luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALITATEDeşi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi se confruntă cu datorii, cu...

Deşi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi se confruntă cu datorii, cu plata salariilor este la zi

- Advertisement -
Mizeria din spital nu-l prea deranjează pe manager

Chiar dacă mai multe secţii din spital au fost modernizate şi se prezintă acum la standarde superioare, nu acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre holurile sau casa scărilor din spital, sau alte secţii mai puţin norocoase, care sunt într-o stare de degradare accentuată. Prezent la o conferinţă de presă, actualul manager al spitalului, Mihai Nistor, a fost întrebat de ce în bugetul spitalului nu se pot găsi banii necesari pentru ca aceste spaţii să fie văruite măcar. Acesta a declarat că ştie că există multe zone în spital neigienizate dar că, cel puţin la parter, nu va întreprinde nimic pentru că vor demara lucrările de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe (UPU).

Dacă la parter ar exista o explicaţie, nu înţelegem de ce domnul manager nu i-a măsuri pentru celelalte spaţii. Dar tot dânsul a încercat o explicaţie, acasă la dânsul s-a produs o inundaţie şi stă cu pereţii şi tavanul deterioraţi până va face reparaţii capitale. Deci dacă nu avem bani de modernizări ce rost are să cheltuim banii pe lavabil… În ceea ce priveşte extinderea UPU, aceasta se va produce în spaţiul unde este acum administraţia. Managerul Mihai Nistor spune că, în circa 6 luni, ar trebui demarate lucrările, concomitent cu înlocuirea lifturilor vechi cu cele noi, având în vedere că licitaţia s-a finalizat.

Bugetul spitalului, din ce în ce mai subţirel

Nici bugetul spitalului nu stă prea bine. Managerul Nistor spune că, atunci când a preluat funcţia la Călăraşi, bugetul spitalului era undeva la 1 miliard şi jumătate lei vechi, bani proveniţi de la Casa de Sănătate.

„Avem cheltuieli de personal de 19,5 miliarde şi avem finanţare de la Casă în jur de 20 de miliarde şi ceva. Ăsta este bugetul, banii sunt din ce în ce mai puţini. Ministrul spune că dacă nu dai afară, întâi asiguri cheltuielile salariale şi apoi treaba ta dacă mai eşti în stare să mai faci ceva. Oricum, tot ce rămâne după ce se plătesc salariile merge către medicamente”, subliniază managerul Nistor.

Datoriile blochează conturile spitalului

Şi la capitolul datorii, spitalul din Călăraşi este fruntaş. Conturile unităţii medicale sunt frecvent blocate de către Direcţia de Finanţe pentru neplata datoriilor. „Da, într-adevăr, am avut conturile blocate o lună de zile. Şi acum sunt. Dar cu ajutorul Consiliului Judeţean Călăraşi sperăm să le deblocăm. Cele mai multe datorii sunt pe arierate. Banii alocaţi de CJ au fost 600 de milioane de lei vechi, sumă insuficientă având în vedere că ne-ar trebui 12 miliarde de lei vechi să deblocăm conturile. Şi Ministerul întârzie nişte bani, oricum suntem cu plata la zi a salariilor”, a concluzionat managerul spitalului de la Călăraşi, Mihai Nistor.

Avem sau nu toate specialităţile din spital acoperite?

Managerul spitalului mai afirmă că, în ultima perioadă, s-a reuşit acoperirea tuturor specialităţilor, uitând totuşi că nu s-a clarificat situaţia medicului urolog.

„Nu sunt specialităţi neacoperite, am reuşit să le acoperim pe toate. Şi medicul diabetolog urmează să-şi înceapă activitatea, chiar şi-a primit toate acreditările. Referitor la medicii rezidenţi vă pot spune că sunt 11 sau 13 care ar trebui să vină. Din ce au sosit până acum, 3 au spus că vor să rămână, chiar mi-au dat şi ultimatum să le obţin locuinţă, asta fiind un lucru cu care îi putem face să rămână la Călăraşi. Vom avea medic anatomopatolog, diabetolog şi medic de laborator”, mai precizează sursa citată. Cu toate că se afirmă că toate specialităţile sunt acoperite, nici la ora actuală nu există în spitalul de la Călăraşi medic specialist urolog.

„Medicul urolog, după cum ştiţi şi-a luat legal concediu fără plată, practic a renunţat la post şi pe urologie nu mai avem medic. Trebuie să vină să îţi dea demisia pentru a nu mai ţine postul blocat”, a mai spus Mihai Nistor.

Paza în spital lipseşte cu desăvârşire

Lipsa banilor pare să fie principalul motiv pentru care nu este asigurată paza în spitalul din Călăraşi. La ora actuală, unitatea spitalicească nu beneficiază de pază, decât pe Ambulatoriu existând un contract cu o firmă de pază.

„Avem portarii la intrarea în spital. Ştiu că trebuie să avem un plan de pază conform noilor norme. Am vazut şi eu cum arată un plan de pază, cum se face acum, câte porţi ar trebui închise, câţi oameni ar trebui să avem, inclusiv pe patrulare. Desigur, toate chestiile astea costă, iar singurele servicii care se pot face sunt pe externalizare”, spune Mihai Nistor.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite