Cu aproape un an înainte de finalul celui de al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean şi probabil ultimul, Răducu Filipescu nu se poate lăuda cu prea multe investiţii majore realizate în timpul acestui mandat. Acesta a explicat de ce Călăraşiul a fost ocolit de marii investitori. Vina o poartă în special mediul de afaceri neatractiv.
„Călăraşiul, deocamdată, nu este un judeţ atractiv pentru investitori. El poate deveni un astfel de judeţ când vei putea pune la dispoziţie toate facilităţile pentru marii investitori. Investiţii majore nu s-au făcut aproape nicăieri în ţara asta, dar nu vreau să mă ascund sub această umbrelă. Eu vreau să subliniez că nu există un mediu favorabil intrării investiţiilor străine, spun asta mai ales în scandalul în care se află ţara de jumătate de an încoace. Vreau să vă spun că am discutat cu diverşi oameni de afaceri care nu sunt interesaţi să vină să investească în România. Noi nu avem, în primul rând stabilitate economică. Nu avem o stabilitate fiscală. Nu avem, nici măcar, o stabilitate financiară şi nu avem legislaţie care să permită marilor investitori să vină să îşi introducă în România investiţiile şi să fie siguri pe ele.”, a spus preşedintele CJ Călăraşi.
Filipescu este de părere că proiectul de ţară aş premierului propus de PNL, Cătălin Predoiu, ar putea revigora acest domeniu.
„Am citit, în bună parte, planul de ţară a lui Cătălin Predoiu. Nu vreau să îl laud, dar acolo sunt nişte lucruri extrem de interesante. Este vorba, în primul rând, de o relaxare fiscală făcută în două etape şi nişte avantaje pentru cei care vin să investească sume consistente şi aici vorbim de sume de peste 50 milioane de euro. Posibilii investitori trebuie să aibă nişte avantaje foarte clare ca să vină cu banii ăştia. Eu vă spun de mult treaba asta, dacă nu vom fi în stare să punem piaţa la dispoziţie cu foarte multe avantaje, investitorii se vor duce în alte părţi.
Vizavi de un parc industrial, despre care am mai vorbit, eu cred în acel proiect până o să mor, dar nu se coace pentru că ţara asta nu se coace. La Călăraşi, pentru un astfel de parc industrial a lipsit voinţa politică generală. Aşa cum am gândit noi treaba asta, pe sistemul turcesc, treaba asta înseamnă cam 3 miliarde de euro. Şi când vrei să faci un astfel de parc trebuie să ai deja în vedere că 60% poate fi ocupat. Iar investitorii, nu vin că nu ar vrea, nu vin că nu există facilităţi fiscale.”
Agricultura este viitorul judeţului şi de aici ar putea veni bunăstarea în următorii ani, mai crede Filipescu.
„Domeniul prioritar care ar putea să scoată judeţul ăsta la lumină este agricultura. Avem 400.000 de hectare de teren arabil. La o socoteală aproximativă, dacă noi ne-am cultiva la producţii medii aceste hectare şi cu industria care o avem în Călăraşi, atât cât este ea la ora actuală, noi nu am avea nevoie de nici un ban de la Bucureşti, nici să trimitem, nici să primim, judeţul s-ar autogestiona. Şi luând în discuţie şi parcul industrial, investitorii ar avea multe motive să vină aici şi spun asta din mai multe motive: ieşire la autostradă, ieşire la mare, ieşire la Bucureşti, ieşire pe Dunăre până în Germania. Judeţul Călăraşi e plasat de Dumnezeu foarte bine. Singurul inconvenient este că nu le putem prezenta nici o oportunitate să aleagă România şi să nu aleagă Bulgaria sau orice altă ţară, dezavantajul nostru fiind oportunităţile părţii fiscale.”, a încheiat preşedintele CJ.