Rodica Dohot. Unitatea Militară din Măgureni se va transforma într-un complex social pentru bătrâni care va cuprinde un azil şi spital de geriatrie, conform planurilor Consiliului Judeţean. Din primăvară, Consiliul Judeţean doreşte să abordeze serios investiţia pe care doreşte să o realizeze aici.
Terenul de 17 hectare va fi împărţit în două, pe strada Independenţei se va amplasa complexul social, iar dincolo de calea ferată industrială se va înfiinţa o zonă comercială. Fosta unitate militară a intrat recent în administrarea Consiliului Judeţean, Ministerul Apărării cedând-o cu condiţia ca în viitorul azil de bătrâni să fie rezervate locuri pentru fostele cadre militare.
„Ca şi prioritate, am în intenţie o activitate de asistenţă socială. Trebuie neapărat să mutăm acolo bătrânii care stau acum la Căminul „Antim Ivireanul” în acele betoane. Acolo, la actualul cămin, poţi să faci hotel, orice altceva, dar nu poţi să ţii nişte oameni bătrâni în betoanele alea unde nu există nici o părticică de iarbă. Am mai zis că dorim să facem tot acolo un azil de 5 stele şi chiar nu renunţ la acestă idee. O să facem un azil foarte frumos.”, declară Filipescu.
Şi pentru că tot se doreşte a se înfiinţa cele două azile de bătrâni, Filipescu spune că ar prinde bine să se construiască şi un spital pentru bătrâni.
„Mai nou, încerc să fac un spital de boli de bătrâneţe. Am găsit pe cineva specializat pe Alzhaimer şi Parkinson. Dacă vom avea 150 de bătrâni, în 3 complexe, mă gândesc că ar fi bine să existe şi un spital de geriatrie specializat pe Alzhaimer şi Parkinson. Vrem să facem un spital pe care să-l construim şi să-l dăm ulterior în administrare.”
Actualele clădiri ale unităţii militare sunt solide, chiar dacă sunt construite în urmă cu mulţi ani. De aceea, Filipescu se gândeşte să găsească banii necesari pentru a le reabilita.
„Sunt foarte multe corpuri de clădire acum la unitatea din Măgureni şi vrem să ne folosim de ele chiar dacă sunt vechi. Am studiat fundaţia şi chiar am văzut că au câte două rânduri de ziduri cu cărămidă, lucru pe care nimeni nu îl mai face astăzi, de aceea aş vrea ca acele ziduri să fie folosite. Chiar două clădiri au şi o valoare culturală.”
În ceea ce priveşte sursa financiară, edilul judeţului spune că banii vor veni din fonduri europene.
„Încă nu s-au stabilit axele, dar atunci când se vor creiona programele, cam în jur de 1 martie 2014, vrem să fim pregătiţi. Pe mine nu mă interesează pe ce axă. Atunci când se va stabili, eu vreau să am pregătit materialul şi mă duc pe axa aia.”, a concluzionat Filipescu.