Mircea Brânduşă. Din 2008, de când în fotoliul de primar s-a instalat ing. Anghel Olteanu, s-au derulat investiţii importante pentru comuna Unirea. În această perioadă, primăria Unirea a acumulat experienţă în implementarea de proiecte din fonduri nerambursabile şi poate fi un exemplu bun atât pentru atragerea de fonduri europene cât şi din perspectiva implementării proiectelor destinate comunităţii. Amintim doar faptul că primăria Unirea a fost singura din judeţul Călăraşi care a reuşit să câştige un proiect integrat pe măsura 3.2.2.
Printre obiectivele incluse în acest proiect s-au numărat: lucrări de construcţii de canalizare de ape reziduale; lucrări de construcţii de staţii de epurare a apelor reziduale; lucrări de construcţii de spaţii de pompare a apelor reziduale; lucrări de construcţii de reabilitare şi modernizare de drumuri comunale; servicii de proiectare tehnică pentru reabilitare, modernizare şi dotare cămin cultural. Nu în ultimul rând, Anghel Olteanu a inclus pe lista sa de priorităţi finalizarea altor câteva investiţii având ca teme abordate dezvoltarea infrastructurii rurale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. În acest sens s-au finalizat lucrările la baza sportivă şi la sala de sport din satul Unirea. Nici aşezământul pentru persoane vârstnice Sfânta Maria nu a fost ocolit de către Anghel Olteanu. Dacă în 2009 domnia sa căuta soluţii financiare pentru buna funcţionare a căminului, azi, această instituţie îşi desfăşoară activitatea în parametri optimi.
Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Maria, cu sediul în comuna Unirea judeţul Călăraşi, funcţionează în subordinea Primăriei Unirea conform Hotărârii Consiliului Local Unirea nr. 21/11.09.2006 şi a fost dat în folosinţă în baza Hotărârii Consiliului Local Unirea nr. 52/26.11.2008 odată cu internarea primelor 2 persoane. În prezent sunt ocupate 22 de locuri, căminul având o capacitate de 28 de locuri.
Căminul este o instituţie specializată de interes public, cu personalitate juridică, care furnizează servicii sociale de găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire pentru persoanele vârstnice încadrate în gradele IIIA şi IIIB de dependenţă. Căminul pentru persoane vârstnice este amplasat în localitatea Unirea şi îşi desfăşoară activitatea cu un număr de 8 salariaţi (respectiv, 1 director, trei infirmieri, un îngrijitor, doi bufetieri, un paznic) şi 2 cu contract de achiziţie servicii (medic, psiholog) care îşi desfăşoară activitatea în interesul beneficiarilor oferindu-le atenţia şi respectul cuvenit. Intervenţia psihologică vizează consilierea psihologică, programe de terapie de grup, programe de exerciţii distractive, de stimulare psiho- motorie, testare şi exerciţii de stimulare cognitivă, precum şi chestionare de verificare a satisfacţiei beneficiarilor.
Cazarea persoanelor vârstnice se face în camere de 3 sau 5 paturi, fiecare cameră fiind dotată cu televizor şi grup sanitar propriu. În cadrul căminului există un spaţiu destinat desfăşurării activităţilor sociale unde bătrânii se pot destinde jucând table, remy, citind o carte, vizionând un program TV, sau pur şi simplu pot sta de vorbă. Confortul este oferit de un spaţiu generos şi o curte amenajată peisagistic având un foişor, livadă, precum şi 2 terase spaţioase, o grădină de legume şi un solar. Căminul asigură pentru fiecare beneficiar, obiecte de igienă personală, îmbrăcăminte şi cazarmament. Servirea mesei se realizează într-un spaţiu special amenajat, iar hrana este pregătită zilnic în bucătăria proprie de către personal specializat. Meniul este prestabilit şi se schimbă zilnic timp de o săptămână, respectând regimul alimentar recomandat de medic.
Pentru acordarea serviciilor menţionate mai sus, Consiliul Local al comunei Unirea a stabilit prin HCL nr.5/12.02.2015 costul mediu lunar pe beneficiar pentru anul 2015 să fie de 800 lei. În anul 2014 a fost încasată din fonduri extrabugetare suma de 107.867 lei. Alocaţia de hrană pentru persoanele vârstnice instituţionalizate a fost până la dată de 31 decembrie 2014 de 10 lei pe zi de persoană, iar de la 1 ianuarie 2015 şi până în prezent este de 16 lei/zi. Deoarece aşezământul dispune de spaţiu necesar pentru grădină şi livadă, personalul face economii atât pe timp de vară (legume şi fructe proaspete) cât şi pe timp de iarnă (conserve, murături). Potrivit raportului de activitate pentru anul 2014, pentru hrana zilnică a persoanelor instituţionalizate s-a cheltuit suma de 49.605 lei.
Conducerea căminului a întocmit parteneriate cu unităţi de învăţământ şi religioase din localitate precum şi din judeţul Călăraşi, drept pentru care asistaţii beneficiază de slujbe religioase, de diverse programe artistice şi de mici atenţii din partea partenerilor cu ocazia principalelor sărbători religioase. „La vârsta a treia – când abilităţile noastre scad, avem nevoie să ştim că există cineva atent la nevoile noastre. Fiecare dintre beneficiarii noştri este diferit. Pornind de la nevoile constatate, ne asigurăm că, prin serviciile pe care le oferim, fiecare persoană din căminul nostru beneficiază de confort şi se simte în siguranţă. În sprijinul beneficiarilor de a interacţiona cu familia care nu se află în ţară am creat o pagină de facebook unde familia poate urmări activităţile şi viaţa de zi cu zi a rudelor”, a punctat doamna Mirela Belu, directorul aşezământului de bătrâni.
Aflat la finalul celui de-al doilea mandat, Anghel Olteanu se mândreşte cu nivelul mai bun al calităţii vieţii pentru locuitorii comunei şi este motivat pentru a dezvolta alte proiecte asemănătoare pe viitor.