Rodica Zaharia. Un nou proiect privind descentralizarea prinde iarăşi contur. Liviu Dragnea, iniţiatorul actului, deja a trimis preşedintelui Klaus Iohannis, Parlamentului şi ministerelor proiectul privind procesul de descentralizare.
Acest lucru a fost menţionat şi de către preşedintele CJC, Răducu Filipescu, care a precizat în cadrul unei întrevederi cu mass-media locală despre noua organizare şi despre faptul că Dragnea vrea să reincălzească ciorba.
„S-a reluat acţiunea de descentralizare şi regionalizare. Domnul Dragnea vrea să reîncălzească ciorba şi să începem din nou să discutăm despre ea, drept pentru care şi PNL-ul şi-a format o comisie, o echipă care să discute despre acest subiect şi ţinând cont de faptul că am fost în comisia iniţială, condusă de Iohannis în negocieri cu PSD-ul, acum o să facem parte în continuare, şi eu şi Falcă, din comisia care va negocia în continuare cu PSD-ul dar bineînţeles după alte poziţii. Va fi o activitate intensă în direcţia aceasta încercând să schimbăm un pic nişte lucruri care, cel puţin din punctul nostru de vedere, nu reprezintă un aşa-zis suport pentru democraţie. Sunt mai multe elemente, o să discutăm la timpul potrivit , deocamdată totul se învârte în jurul unor presupuneri”, a menţionat Răducu Filipescu.
Președintele PNL mai spune că negocierile ar trebui reluate oarecum de la capăt deorece lucrurile s-au schimbat la conducerea unor ministere care sunt parte în acest proces de descentralizare.
„Să vedem cum o să o dorească PSD-ul că nu am intrat nici eu încă în negociere cu ei. Noi ne lucrăm primul nostru proiect, facem proiectul nostru, ei or să-şi facă proiectul lor şi pe urmă le punem faţă în faţă să vedem dacă există posibilitatea unei concilieri pe anumite subiecte. Era vorba de Poliţie, să treacă de la municipiu în subordinea primarului, multe chestiuni care atunci nu au fost în acord cu PSD-ul şi datorită faptului că atunci miniştrii care au fost intervievaţi de această comisie nu au fost de acord cu anumite principii. S-au schimbat miniştrii, s-a schimbat puterea, se va schimba în continuare şi vom vedea în continuare dacă principiile de bază care au fost atunci negociate în USL, vor fi negociate şi în noile echipe. Este un început.“
Întrebat dacă vede cu ochi buni şi este de acord cu viitoarea descentralizare, Filipescu a opinat:
„Nu este vorba că sunt sau nu sunt eu de acord, problema este că noi în final trebuie să o facem. Regionalizarea este făcută în toată lumea asta. Toţi discută de regiuni economice. Noi avem la ora actuală opt euroregiuni care sunt pur şi simplu economice, asta nu înseamnă că nu există şi varianta de a face şi opt regiuni care să fie şi economice, şi sociale, şi chiar politice. S-a discutat atunci şi se discută şi acum, şi se va discuta tot timpul: ce va face regiunea, ce vor face judeţele dacă mai rămân, Consiliile judeţene, dacă rămân cu ce se ocupă ele, cu ce se ocupă regiunea. La vremea aceea regiunea se ocupa de marile proiecte transjudeţene, acum să vedem după noile poziţii dacă acele obiective principale rămân sau nu.“