miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăEVENIMENT"Domeniile Ostrov", medaliată la "International Wine Contest Bucharest 2012"

„Domeniile Ostrov”, medaliată la „International Wine Contest Bucharest 2012”

- Advertisement -

Marius Lotrea.  De la preluarea de către omul de afaceri Horia Culcescu,în 2001, podgoriile de pe dealurile Ostrovului au cunoscut o continuă dezvoltare. Cu o echipă de profesionişti condusă de Oana Belu, brandul „Domeniile Ostrov” şi vinurile produse aici au ajuns pe locul 5 în România ca şi cotă de piaţă. Cu o producţie de 6 milioane de litri de vin în 2011, vândută deja, „Domeniile Ostrov” se poate considera un jucător important pe piaţa vinurilor din România.

Vinurile Ostrovit premiate cu aur şi argint

Recent, „Domeniile Ostrov” a primit şi recunoşterea asupra calităţii vinurilor produse la concursul de specialitate „International Wine Contest Bucharest 2012” ce s-a desfăşurat în perioada 7-10 iunie la Bucureşti. Pentru Muscatul Ottonel 2011 au obţinut medalia de aur, iar Cetatea Durostorum, Sauvignon Blanc 2011 şi Domeniile Ostrov, Merlot Rose 2011 au fost recompensate cu medalia de argint. Pentru a marca acest moment, conducerea Ostrovit a organizat o conferinţă de presă urmată de o degustare de vinuri. Au fost prezentate investiţiile ce s-au realizat până în prezent dar şi cele pe care le vor realizaîn perioada următoare. Astfel, la Ostrov va fi realizat un Muzeu al vinului ce va fi creat şi coordonat de fostul director al Muzeului Naţional al Agriculturii din Ialomiţa, Răzvan Ciucă, va fi amenajat un restaurant modern, o pensiune dar şi un Centru de afaceri şi un hotel, toate pentru crearea unui circuit care să aducă turişti în această minunată zonă. Domeniile Ostrov se întind de-a lungul malului drept al Dunării pe Terasa Superioară, având o lungime de 30 de km. Actualii proprietari au reuşit cu succes să aducă plantaţia viticolă şi tehnologia de vinificare la standarde europene, astfel că drumul ce trebuie urmat pentru a realiza un vin de calitate superioară să îndeplinească cele mai exigente condiţii, îmbutelierea vinului „Domeniile Ostrov” realizându-se în cadrul cramei proprii.

Gama vinurilor „Domeniile Ostrov” prin larga sa varietate poate satisface cele mai exigente gusturi, de aceea sloganul este „Vin … pentru tine!” În prezent, Podgoria Ostrov are o suprafaţă agricolă de 1600 de hectare, cu un areal viticol de 942,84 de hectare (incluzând centrele viticole Ostrov şi Lipniţa, judeţul Constanţa, situate pe malul drept al Dunării, la graniţa României cu Bulgaria), 345,08 de hectare livadă (cais, piersic, măr, prun, cireş, vişin), legumele au o suprafaţă de 25,15 de hectare (fasole, tomate şi alte plante cerealiere), 286,93 de hectare de teren arabil ce urmează a fi plantate.

„Domeniile Ostrov” reprezintă brandul sub care Ostrovit SA produce vinurile din podgoria Ostrov. Soiurile care se cultivă în Podgoria Ostrov sunt: Merlot, Cabernet Sauvingnon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach şi Rebo pentru vinurile roşii. Pentru vinurile albe se cultivă soiurile: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel şi Crâmpoşie. Principalele game de vinuri marca Domeniile Ostrov sunt următoarele: Cetatea Durostorum, Canaraua Fetii, Domeniile Ostrov, Cosa di Vino şi Vinaria Ostrov.

Investiţii de milioane de euro

Din 2005 şi până acum, la Domeniile Ostrov s-au investit 24 milioane de euro. Banii au fost folosiţi pentru reconversia plantaţiilor prin programe anuale succesive, sisteme de irigaţii, dotarea cu echipamente şi utliaje specifice. De asemenea, cele două staţii de vinificaţie Ostrov, respectiv Lipniţa au fost aduse la standarde ultramoderne. În anii 2011-2012, în baza programului cu finanţare europeană pentru reconversia plantaţiilor viticole, se vor planta încă 200 ha viţă de vie pentru struguri de vin. De asemenea, în baza unui proiect FEADR, se vor planta 50 ha viţă de vie pentru struguri de masă şi 50 ha pomi fructiferi. Valoarea totală a investiţiilor în plantaţii în anul 2011-2012 se ridică la 4.000.000 euro. Prin accesarea unui program SAPARD în valoare de 300.000 euro (deja finalizat) şi a unui program FEADR în valoare de 1.300.000 euro (de asemenea, finalizat), s-a implementat un sistem de irigare prin picurare ce deserveşte suprafaţa de 400 ha: 200 ha viţă de vie şi 200 ha pomi fructiferi.

Pentru irigarea întregii suprafeţe de 2000 ha, s-au achiziţionat pompe noi, performante, cu consum redus de energie, valoarea acestora fiind de aproximativ 1.000.000 euro. Urmare accesării unui Program SAPARD în valoare de 5.000.000 euro şi care a fost finalizat în anul 2009, s-a mărit capacitatea de depozitare la 130.000 hl şi s-au achiziţionat echipamente de vinificaţie ultraperformante pentru tot fluxul tehnologic. Pentru promovarea vinurilor Domeniile Ostrov s-a iniţiat un amplu program investiţional constând în construirea a două pensiuni turistice cu un număr total de 30 de camere, precum si a unui restaurant cu specific tradiţional dobrogean. Valoarea investiţiei în cele trei obiective turistice este de 2.000.000 euro, cu finanţare 50% din fonduri europene si cu termen de finalizare anul 2012. De asemenea, este în curs de evaluare un proiect de cooperare transfrontalieră româno-bulgară între asociaţiile de profil vitivinicol din Ostrov şi Silistra, Bulgaria, a cărui valoare este de 2.500.000 euro, de asemenea cu termen de finalizare 2012.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite