luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALDSV Călăraşi atenţionează asupra riscului potenţial de apariţie a Bluetongue (boala limbii...

DSV Călăraşi atenţionează asupra riscului potenţial de apariţie a Bluetongue (boala limbii albastre)

- Advertisement -

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi anunţă proprietarii/deţinătorii de bovine, ovine și caprine despre suspiciunea de evoluţie a Bluetongue (Boala Limbii Albastre – BTV) în judeţul Buzău, în comunele Beceni şi Săruleşti.

De asemenea, în Bulgaria s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de focare ale bolii Bluetongue (Boala Limbii Albastre), notificate în zone relativ apropiate teritoriului României.

Evoluţia bolii produce pierderi economice mari prin contagiozitate mare, mortalitate şi inexistenta unor măsuri curative terapeutice, cât şi prin restricţii impuse comerţului cu animale din specii receptive, de aceea teritoriul ţării trebuie păstrat indemn.

Ce este Bluetongue şi cum evoluează:

Bluetongue (Boala limbii Albastre) descrisă şi sub numele de Febră Catarală Epidemica este o boală infecţioasă care afectează în principal oile, vacile şi caprele, precum şi unele rumegătoare sălbatice.

Sursele principale de infecţie sunt reprezentate de animalele bolnave, cel mai important rol în transmiterea infecţiei fiind reprezentat de insectele hematofage din genul culicoides (ţânţari).

Bluetongue este o boală virală necontagioasă, caracterizată prin febră și inflamația ulceronecrotică a mucoaselor nazale și bucale și a bureletului coronarian.

Imediat ce contactează virusul, animalele afectate nu se mai pot mişca şi nici să mănânce. Slăbesc mult şi, pentru a nu se răspândi virusul, trebuie imediat sacrificate.

Maladia limbii albastre nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor. Carnea şi produsele lactate de la animalele bolnave pot fi consumate fără restricţii.

Pentru a preveni orice posibilă circulaţie a virusului şi o contaminare a efectivelor din speciile receptive, se recomanda a fi instituită o stare permanentă de alertă prin:

Inspecţia permanentă a animalelor şi notificarea cazurilor suspecte de boala către medicii veterinari de liberă practica de pe raza localităţii.

În prezent, cea mai bună măsură de prevenţie este un control cât mai riguros al importurilor de animale din celelalte ţări ale Europei şi verificarea certificatelor de sănătate ale acestor animale, notificarea tuturor cazurilor de îmbolnăvire şi/sau moarte la ovine, bovine şi caprine, respectarea interdicţiei de aruncare a cadavrelor de animale în locuri neautorizate sanitar veterinar, respectarea condiţiilor de biosecuritate, în special prin efectuarea acţiunilor de dezinsecţie/dezinfecţie şi curăţenie generală prin eliminarea pe cât posibil a surselor ce permit dezvoltarea insectelor hematofage (gunoi de grajd, balti cu apa, vegetaţie)

Atenţionam ca fiecare proprietar/deţinător de bovine, ovine și caprine să anunţe medicul veterinar de liberă practica de pe raza localităţii privind:

A) orice introducere de rumegătoare nou achiziţionate în efectivul deja constituit, în scopul

Supravegherii sanitare veterinare;

B) intenţia de a achiziţiona animale;

C) vânzarea, trecerea în proprietatea altor persoane, tăierea pentru consum public,

Participarea la expoziţii se va face numai cu documente doveditoare ale proprietăţii şi sănătăţii

Animalelor;

D) la transporturile cu mijloace auto, feroviare, navale, aeriene, proprietarii de animale sunt

Obligaţi să deţină documente doveditoare ale proprietăţii şi sănătăţii acestora;

E) să anunţe medicului veterinar de liberă practică împuternicit despre apariţia unor semne de boală de la primele cazuri de moarte sau tăieri de necesitate, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele, pentru investigaţii postmortem.

Notificaţi în timp activ orice suspiciune referitoare la boala bluetongue.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Vasile NEDELCU

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite