Rodica Dohot. Anunţul făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a casele de asigurări de sănătate judeţene, a fost făcut în contextul în care se doreşte să se facă economii importante la buget, Nicolăescu precizând că se bazează pe sprijinul politic pentru măsurile care vor fi luate.
Despre acest lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu a declarat că a discutat cu Eugen Nicolăescu despre acest lucru, Ministrul Sănătăţii declarându-se extrem de îngrijorat de actuala situaţie din sistemul sanitar.
„Eugen Nicolăescu nu arată, dar este extrem de îngrijorat de situaţia medicilor şi de situaţia din sănătate. Vrea să facă o revoluţie în sănătate, vrea să desfiinţeze casele de sănătate, dar este o mare bulibăşeală. Unii o vor, alţii nu. Dar, deocamdată, totul este la stadiul de idee.”, spune Filipescu. Filipescu mai spune că CNAS a devenit „stat în stat”, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu este subordonată nimănui, iar acest lucru trebuie reglementat sub o formă sau alta. Mai mult, actualii guvernanţi sunt de părere că sumele colectate de această instituţie, aproximativ 4 miliarde de euro anual, trebuie direcţionate strict pentru sănătate, acest lucru fiind susţinut şi de preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu.
„A ajuns această casă de sănătate un fel de stat în stat. Ea nu este subordonată nici Ministerului Sănătăţii, nici Parlamentului, nici Guvernului. Şi vântură vreo 4 miliarde de euro. Până la urmă nu are nici un stăpân. Sunt de părere că banii de la casele de sănătate nu trebuie să ajungă în buzunarul Guvernului. Dacă banii din asigurări de sănătate ar rămâne toţi la sănătate ar acoperi mai bine de 90% din necesarul normal al acestei ţări.”, a declarat Filipescu. Aceeaşi sursă a mai spus că, în contextul în care Nicolăescu mizează greşit pe desfiinţarea caselor şi direcţiilor de sănătate, cariera politică a actualului Ministru al Sănătăţii ar putea ajunge la final. „Eu zic că Eugen Nicolăescu încearcă să facă ceva bun şi sper să nu greşească. Dacă a greşit este mâncat. I se încheie cariera politică. Dar este un tip îndrăzneţ şi cred că o să facă treabă. Bine, acum or să chiţăie mulţi, 41 de directori de case, 41 de directori adjuncţi, dar asta-i viaţa.”, a subliniat Filipescu.