marți, aprilie 8, 2025
AcasăCOMUNITATEFestivalul Multiculturalismului Mânăstirea

Festivalul Multiculturalismului Mânăstirea

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. În luna aprilie 2018, în comuna Mânăstirea, judeţul Călăraşi, s-a lansat proiectul I.D.E.I.- „Integrare, Dezvoltare, Educaţie, Iniţiativă”, un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, cu o valoare a contractului de 17.485.315,38 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 97,72% din valoarea totală eligibilă aprobată. Proiectul se derulează în perioada 26 februarie 2018- 25 februarie 2021 în comuna Mânăstirea şi este implementat în parteneriat, cei patru parteneri fiind AFMR, SC Libro Events SRL, Comuna Mânăstirea şi Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Mânăstirea.

Pe lângă activităţi de consiliere şi orientare profesională a adulţilor, furnizarea de cursuri de formare/ calificare, înfiinţarea unor noi afaceri (sprijinite şi monitorizate în cadrul proiectului), furnizarea de servicii socio- medicale, servicii de analize medicale generale şi stomatologice oferite persoanelor din grupul ţintă în Centrul integrat reabilitat şi amenajat din comună, oferirea de asistenţă juridică persoanelor din grupul ţintă pentru reglementarea actelor de proprietate, în cadrul proiectului se desfăşoară şi campanii de promovare a voluntariatului, de informare şi conştientizare privind drepturile omului, efectele discriminării, principiul egalităţii sau activităţi de promovare a multiculturalismului.

La sfârşitul anului 2018, în preajma Crăciunului, Comuna Mânăstirea a organizat, în cadrul proiectului I.D.E.I., prima ediţie a Festivalului Multiculturalismului – un eveniment cu o durata de trei zile (ce se desfăşoară în fiecare an de implementare a proiectului), cu scopul de a promova multiculturalismul, de a implica membrii comunităţii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor, de a promova diversitatea culturală.

În prima zi a evenimentului, la Căminul Cultural din localitate a avut loc  prezentarea/ proiecţia filmului „Discriminarea răneşte- Grădiniţa”. Şi dacă tema acestuia a fost şcolară, alături de Primăria comunei, în organizare, a fost şi coordonatoarea Liceului Tehnologic, Veronica Bucicoiu, împreună cu copiii înscrişi în programul „Şcoală după şcoală”, în cadrul aceluiaşi proiect, şi cei de la ciclul primar, însoţiţi de învăţătoarele Florica Pantofaru, Dorina Mocanu şi Ioana Tudor. Invitat special al evenimentului a fost Ansamblul „Cununa”- Sanţov. Moş Crăciun, adus de primarul comunei, Marian Mugurel Iancu, şi experţii proiectului din cadrul Comunei Mânăstirea, a fost alături de copii încă din prima zi a Festivalului.

A doua zi, în cadrul acestui Festival a fost organizată o expoziţie de fotografie, costume şi obiecte tradiţionale ale minorităţii rome, fotografii reprezentând momente din viaţa romilor, un flashmob de dans cu elemente traditionale. Concursul de dans/ cântec specific minorităţii rome a fost momentul cel mai aşteptat, Moş Crăciun oferind şi premii, din partea experţilor proiectului. Totul a fost presărat cu dansuri ţigăneşti, cantece/ colinde specifice sărbătorii de Crăciun, acestea fiind susţinute de copiii din comună, îndrumaţi de profesori de dansuri, de canto, chitară, sau de prof. preot Mircea Surcel.

Festivalul s-a încheiat în cea de-a treia zi cu organizarea unui spectacol de muzică şi dans tradiţional al minorităţii rome, vizând o paleta mai largă de genuri muzicale (atât muzică ţigănească, tradiţională, dar şi muzică de petrecere, lăutărească, manele, muzică folclorică sau muzică uşoară). Cunoscutul Axinte, alături de Alin Oprea, Corala „Sf. M. Mc. Dimitrie”, Ansamblul „Doina Munteniei”, formaţia „Rechinii”, Cristi Dules, Ştefan Tudorache şi fiul, toţi au încântat publicul prezent în centru comunei în cea de-a doua zi de Crăciun. Seara a fost încheiată de spectaculosul foc de artificii, devenit deja o tradiţie în comună.

Festivalul Multiculturalismului va avea şi o ediţie a doua, în 2019, cheltuielile fiind suportate din bugetul proiectului.

„Am reuşit ca în prima ediţie a Festivalului Multiculturalismului să aducem alături, pe aceeaşi scenă, dar şi în public, copii şi adulţi, romi şi români, iubitori de muzică şi dans, oameni care au dorit să se simtă bine alături de noi, de Crăciun, atât din comuna noastră, cât şi din cele învecinate. Şi asta pentru că ne-am dorit şi sper că am reuşit să promovăm multiculturalismul, de altfel scop al proiectului pe care îl implementăm.” – Danina Cibian, coordonator proiect Comuna Mânăstirea

„Această ediţie a Festivalului Multiculturalismului 2018, desfăşurat o dată pe an, pe durata proiectului I.D.E.I., arată munca în echipă a mânăstirenilor, înseamnă respect pentru tradiţii multiculturale şi bucuria de a fi împreună în zile de sărbătoare, într-o comunitate care preţuieşte moştenirea culturală şi valorile specifice. Sloganul festivalului „Împreună spre IDEI!”, vorbeşte deopotrivă despre muzică, în combinaţie cu dans, film şi fotografie, totul într-o diversitate culturală. Deşi timpul a fost foarte scurt pentru promovarea evenimentului, mă bucur că oamenii au participat în număr atât de mare la acest eveniment organizat în comună şi sper ca următoarea ediţie să strângă un public cel puţin la fel de numeros!” – Marian Mugurel Iancu, primarul comunei Mânăstirea.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite