În cursul zile de miercuri, 22 iunie, directorul Ecoaqua Călărași, Cezar Neagu, a organizat o conferință de presă prin care a anunțat că s-au finalizat lucrările proiectului de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Călărași, prilej cu care pe 27 iunie se va face recepția. „Suntem în situația în care vă spunem că am terminat lucrările. Am convocat comisia de recepție, luni, 27 iunie. Va urma cel puțin un an, perioadă de notificare a defectelor, garanția de bună execuție, în care constructorul este obligat să remedieze orice problemă va apărea în zona în care a lucrat, inclusiv drumuri, eventualele tasări care vor fi. Eu sunt mulțumit de ce am făcut, știu că v-am supărat pe dumneavoastră ca cetățeni ai orașului. Ce vedeți acum sunt lucrări de trecere de pe rețeaua veche pe rețelele noi realizate, va fi o lucrare care va dura destul de mult, și de asta spun că vom mai simți efectele. Rețelele vechi din oțel trebuie izolate, golite de apă și creat un sistem de a le putea monitoriza. Mi-e teamă să nu fie pusă rețeaua veche din nou sub presiune și în felul acesta să se poată fura.”
Din vorbele directorului Ecoaqua Călărași, Cezar Neagu, se pare că nu există hărți ale conductelor de apă din municipiul Călărași, astfel că de multe ori s-au săpat gropi pe străzi la voia întâmplării. „Nu există hărți exacte ale conductelor de apă vechi. Am avut ajutorul inginerilor, muncitorilor, care încă au mai fost în viață și care și-au adus aminte pe unde sunt localizate. Situația aceasta începe să se remedieze, avem aparatură, o vom completa cu niște achiziții pe care le face în momentul de față Asociația de Dezvoltare și se face geografică-informatică în sistem, care ne va spune exact unde sunt străzile poziționate”.
Deși, recepția lucrărilor se va face pe 27 iunie, directorul Ecoaqua Călărași menționează că vor urma 3 luni, în care neconformitățile vor fi rezolvate. „Majoritatea gropilor au fost rezolvate, dar mai sunt câteva pe care nu am reușit să le rezolvăm de aceea am făcut și lucrarea de astăzi (22 iunie) și probabil că vor mai fi alte 2-3 întreruperi. Vor urma 3 luni în care se vor rezolva neconformitățile care vor apărea. Nu voi semna recepția dacă voi constata neconformități.”
Întrebat în ce constă recepția lucrărilor, Cezar Neagu a spus că se vor verifica kilometri de rețea pe fiecare stradă. Se va verifica concordanța între proiect și realitatea din teren și plățile efectuate.
Conform proiectului, lucrările trebuie încheiate până pe 30 iunie, iar de la momentul încheierii lucrărilor pe teren mai sunt necesare 2 luni pentru încheierea actelor. „ Am lucrat în paralel pentru a putea fi gata, eu zic că suntem gata. Ni se cere o raportare de domeniul fanteziei din partea Ministerului, muncesc oamenii și la ora asta pentru a face raportarea, dar raportarea conform contractului inițial este gata. Mai trebuie să trec valoarea ultimei facturi către Hidroconstrucția și cu asta am încheiat. Avem banii pentru a face toate plățile, bineînțeles că ne-au ajutat Consiliul Local și Consiliul Județean prin mărirea de capital social.”
Directorul Ecoaqua Călărași, Cezar Neagu, a declarat că pe toate străzile municipiului există cetățeni care nu au fost racordați la apă, pentru că nu au fost acasă. „Pe toate străzile municipiului există cetățeni care nu au fost racordați la apă, din motiv că nu i-am găsit acasă sau nu au vrut să se racordeze. Îi anunț public că le scot rețeaua de sub presiune și nu vor mai avea apă, ei o să se roage de mine să-i branșez la rețeaua nouă. O să sap în trotuar să-i pun butoiul, să-i fac lucrarea și mă gândesc să-i taxez într-un fel. Riscă să rămână apă. Sunt câteva zeci de situații de genul acesta, în care oamenii nu au fost racordați.”
Neagu menționează că proiectul a fost finalizat, fiind depășit numărul de branșamente executate. Potrivit acestuia, au fost prevăzute 1876 de apometre montate și s-au executat 1917. Cămine au fost prevăzute 1779, dar executate 1695, pentru că mulți au refuzat.