joi, aprilie 17, 2025
AcasăACTUALITATEDirectorul EcoAqua e optimist: „Lucrările pe CL 8 se vor termina la...

Directorul EcoAqua e optimist: „Lucrările pe CL 8 se vor termina la 31 decembrie a.c.”

- Advertisement -

Săptămâna aceasta, Cezar Neagu, directorul EcoAqua, operatorul regional de apă şi canalizare care implementează în municipiul Călăraşi binecunoscutul proiect CL 8, de extindere şi reabilitare a reţelelor, a fost prezent, din nou, într-o conferinţă de presă, ocazie cu care a vorbit despre stadiul lucrărilor şi ce se întâmplă cu finanţarea după 31 decembrie 2015, dată de la care Comisia Europeană nu va mai face niciun fel de decontări.

S-a vorbit în primul rând, pentru că o parte a mediei călărăşene a acuzat modul în care au fost aleşi subcontractorii de către Hidroconstrucţia, antreprenorul general, de faptul că aproape toţi constructorii din Călăraşi au intrat în subantrepriza HidroConstrucţiei. „Din toţi cei care ar putea să lucreze în acest contract, mă refer la antreprenorii din Călăraşi, lipsesc vreo 2-3 care ar fi putut şi nu lucrează. Lucrează şi vreo 7 din afara judeţului şi 8-9 din Călăraşi”, a spus Neagu.

Cezar Neagu a punctat, referitor la stadiul lucrărilor, că, în primul rând, prin contract, constructorul are de plată penalităţi de întârziere. „Constructorul va avea penalităţi de întârziere a lucrărilor, dar ştiţi cum este, în situaţii de genul acesta se vor găsi argumente că s-a întârziat din nu ştiu ce motive. Eu, totuşi, încă sunt optimist şi cred că vom termina lucrările la 31 decembrie 2015”, a precizat directorul EcoAqua. Acesta a explicat şi ce se întâmplă cu lucrările rămase de executat după finalul acestui an, din ce bani vor fi finanţate. „Într-adevăr, în august am întârziat cu plata două săptămâni, ei nu au avut bani de motorină să vină cu buldoexcavatorul pe lucrare, eu am discutat şi cu colegii mei din ţară şi cam aceleeaşi probleme le-am întâmpinat cu toţi. Eu încă sunt optimist şi dacă vor rămâne nişte lucrări neexecutate le vom face în ianuarie-februarie pe banii Ecoaqua care are obligaţia participării la acea cofinanţare de 4% din bugetul proiectului. Am negociat, pentru că de aceea am întârziat în august cu cele două săptămâni, cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Autoritatea de Management, un act adiţional la contractul de finanţare care ne permite ca această cofinanţare a noastră să o putem plăti după 1 ianuarie 2016 şi practic să reuşim să terminăm restul lucrărilor care ar mai rămâne de executat”, a punctat Cezar Neagu.

 

S-au decontat doar 3 milioane de euro. Urmează să vină utilajele mari din proiect

Cifric, la acest moment, sunt introduse sub pământ 83% din reţeaua de apă şi canalizare şi mai sunt de făcut aproximativ 1.000 de branşamente. „Reţelele sunt undeva la 82-83% în pământ, se lucrează încă la branşamente, mai sunt cam 1000 de făcut şi cele două staţii de pompare a apei uzate de la Jirlău şi Siloz. Chiar dacă va veni vreme urâtă, de la 1 noiembrie se poate lucra pentru că se va lucra la interior. Din cele 8 milioane de euro ale proiectului au fost decontate 3 milioane, dar trebuie să ţinem cont că ponderea va fi în utilaje, au început să vină vanele, o parte din pompe, staţiile de monitorizare sosesc săptămâna aceasta şi va fi un efort financiar deosebit în zilele următoare. Probabil, cu neprevăzutele ce vor apărea, vom ajunge undeva la 10 milioane de euro, bani care nu s-au mai investit în Călăraşi în infrastructură timp de 25-30 de ani, lucruri care vor rămâne cel puţin 50 de ani”, a mai precizat şeful EcoAqua. Cezar Neagu nu neagă, însă, că, deşi beneficiile proiectului sunt imense pentru municipiul Călăraşi, problemele mari vor apărea în ceea ce priveşte infrastructura rutieră pe străzile unde s-a lucrat. Potrivit acestuia, reparaţiile la străzi vor fi realizate din garanţia de bună execuţie depusă de antreprenorul general Hidroconstrucţia. „Asta e partea pozitivă a proiectului, că vom avea probleme cu drumurile, de acord. Aici ne vom certa, există însă 10% garanţia de bună execuţie pe care am oprit-o constructorului din care vom face reparaţiile pe drum”, a spus Neagu.

 

Încep lucrările pe strada Bucureşti. Pe 21 sau 22 octombrie vom avea parte de sistarea generală a apei pe o durată de 24h

Strada Bucureşti, principala arteră de circulaţie din municipiul Călăraşi, prinsă în proiectul CL8, va fi atacată începând cu 19 octombrie. Se va lucra diferit faţă de modul de finanţare din proiect, tocmai pentru ca traficul în zonă să fie cât mai puţin afectat. „Intenţionăm de luni, 19 octombrie 2015, să intrăm pe strada Bucureşti să încercăm o altă abordare, de la 5 Călăraşi până la Dobrogei şi ar mai fi o bucată de la strada Toamnei până la Primăverii. Am studiat posibilitatea, vom căra tot pământul care rezultă din excavaţie şi vom aduce după ce se bagă ţeava, pâmântul în aşa fel încât să nu avem mormane. Nu a fost gândită aşa finanţarea în proiect, dar având în vedere importanţa străzii am zis că este ok. Eu zic că la 15 noiembrie să fie gata. Nu o închidem toată, o închidem pe porţiuni”, a explicat directorul EcoAqua. Concomitent cu această stradă, se execută lucrări şi la cele 23 de cămine de monitorizare, ocazie cu care Ecoaqua programează o întrerupere generală a apei potabile în municipiul Călăraşi pe 21 sau 22 octombrie, pe o durată de 24 de ore, lucru ce va fi anunţat în timp util. „Pe cele 23 de cămine de monitorizare la care în acest moment avem tot ce ne trebuie, le vom aborda începând de luni, 19 octombrie şi programăm o întrerupere generală a apei pe 21 sau pe 22 octombrie. Vom anunţa din timp”, a mai declarat Cezar Neagu.

Mai trebuie spus faptul că operatorul de apă şi canalizare EcoAqua, lucrează la un nou proiect de extindere şi reabilitare a reţelelor din judeţul Călăraşi, cu finanţare europeană, în cadrul noului Program Operaţional Infrastructură Mare (POIM). La acest moment, a fost accesat primul contract de lucrări, cel de asistenţă tehnică. Se doreşte absorbţia a încă 200 de milioane de euro, bani cu care ar putea fi încheiat capitolul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul Călăraşi şi în localităţile din judeţul vecin Ialomiţa, membre ale ADI EcoAqua.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite