sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Niciun banner disponibil.

AcasăACTUALFarmaciile vor putea vinde medicamente şi online, în baza unei autorizaţii

Farmaciile vor putea vinde medicamente şi online, în baza unei autorizaţii

- Advertisement -

Pe viitor, farmaciile şi drogheriile autorizate de Ministerul Sănătăţii vor putea vinde medicamente şi pe internet, se arată într-un proiect de lege adoptat miercuri de deputaţi. În prezent, comercializarea unor astfel de produse în mediul online este interzisă în România, iar unităţile care funcţionează ilegal pot fi închise de autorităţi.

Deşi Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 a fost respins în noiembrie anul trecut de senatori, acesta a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, prin vot final. Prin urmare, proiectul de act normativ mai are nevoie acum doar de semnătura preşedintelui ţării pentru a intra în vigoare şi a-şi produce efectele.

Astfel, potrivit documentului citat, comercializarea pe internet a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală va fi permisă numai farmaciilor şi drogheriilor autorizate de Ministerul Sănătăţii, tocmai pentru a diminua riscurile la care se expun în prezent persoanele care optează pentru cumpărarea medicamentelor din mediul online.

Vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale amedicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală este permisă numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii„, scrie în forma amendată a documentului care a trecut ieri de deputaţi cu 240 de voturi ”pentru” şi o abţinere.

În prezent, legea farmaciei nr. 266/2008 nu conţine niciun fel de prevederi care să permită funcţionarea farmaciilor online, astfel că acestea sunt ilegale în Romania.

Totuşi, iniţiatorul proiectului de lege aprobat de Parlament arată că, în ciuda faptului că legislaţia în vigoare impune o serie de condiţii în ceea ce priveşte modul în care funcţionează farmaciile şi cum se vând medicamentele, aceasta nu interzice în mod expres comercializarea acestora în mediul online.

De aceea, odată ce proiectul de lege aprobat miercuri de parlamentari va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis şi se va aplica, Ministerul Sănătăţii va fi cel care va controla şi supraveghea vânzarea şi eliberarea, în mediul online, a medicamentelor care nu se eliberează pe baza unei prescripţii medicale.

În expunerea de motive anexată documentului adoptat de Camera Deputaţilor este precizat că numărul site-urilor care fac comerţ cu medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, iar produsele care circulă în mediul online nu prezintă siguranţă pentru consumator.

Astfel de medicamente pot avea o cantitate mai mică de substanţă activă – ceea ce îl fac ineficient, fie mai mare – ceea ce îl fac extrem de periculos şi, în unele cazuri, se poate ajunge la cazuri extreme, respectiv la apariţia decesului„, explică iniţiatorul propunerii legislative.

Notă: Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate online sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol. În plus, singurele persoane abilitate să recomande medicamente sunt medicii şi farmaciştii, dar în mediul online persoanele care comercializează astfel de produse sunt imposibil de verificat şi în cele mai multe cazuri nu au pregătirea necesară.

Amenzi majorate pentru farmaciile care vor încălca legea. Autorităţile pot închide unităţile care vând medicamente fără autorizaţie

Odată ce prevederile cuprinse în proiectul de lege prezentat se vor aplica, farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.

Dacă nu vor respecta prevederile legale, comercianţii vor risca să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile. Concret, faptele pentru care instituţiile competente vor putea acorda amenzile amintite şi vor putea dispune închiderea unităţilor sunt:

  • funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii;
  • deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;
  • încălcarea prevederilor art.15 din legea farmaciilor, potrivit căruia o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie şi ale art. 23 alin.(4) din acelaşi act normativ, respectiv: o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist;
  • vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

Notă: În prezent, conform prevederilor Legii nr. 266/2008, încălcarea primelor trei prevederi de mai sus se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei şi închiderea unităţii. Cea de-a patra situaţie prezentată anterior va fi introdusă prin intermediului documentului adoptat ieri de deputaţi.

În altă ordine de idei, proiectul de act normativ prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.

Din vara anului trecut, farmaciile online din UE sunt obligate să afişeze pe site un logo special

Pentru a proteja cetăţenii de medicamentele contrafăcute, autorităţile europene au stabilit că, de la 1 iulie 2015, toate farmaciile online din UE trebuie să afişeze un logo special pe site.

Începand cu data de 1 iulie, toate farmaciile online şi distribuitorii de medicamente care operează legal pe teritoriul Uniunii Europene sunt obligaţi să afişeze o nouă siglă, introdusă prin regulamentul de punere în aplicare a «Directivei medicamentelor falsificate (2011/62/EU)». Sigla are ca scop garantarea legalităţii achiziţiilor online de medicamente şi, astfel, creşterea gradului de protecţie a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate„, a precizat Comisia Europeană.Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa:avocatnet.ro

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite