Politica nu trebuie să se amestece cu sportul, dar acest lucru nu mai este posibil din moment ce sportul românesc, într-o măsură de 90% este susţinut din bani publici, cei mai mulţi proveniţi de la autorităţile locale. La Călăraşi, de la ultimele alegeri locale şi până în prezent se observă o creştere valorică în ceea ce priveşte rezultatele înregistrate de către echipele din municipiul reşedinţa de judeţ.
În 2013, Dunărea Călăraşi a reuşit să promoveze în Liga I de futsal. Acest sport s-a bucurat de o largă popularitate în rândul microbiştilor călărăşeni până în vara lui 2014, atunci când CSM Călăraşi a promovat în Liga Naţională de handbal masculin. Pentru că legislaţia românească este una greoaie, s-a înfiinţat AHC Dunărea Călăraşi, grupare care a preluat echipa de handbal şi care acum reprezintă oraşul de pe Borcea în elita handbalului românesc. Rezultatele să văd. Nu cele de pe tabela de marcaj contează cu adevărat. Important este că Sala Polivalentă se dovedeşte neîncăpătoare la meciurile jucate pe teren propriu de către Şania & Co.
Acum, în 2015, echipa de fotbal a Dunării Călăraşi, după o pauză de 20 de ani, are din nou ocazia de a promova în Liga a 2-a. Elevii lui Ion Răuţă se află pe primul loc în Seria C2, la egalitate de puncte cu Delta Tulcea. În această iarnă, clubul condus de către Costică Ştefan a dus o campanie furibundă de transferări, astfel încât obiectivul să poată fi îndeplinit. Georgian Butoi, Ionuţ Filip, Alexandru Chebac (toţi trei de la Delta Tulcea), Andrei Luca, Iulian Răduţă (ambii de la Viitorul Axintele), Valentin Alexandru (Gloria Popeşti Leordeni), Bogdan Antonache (Gloria Bistriţa) şi Eduard Năstase (Săgeata Năvodari) sunt jucătorii care au semnat angajamente cu gruparea „galben-albastra”.
De la reluarea pregătirii de iarnă şi până acum, călărăşenii au reuşit să nu piardă nici un meci. Dunărea a învins cu 9-2 pe Venus Independenţa, de şapte ori campioană judeţeană, apoi a trecut cu cu 5-1 de Gloria Popeşti Leordeni. A urmat apoi o remiză la Galaţi, cu CF Brăila, un egal la Chiajna, cu echipa a doua a celor de la Concordia, după care echipa a reintrat pe plus şi a câştigat meciurile cu Callatis Mangalia, scor 6-1, şi CF Brăila, scor 1-0.
Despre transferurile făcute în această iarnă nu se pot spune multe la momentul actual. Este clar că mulţi dintre cei care au venit acum la Dunărea Călăraşi au valoare, însă eficienţa mutărilor va putea fi văzută în campionat, iar suporterii se vor putea declara mulţumiţi doar în cazul în care echipa va promova în Liga a 2-a. Călărăşenii nu vor avea nici o scuză în cazul în care nu îşi vor duce la îndeplinire obiectivul.
Site-ul www.transfermarkt.com este portalul ce deţine o bază impresionantă de date despre fotbaliştii de pe întreaga planetă. Din portofoliu nu lipsesc nici jucători aflaţi acum sub contract cu Dunărea Călăraşi. Portarii Gabriel Popa şi Iulian Răduţă, fundaşii Bumbac, Filip şi Botea, mijlocaşii Ladaru, Chebac, Popescu şi Luca, precum şi atacanţii Alexandru şi Antonache sunt cotaţi cu valori de zeci şi sute de mii de euro. E drept că sunt şi foarte mulţi jucători aflaţi acum sub contract cu gruparea „galben-albastră” care nu se afla în baza de date a celor de la transfermarkt.com, dar e clar că vor ajunge să fie cotaţi dacă Dunărea va promova în eşalonul secund al fotbalului românesc. Până atunci, ei au o valoare de piaţă de câte 10.000 de euro fiecare.
În aceste condiţii, valoarea lotului de jucători pe care îl pregăteşte acum Ion Răuţă sare de 1,8 milioane de euro. Suma este de-a dreptul impresionantă, dar să nu vă gândiţi că dacă Dunărea vrea să vândă mâine vreun fotbalist pe care îl are sub contract poate obţine aceşti bani. Şi 10% reprezintă ceva de domeniul fantasticului.
Pentru a vă convinge că trebuie să mergeţi la primăvară la meciurile Dunării, citiţi lista cu jucătorii aflaţi acum la Călăraşi. În paranteză sunt trecute sumele la care sunt cotaţi fotbaliştii călărăşeni: Gabriel Popa (100.000 euro), Iulian Răduţă (25.000 euro), Ştefan Păun (10.000 euro) – Eduard Năstase (10.000 euro), Constantin Bumbac (150.000 euro), Costin Mihuţ (10.000 euro), Georgian Nicolae (10.000 euro), Nicusor Câinaru (10.000 euro), Ionuţ Filip (400.000 euro), Marian Botea (200.000 euro), Ionuţ Tenea (10.000 euro), Ionuţ Zaharia (10.000 euro), Alin Ladaru (25.000 euro), Alexandru Chebac (175.000 euro), Victor Petre (10.000 euro), Sergiu Popescu (250.000 euro), Valentin Andrei (10.000 euro), Bodo Kanda (10.000 euro), Andrei Luca (25.000 euro) – Daniel Gheorghe (10.000 euro), Mircea Ştefan (10.000 euro), Georgian Butoi (25.000 euro), Valentin Alexandru (75.000 euro), Bogdan Antonache (250.000 euro).
Înaite Modelu, cealaltă reprezentantă a judeţului Călăraşi în Liga a 3-a, aşteaptă fără emoţii reluarea campionatului. După ce sâmbătă a învins pe Abatorul Slobozia cu scorul de 3-0, miercuri echipa lui Valeriu Petrescu a remizat, în deplasare, cu Farul Constanţa, scor 0-0. Modelenii ar putea da lovitura prin aducerea portarului Leonida Dobre. Acesta este liber de contract după ce Unirea Slobozia s-a retras din Liga a 2-a şi nu exclude posibilitatea unui transfer la echipă din localitatea sa natală.