marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATEGabriel Stanciu: „Sunt multe de făcut la Dragalina. E greu, dar nu...

Gabriel Stanciu: „Sunt multe de făcut la Dragalina. E greu, dar nu imposibil”

- Advertisement -

Rodica Dohot. Gabriel Stanciu, actualul primar al comunei Dragalina s-a aliniat la startul alegerilor din 2012 din poziţia de independent, de unde a şi câştigat fotoliul de primar.

De profesie economist, primarul din Dragalina a promis alegătorilor că îi va respecta, dar îşi va duce la îndeplinire şi toate obiectivele propuse. Şi-a stabilit pentru următorii doi ani o serie de priorităţi pe care speră că le va finaliza cu succes.

Printre acestea amintim racordarea la reţeaua de apă potabilă a tuturor locuitorilor, construirea unui nou sediul al primăriei, aducţiune cu gaze în comună din reţeaua naţională şi nu în ultimul rând crearea unor locuri de muncă pentru locuitorii comunei. Este încrezător în reuşitele sale şi spune că în Dragalina sunt multe de făcut.

„Am plecat de undeva de la o limită sub minus, nu existau proiecte, nu existau studii de fezabilitate, nu era nimic. Sunt nişte studii de fezabilitate care nu sunt fezabile, sunt făcute numai de dragul de a fi făcute şi de a cheltui nişte bani!” – primarul Gabriel Stanciu.

În momentul în care a preluat mandatul, Gabriel Stanciu spune că banii erau cheltuiţi în proporţie de 70%. Totuşi, nu au existat găuri în buget în 2012 pentru că a ştiut cum să încaseze banii de la cetăţeni.

Procentul la final de an s-a situat undeva în jurul valorii de 94%, un procent mulţumitor dar există şi lista de rămăşiţe care e destul de mare şi trebuie conştientizată populaţia să-şi plătească datoriile, pentru ca ulterior acei bani să se întoarcă la ei sub formă de servicii, curăţenie, drumuri şi apă.

Întrebat despre un top al realizărilor în 2012, primarul Stanciu ne-a declarat:

„Realizările în 2012 nu sunt aşa de măreţe, pentru că nu aveam cum. Am făcut două alei pietonale care, însumate, au aproape de 2 km, beneficiază de ele întreaga comună pentru că traversează comuna de la un capăt la altul, am pietruit întreg satul Dragalina, am băgat cam 11.000 de tone de piatră, la Brâncoveni în proporţie de 20%, am pietruit şi acolo, dar mai avem foarte puţin.

La Drajna am reparat străzile pe unde era nevoie, iar cu iluminatul public stăm binişor. De altfel, satul Drajna este iluminat total, Brâncoveni şi în cartierul nou la fel, iar Dragalina în proporţie de 70-80%. Desigur, mai avem străzi pe care nu avem cablu coaxial şi nu avem reţea de iluminat public.

Pentru anul 2013, deja am scos la licitaţie, suntem în faza de a analiza dosarele şi a desemna câştigătorul, pentru grădiniţa Dragalina, construim încă două săli de clasă, reabilităm două, plus un grup sanitar şi o magazie.

Scoatem la licitaţie în următoarele săptămâni şi noul sediu de primărie, pentru a stabili constructorul. Deja ne-am apucat să reabilităm reţeaua de apă la Dragalina pentru a beneficia de apă 24 din 24 de ore.

La Drajna am finalizat şcoala, iar la Dragalina suntem cam pe ultima sută de metri, în proporţie de 90% am finalizat lucrările la şcoala mare cu investiţii privind centralele, cu tot ce trebuie. Corpul de la internat este şi el în proporţie de 99% finalizat, mai avem decât aleile pietonale.”

Lipsa unui management bun la secţia de poliţie a dus la creşterea infracţionalităţii

Ştiut este şi faptul că în comuna Dragalina există un grad ridicat al infracţionalităţii.

„Ne fac probleme datorită faptului că nu avem unde merge, la nivel de Dragalina, la Poliţie. Avem secţie de Poliţie, dar şeful secţiei are un management dezastruos. La acest moment am înţeles că actualul şef de poliţie, pleacă, să vedem cine vine.

Despre şeful de post, pot să vă spun că am avut un băiat care a dat examenul psihologic şi era împuternicit, nu mai poate fi împuternicit pentru că a picat examenul psihologic.

Acum avem un alt şef de post care face parte din garda veche a poliţiştilor. Sper să mă fac înţeles că nu vreau să jignesc pe nimeni dar dacă nu ai un manager bun, treburile nu merg aşa cum ar trebui.”

În prezent la Dragalina, la postul de poliţie lucrează 6 persoane cu şeful de post. La secţie chiar dacă trebuiau să fie 9, acum au mai rămas 6. Nu se miră nimeni de ce au plecat poliţiştii de la secţie.

Scandalurile sunt generate de oamenii împotriva cărora nu se iau măsuri. Există 2-3 clanuri care vor să dovedească faptul că ei deţin supremaţia în această localitate, dar primarul Stanciu spune că oamenii au început să înţeleagă că nu mai are rost să se certe pe stradă.

„Avem loc toţi sub acest cer. E mai bine să comunicăm, să ne ajutăm unul pe altul şi decât să ne certăm, să stea în puşcărie, mai bine colaborăm şi ne spunem greutăţile unul la celălalt poate le putem rezolva.”

Aşteptări multe de la parlamentarii Tomoiagă şi Steriu

Primarul Gabriel Stanciu spune că are multe aşteptări de la parlamentari.

„De fapt, oamenii ne-au şi sunat, atât domnul senator cât şi domnul deputat, să pregătim proiecte cât de multe. Domnul Liviu Tomoiagă ne va vizita zilele acestea pentru a deschide cabinetul parlamentar de senator, aici, la Dragalina.

Deja a angajat consilieri personali. Avem aici la primărie o persoană care ne ajută şi ne sprijină cu audienţele, cu ce avem noi nevoie. Sunt multe de făcut la Dragalina. E greu dar nu este imposibil.”, declară Gabriel Stanciu.

În Consiliul Local situaţia nu s-a rezolvat, în ceea ce priveşte desemnarea celor doi consilieri lipsă, întrucât fostul APC nu a comunicat numele persoanei care îl înlocuieşte pe domnul Dumbravu şi nici PRM-ul nu a comunicat persoana care îl înlocuieşte pe domnul Ghionoiu.

Chiar şi aşa, Consiliul Local funcţionează fără probleme, mai ales că s-au redus şi cheltuielile în acest sens. Toate şedinţele de consiliu au loc cu uşile deschise. Sunt invitaţi la şedinţe cel puţin 100 de oameni, iar consilierii au înţeles că trebuie să îşi facă treaba, transparent.

Toate lucrările care s-au făcut până acum, înainte de a le începe, s-au discutat în consiliu, s-au văzut costurile, iar consilierii au înţeles şi au aprobat. Despre foştii adversari din campania electorală, primarul spune că aceştia trebuie să înţeleagă că a fost o competiţie din care a ieşit un învingător.

„A fost ca un meci de fotbal, am terminat meciul de fotbal, a câştigat cel mai bun. Cine vrea să ne respectăm în continuare, ne respectăm. De dl. Dumbravu nu mai ştiu nimic, e plecat de câtva timp, după alegeri i-am întins o mână să vină alături de noi, să fie consilier. A refuzat, e problema dânsului. Noi am încercat să îl ajutăm, ştim că are probleme, dar fiecare cum îşi aşterne aşa doarme. Celălalt e consilier local.”

Apa şi canalizarea, priorităţile primarului Stanciu

Printre priorităţile de maxim interes pentru Dragalina se află canalizarea şi apa potabilă în Drajna şi Brâncoveni. Dacă nu se vor câştiga fonduri europene pentru proiectul privind apa la Brâncoveni şi la Drajna edilul întenţionează să le realizeze cu fonduri proprii.

El spune că proiectul cu canalizarea la Dragalina e un pic mai greoaie, dar dacă nu v-a reuşi, intenţionează să găsească o soluţie de compromis, să facă o staţie de epurare la care să se racordeze acele blocuri pe zona centrală. Deja există un proiect care a fost depus la Guvern pe măsura 322, dar a fost neeligibil datorită faptului că a fost făcut într-un mod greşit.

Chiar dacă se reactualizează costurile sunt mari. Proiectul prevedea canalizare la Dragalina, pe zona centrală, apă la Drajna şi canalizare şi extindere cu canalizare şi apă la Brâncoveni. Un lucru bun pentru dragalineni este şi faptul că nu s-au mărit taxele şi impozitele, cel puţin nu anul acesta.

Se încearcă totuşi să se încaze mai mult decât anul precedent şi să se colectăze şi din lista rămasă din anii anteriori. Oamenii au înţeles că dacă plătesc impozitele şi taxele beneficiază de ajutor social. Chiar dacă există în jur de 400 de dosare de ajutor social, cu lucrările care se vor începe acum, în următoarea perioadă, se vor reduce substanţial.

Primăria susţine sportul

Cu privire la activitatea sportivă, primarul susţine că există echipă de fotbal la Dragalina, chiar şi la Brâncoveni, la Drajna, încă nu, pentru că nu există nici măcar teren de fotbal, dar primarul Stanciu şi-a luat deja angajamentul ca anul acesta să reabiliteze terenul de fotbal din curtea şcolii şi să îl poată folosi, aşa cum trebuie.

Încrezător în toate proiectele stabilite, primarul susţine că Dragalina nu e o comună grea, mai ales că îi are alături pe consătenii săi. Dragalina are în jur de 8.600 de locuitori cu Drajna şi Brâncoveni şi singura problema este că nu există timp sufiecient pentru a le face pe toate odată.

„Dacă lucrăm 12 ore din 12 ore nu reuşim să le punem la punct pentru că sunt foarte multe de făcut. Avem în vedere şi zona dezafectată de la gară, o să trebuiască să mergem la regionala CFR Constanţa, deja am făcut o discuţie cu o parte dintre şefi, o să trebuiască să ne predea terenul, pentru că este al lor, dar a fost al Primăriei, aici vorbim de terenul fostului triaj Ciulniţa.

O să trebuiască să ne predea o parte din teren.  Pentru mine acolo era o viziune să construim un parc de panouri fotovoltaice şi mult mai multe lucruri care vor fi extrem de benefice pentru Dragalina.”, a conluzionat primarul Dragalinei, Gabriel Stanciu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite