luni, octombrie 28, 2024
AcasăFAPT DIVERSEste sau nu periculos să foloseşti aluminiu la gătit

Este sau nu periculos să foloseşti aluminiu la gătit

- Advertisement -

Obişnuieşti să înăbuşi în folie fripturile sau legumele la cuptor? Îţi împachetezi sandvişurile în folie de aluminiu sau foloseşti aceeaşi tigaie de aluminiu de câţiva ani buni? Există riscul ca o parte din particulele din acest metal să se transfere în mâncare.
Multă lume foloseşte folia de aluminiu în bucătărie: de la împachetearea mâncărurilor până la prepararea lor. Deşi este uşor de folosit şi eficientă, nu este, însă, întotdeauna cea mai bună soluţie pentru organism. Acelaşi lucru se poate spune şi despre tigăile sau oalele din aluminiu. Sunt o variantă ieftină şi uşor de mânuit, dar nu foare sănătoasă, spun studiile.

Potrivit OMS o persoană de greutate medie poate ingera prin hrana până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse.
Când aluminiul este ţinut la rece şi nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie către mâncare este minim. În schimb, studiul arata ca ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer uriaş de aluminiu către mâncare. În cazul cărnurilor roşii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roşiile, lămâile, oţetul) preiau şi mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roşiilor trasferul este de 3-6mg/100g/produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boala Alzheimer de prezenţa aluminiului în corp, ingerat prin mâncare. La sfârşitul anilor ’90 cercetătorii unei Universităţi din New York veneau cu aceleaşi rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Cum să eviţi pericolul?

Evită să găteşti mâncarea, mai ales ingredientele acide, în recipiente de aluminiu şi nu o înveli în folie dacă ştii că o vei expune la temperaturi mari.

Nu lasa mâncarea de pe o zi pe alta în recipente sau în folie de aluminiu.

Schimbă-ţi oalele şi tigăile cu unle din fontă, oţel inoxidabil sau ceramică.
Sursa: foodstory.ro

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite