vineri, octombrie 25, 2024
AcasăACTUALITATEFostul ministru Stelian Fuia consideră nefondate acuzațiile DNA

Fostul ministru Stelian Fuia consideră nefondate acuzațiile DNA

- Advertisement -

Fostul deputat PDL de Călărași și ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz in serviciu privind vânzarea ilegală a unor imobile din patrimoniul statului în perioada când era director la Stațiunea de Cercetare Fundulea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o din 1 martie 2005 până în 15 decembrie 2007, „cu ştiinţa şi în înţelegere cu inculpaţii State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprisan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezultă că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.

Procurorii au precizat că Stelian Fuia, deşi ştia că împotriva Staţiunii de Cercetare Fundulea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedura civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

În urma licitaţiei organizate de Constantin Oprisan la 19 decembrie 2005, firma Procera Agrochemicals România, reprezentată de Daniel State, a obţinut foloase necuvenite de 174.631 de lei, iar Dragoş Alin Paraschivoiu a fost împroprietărit fraudulos. Prejudiciul adus statului şi nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalentul a peste 358.000 de euro), susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals.

„Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Daniel şi al soţiei acestuia (cumnat şi sora ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modul de acţiune descris”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Dragoş Alin Paraschivoiu este acuzat că a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, plătind pentru acestea 231.000 de lei, după licitaţia din 19 decembrie 2005. Două zile mai târziu, această sumă i-a fost virata în cont de către Stelian Fuia.

Ulterior, în 23 decembrie 2007, Paraschivoiu a virat în contul executorului judecătoresc Oprisan 230.700 de lei, suma ce urma să fie distribuită creditorilor.

„Prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprisan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea”, susţin procurorii. (mediafax.ro)

Stelian Fuia a postat pe contul său de facebook un mesaj în care consideră neîndreptățite acuzațiile care i se aduc, afirmând că statul nu a fost prejudiciat de vreme ce imobilele de care se face vorbire în rechizitoriu sunt încă în inventarul domeniului public.

„Dragi prieteni, dincolo de orice discuţie din media, direcţionată sau nu, doresc să vă spun că ieri (n.r. 29.05.2014) dosarul meu de la DNA a fost în sfârşit trimis către justiţie. Ca să fac o scurtă recapitulare, un dosar vechi de peste 8 ani, închis de două ori, este redeschis în 2013.

Acuzaţia este de abuz în serviciu şi prejudicierea domeniului public cu 1.6 mil RON. Ori, actul de execiție din 2005 eu l-am atacat în justiţie pentru a fi declarat nul iar astăzi, aceste active sunt încă în inventarul public al statului, aşa cum dovedeşte şi adresa MFP de la MFP.

Deci nu ştiu cum a fost prejudiciat domeniul public al statului, dacă domeniul public al statului încă are activele în inventar, iar SCDPMA Fundulea funcţionează netulburată în acelaşi sediu. În plus, unul dintre cele trei active este ulterior retrocedat prin hotărâre judecătorească către foştii proprietari, după ce eu nu mai eram director şi scoaterea acestuia din domeniul public îmi este reproşata tot mie!

Cred că dincolo de opinia unui procuror şi de decizia personală a acestuia, acum justiţia poate demonstra dacă sunt sau nu vinovat!”

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite