Călăraşiul are nevoie ca de aer de mari proiecte de infrastructură care să fluidizeze traficul, să reducă aglomeraţia, să modernizeze şi să ridice imaginea oraşului. În bugetul pe 2014 – 2020 vor exista bani şi pentru zonele urbane din categoria a doua, cum este Călăraşiul. În acest sens, Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a vorbit în premieră despre viitoarea imagine a oraşului spunând că se lucrează la un proiect ce are o valoare în jurul sumei de 100 milioane de euro, proiect ce va schimba total imaginea municipiului Călăraşi, dar şi a judeţului.
Modernizarea oraşului se va axa pe partea de sud a oraşului, va începe din zona străzii Pompieri, din spatele Prefecturii, pâna la Piaţa Centrală. „Vreau să se schimbe imaginea centrului vechi al Călăraşiului, iar cine va veni la noi să poată spune că are ce vedea aici.”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi. Gardul ce înconjoară Prefectura va fi scos şi se va face un parc foarte mare. Tot în zonă se doreşte construirea unei parcări subterane între Prefectură şi Centrul Cultural, spaţiul dintre semafor şi hotel urmând să fie închis traficului auto. Parcarea va avea 220 sau 400 de locuri, în funcţie de costuri şi va deservi pe timpul zile persoanele care lucrează la firmele şi instituţiile din zona, iar pe timpul nopţii persoanele riverane care locuiesc în zonă. Zona betonată dintre hotel şi piaţă va fi spartă şi se va reamenaja. Se intenţionează să se desfiinţeze şi B-dul 1 Mai care, după părerea lui Filipescu, este inutil, mai ales pentru oamenii care doresc să traverseze pentru a merge în parc. Chiar şi construcţia din faţa cinematografului 3D va dispărea şi spaţiul va fi reamenajat aşa cum ar trebui să fie, mai ales că cinematograful 3D merge foarte bine. ,,Cinematograful 3D merge mai bine decât spitalul, de aceea intenţionăm să mai facem unul, la Orizont, în incinta fostului cinema. Degeaba Fuia şi restul ca el nu era de acord să facem acest cinema şi să ducem banii la spital, uite că merge mult mai bine decât spitalul.”, declară preşedintele Filipescu.
Grădină de vară şi bibliotecă cu 4 etaje
Chiar şi stadionul Navrom ar putea fi transformat într-o grădină de vară, dar să rămână în continuare şi centru sportiv. Nici malul braţului Borcea nu a fost uitat. Administraţia judeţeană doreşte construirea unei case a căsătoriilor moderne, cu un restaurant aferent ce va putea oferi celor care se vor căsători momente frumoase. Cel mai rapid proiect care poate fi demarat în primăvara anului viitor rămâne construirea unei biblioteci moderne cu 4 etaje, construcţie ce ar putea fi făcută pe garajul subteran al Consiliului Judeţean. Filipescu spune că ar putea deveni cea mai modernă bibliotecă din zona de sud-est a României pentru că va avea o dotare excepţională în materie de carte atât în format pentru citit cât şi în format electronic. Va exista şi un centru pentru vânzare de carte dar şi un centru de audiţie.
Intrările în oraş, modernizate
Nici intrările în judeţ şi municipiul Călăraşi nu sunt uitate de Răducu Filipescu, care doreşte să le schimbe total, aceastea fiind destul de jalnice în acest moment. Un alt proiect important ar fi reorganizarea căii de centură a Călăraşiului. Având în vedere că municipiul Călăraşi nu se poate dezvolta decât în partea de nord, se fac studii cu privire la prelungirea şoselei de centură până la Tonea, apoi să se vină pe malul Borcei până la feriboat, care de altfel, nu mai este funcţional, administraţia judeţului punând în discuţie şi disponibilitatea firmei Ostrovit de a-l prelua. Pentru toate proiectele, Filipescu spune că anul viitor se va preocupa în amănunt pentru obţinerea tuturor aprobărilor necesare, întrucât imediat ce se vor putea accesa fondurile, totul să fie pregătit. Aceste proiecte ar putea sa schimbe pentru totodeauna imaginea orasului, dar multe au şi costuri ascunse. Cum ar arăta Călăraşiul cu astfel de schimbări? Probabil că mult mai civilizat, mai puţin poluat şi mult mai aerisit.