Marius Lotrea. Aprobarea noului statut al parlamentarilor, prin care aleşii beneficiază de imunitate extinsă, a iscat discuţii şi controverse. Deşi, atât Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat iniţial că nu sunt de acord cu ideea, în cele din urmă aleşii puterii au primit verde să voteze statutul care a fost aprobat cu majoritate de voturi.
Preşedintele PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, şi manifestat poziţia faţă de noile prevederi statutare, spunând că i se pare normal pentru un ales, care îşi face toată viaţa publică, să beneficieze de imunitate, pentru a nu mai asista la scene cu parlamentari arestaţi în plină stradă.
„Eu cred că un parlamentar trebuie să fie protejat în aşa fel, încât, dacă îi vine unui procuror pe chelie să ia pe cineva, să-l salte de pe stradă, treaba asta nu se poate. Pentru că un parlamentar este totuşi un demnitar. Vedeţi foarte bine ce s-a întâmplat în această perioadă când procurorii au devenit un fel de super-zei. Pe ei nu îi întreabă nimeni, nimic. Aţi văzut emisiuni repetate la televizor, când oameni nevinovaţi ajung în puşcărie şi fac ani de puşcărie, pentru că un procuror nu a anchetat bine un caz sau un judecător, de asemenea, nu a judecat bine. Parlamentarul, aşa cum este el ales, nu este o persoană obişnuită. Pe un parlamentar îl aleg câteva mii de oameni. El reprezintă interesele câtorva mii de oameni, cum şi primarul, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt persoane alese. Ei au imunitate pentru declaraţiile politice, dar trebuie să aibă şi o imunitate de genul am eu o problemă cu parlamentarul X, trimit procurorul, îl saltă de pe stradă, îl bagă în dubă şi după aceea vedem noi dacă el este vinovat sau nu. Parlamentarii sunt persoane publice, care se expun cu absolut tot, cu declaraţie de avere, cu activitatea, cu viaţa lui care şi-o pune pe masă cetăţenilor, nu ascunde absolut nimic, că de aia este persoană publică. Ori, dacă tu mă pui pe mine ca persoană publică să-mi pun totul pe masă ca să ştii despre mine tot, eu ce protecţie am? Chiar pot fi săltat oricând? Că procurorul trebuie să ceară din colectivul din care face parte persoana respectivă, avizul să poată să fie cercetat, punând la dispoziţie nişte lucruri foarte simple şi foarte clare, asta mi se pare o chestiune corectă. Nu mă duc spre o superimunizare. Mie mi se pare că preşedintele României are o superimunizare, dar cred că este absolul corect, ca un parlamentar, care este o persoană publică să aibe dreptul măcar să se apere în mod legal şi corect.”, afirmă Răducu Filipescu.
Preşedintele Filipescu acuză sistemul de justiţie, iar despre procurori spune că au devenit stat în stat, în timp ce unii judecători au terminat Spiru Haret.
„Eu vă spun, procurorii au devenit un fel de stat în stat, pe ei nu îi întreabă nimeni dacă greşesc, dacă oamenii stau în puşcărie cu anii, de asemenea, nu îi întreabă nimeni, ca şi pe unii din judecători, eu chiar consider că un judecător poate să fie inamovibil, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi el. Fiecare răspunde în faţa cuiva. Că răspunzi în faţa propriei conştiinţe… să o lăsăm pe-asta. Mai ales că, să îmi fie scuzat că spun, au ajuns judecători oameni care au terminat Spiru-Haret, adică un fel de facultate de aia, pe bandă rulantă, care cu ajutorul unei ocazii extraordinare, foarte mulţi jurişti au ajuns magistraţi, fără să susţină examenul de magistratură, care este un examen foarte dur şi ştiţi foarte bine că s-a întâmplat treaba asta. Eu cred că şi în rândul magistraţilor au pătruns persoane care nu sunt chiar foarte bine pregătite sau poate sunt persoane supuse unor presiuni la care ele răspund aşa cum s-a văzut, condamnând oameni total nevinovaţi. Iar faptul că s-a năpustit justiţia peste politicieni şi reversul, că politicienii s-au răsucit pe picior şi se duc către justiţie, eu cred că lucrurile astea trebuie limpezite prin revizuirea Constituţiei care, după părerea mea este absolut necesară şi foarte rapidă. Nu se poate să fii magistrat şi să greşeşti într-un asemenea hal sau să fii procuror şi să instrumentezi, în asemenea hal, un proces. Ar trebui şi ei să dea socoteală.”, a mai spus preşedintele PNL Călăraşi.