La proiect au participat zece artişti plastici, câte cinci din România şi Bulgaria. Exerciţiul plastic s-a rezolvat în tabăra de pe Domeniile Ostrov, zonă mângâiată de frumuseţi unice. O bună cazare (hotel Dionis – Lipniţa), un meniu de vară-toamnă de la care n-au lipsit vinurile de soi de la Ostrov sau Lipniţa, un ghid calificat (Andrei Tencariu) şi o vreme fără cusur au marcat un sejur-open de neuitat între culorile Dobrogei. În octombrie va fi vernisată, cu 40 de lucrări, expoziţia SDCP, la Muzeul de Artă Constanţa. Va urma o etalare inedită, pe un pontoon de la Călăraşi. Cu remorcherul, expoziţia va fi „împinsă” până în portul Ruse. Prin cataloage, ilustrate, broşuri şi pliante, „Spiritul Dunării” va ajunge în alte porturi (Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi, Cernavodă, Constanţa, Vidin, Lom, Oryahovo, Ruse, Svishtov, Somovit, Tutrakan, Silistra).
Al treilea eveniment având Domeniile Ostrov cap de afiş, a fost dacă nu secret, atunci nici discret: Înfiinţarea, la Ostrov, al Scaunului Cavaleresc al Vinului. Sâmbătă, 31 august, de la prânz şi până-n noapte. Din Statut: „Vinul este parte integrantă a identităţii europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae este de a menţine acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui şi de a păstra această moştenire culturală pentru generaţiile viitoare. Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului este o organizaţie culturală care şi-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, şi vinul – privit ca un bun cultural, parte a identităţii noastre naţionale – în special.” Mai aflăm din mesajul OEVE că „istoria viticulturii şi vinificaţiei se identifică cu istoria omenirii”, apoi ce trebuie să facem şi la cine să apelăm „pentru perfecţionarea noastră în materie de vin”. Promovarea valorilor fundamentale europene – demnitatea umană, libertatea, democraţia, pacea, prietenia – au constituit premisele apariţiei OEVE.
– Sediul central al OEVE este în oraşul liber Eisenstadt din Austria, iar coordonarea activităţii ordinului este realizată de către Senat, condus de doi consuli.
– Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, şi având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti (ex: Scaunul Ostrov, n.n.).
– Frăţia îşi revendică tradiţia din ordinele cavalereşti medieval (…) nu neglijează nici operele caritabile în domeniul artelor etc.
– Doctrina: echidistanţi faţă de confesiuni, politică, economie şi interesele de castă.
– Taxele nu sunt prohibitive, iar obligaţiile nu sunt adjuvante. (În ziua aceea am aflat de parcursul istoric al înfiinţării Consulatului României al OEVE, un proces care a durat 6 ani.)
Meniul de la Recepţia prilejuită de înfiinţarea Scaunului Cavaleresc Ostrov a fost unul de pomină. Reţin doar miei la proţap, pâinea rumenită în ţest şi plăcinta dobrogeană. Printre hore, geamparale şi cârlibana aromână învârtite în pahare cu Chardonnay şi Cabernet Sauvignon, am aflat că setea a fost înaintea băuturii. Scăpaţi de ploaie şi sub spuză de stele, aflat într-un cerc de bună dispoziţie, am primit salutul cavaleresc: IN HONOREM DEI, ET IN HONOREM VINI!
Dezinhibată, devenită tot mai autoritară, Oana Belu a coordonat regia Reuninunii din instinct.
A doua zi, în sala Ovidiu a hotelului Ibis din Constanţa, au fost acreditaţi ostroviţii, care s-au alăturat mai vechilor cavaleri Oana Camelia Belu şi Ştefan Lucian Velciu: ing. Camellia Dragomir, şef Ferma nr. 5, ing. Adrian Dolghin, director de producţie, ing. Marius Comşa, director tehnic la Lipniţa, ing. Marius Gaidanov, şef Ferma nr. 3.
Din meniu n-au lipsit „caracatiţă marinată în ierburi aromatice şi oţet balsamic”, „tartine asortate din sturion”, Chardonnay DOC-CMD 2010 („bogăţia vinului demonstrează rodnicia păcii”), „pălămida de Marea Neagră la grătar pe banchiză de orez ”… Uşor, uşor, încep să se contureze elitele, ca într-o lume normală dar cu „etichetă”, ca odinioară la noi. Românii (re)învaţă cuvântul „aristocraţie”. Câteodată, şi nu din întâmplare, cine poate să fie fericit să se bucure de rodul ei(a).
*
Ştii ce? Vă invit la Ostrov la FESTIVALUL VINUL NOU. Joi, 26 septembrie 2013! Descoperă Domeniile Ostrov!