Prognoza meteo l-a speriat pe boss-ul de la AJF şi l-a determinat să zică stop şi fotbalului din Liga a IV-a. După ce cu o săptămână înainte Liga a V-a intrase şi ea în vacanţă. De când am ajuns „ziarist”, am scris zeci de cronici despre meciurile angrenate în fotbalul judeţean, dar şi câteva retrospective. Fiind ultima ediţie din acest an în care „Obiectiv” inserează în paginile sale şi rubrica sport, am să trec în revistă ceea ce s-a întâmplat pe parcursul turului de campionat atât în Liga a IV-a cât şi în cele două serii din Liga a V-a.
Dunărea Ciocăneşti, o surpriză frumoasă!
Disputată în premieră într-o formulă nouă, cu 16 echipe, adunate din defunctele serii din Liga a IV-a, Liga de Elită a fotbalului judeţean promitea în august marea cu sarea. Nimeni nu putea să creadă la începutul campionatului că Venus, campioană judeţeană şi promovată în Liga a III-a, va avea un parcurs greoi şi va sta în umbra unei alte echipe, e drept cu ştate vechi în fotbalul nostru şi chiar cu rezultate remarcabile. Vorbim aici de Dunărea Ciocăneşti. După încheierea jocurilor din turul campionatului, la sfârşitul cărora Dunărea Ciocăneşti a câştigat titlul de campioană de toamnă aş putea spune că la primăvară va fi rost de fotbal. Asta dacă politeţurile dintre cei doi granzi amintiţi mai sus nu va anestezia urmăritoarele sau dacă încăpăţânările jucătorilor din Dor Mărunt sau din Fundulea vor da naştere unor surprize de proporţii. Nu e nici un secret, Viitorul Sohatu are şanse mari să intre în lupta pentru titlu. Judecând după prestaţiile din ultimele etape, e clar că mai are încă un cuvânt de spus în acest campionat. Înainte Modelu a surprins în mod neplăcut prin jocul crispat şi lipsit de curaj. Sandu Bărbosu zâmbea amar după înfrângerea de pe teren propriu cu Dor Mărunt şi preciza că echipa sa e mai degrabă visătoare decât dornică de performanţă. Dacă o ţine tot aşa, Steaua Radovanu o să aibă viaţă mai uşoară în Liga a V-a. Rezultatele contradictorii mă îndreptăţesc să spun acest lucru. Victoria Lehliu se numără şi ea printre decepţiile acestui campionat. Dezamăgire s-a simţit şi după Mânăstirea – Dragoş Vodă, când toată lumea aştepta o dezlănţuire de orgolii, n-a fost decât un armistiţiu. De la Agricola Borcea nu mai aşteaptă nimeni nimic, nici măcar indirecte. E rândul altora să fie revelaţiile campionatului. În mare, toate echipele au avut ceva de arătat. Până şi Dinamo Săruleşti s-a luptat până la capăt, s-a zbătut, s-a luat de gât cu ghinionul în anumite meciuri. Faţă de campionatele trecute fotbalul judeţean din 2012 a favorizat spectacolul ofensiv prin scoruri astronomice. Stilul ultradefensiv a luat o pauză. Chiar şi la Curcani, uimitori cu voinţa lor de viaţă pe teren, în ciuda scandalurilor din culise. Ţinând cont că acest campionat a ajuns abia la jumătate, cu siguranţă surprizele nu s-au terminat aici. Va exploda Venus Independenţa? Se va trezi Viitorul Sohatu? Sau Dunărea Ciocăneşti a lui Gâtlan va fi noua campioană? Va izbuti Modelu să încânte, trecând peste tensiunile din vestiar? Îşi va lua Lehliu revanşa în faţa rivalilor din Fundulea? Vor evada Ulmeni, Tămădău şi Plătăreşti din subsolul clasamentului? Iată de ce returul campionatului va fi unul mai mult decât interesant. Cert este că surpriza de până acum se numeşte Dunărea Ciocăneşti! Una foarte plăcută! O simfonie în viteză, dirijată magistral de profesorul Cornel Ţicu, amintind cert, mai degrabă de „Ceresul” lii Necşulescu, nu cea din judeţ, ci mai ales cea din barajul de promovare în Liga a III-a.
CSM Olteniţa, echipa felină!
Echipa primarului Ţone a fost prima care a impresionat în acest tur de campionat din Liga a V-a Seria A. Felul în care a arătat în toate jocurile disputate a surprins în mod plăcut pe toată lumea. Ca unul care am văzut-o în câteva meciuri, am ajuns la concluzia că noua echipă din Olteniţa are multe dintre elementele Navolului lui Piţoi, cea care ajungea să promoveze în Liga a III-a acum câţiva ani. Dar acum, CSM Olteniţa este echipa lui Costel Lican. Edilii oraşului nu au greşit atunci când l-au instalat antrenor principal. După felul în care şi-a alcătuit echipa, Costel Lican a intuit totul perfect. Nu mai spun că este un bun cunoscător al fotbalului din zonă. Şi rezultatele nu au întârziat să apară. Indiferent pe ce teren a jucat, CSM Olteniţa a demonstrat că este o echipă robustă, pliată pe orice adversar, cu jucători aprigi dar şi tehnici în stare să întoarcă soarta unui joc în doar câteva minute aşa cum s-a întâmplat la Luica. Ceea ce Belciugatele n-a prea făcut. Ocupanta locului 2 a câştigat la capitolul strategie, reuşind în numai 5 etape să câştiga maximum de puncte şi să părăsească locul 8 pe care se afla. Atletic Dorobanţu a demonstrat în jocurile disputate o densitate notabilă în zona de atac a adversarilor, reuşind să înscrie nu mai puţin de 40 de goluri. Unirea Frăsinet, nou înfiinţată a avut un parcurs neregulat, jocul prestat fiind în funcţie de adversarul întâlnit, iar atunci când acesta era unul modest îl privea cam de sus. Partizan Crivăţ a rămas aceeaşi echipă modestă cu un sistem de joc învechit, 3-1-4-2 folosit de echipele care vor totul acasă şi nimic în deplasare. În clasament are linia perfectă acestui stil. Echipa prof. Liţă, Lumina Frumuşani, nu şi-a găsit cadenţa şi dintr-o posibilă candidată la promovare a ajuns o echipă mediocră în clasament. Neplăcut a surprins Avântul Luica, echipă venită din Liga a IV-a care nu s-a adaptat condiţiilor din Liga a V-a având rezultate contradictorii. La fel ca şi „brazilienii” din Budeşti şi „ceferiştii” din Răzvani. Însă cea mai mare decepţie o constituie Viitorul Şoldanu, echipă care nu numai că se află pe ultima treaptă a clasamentului, dar a creat şi o serie de incidente regretabile, lipsite de fair-play, care au lezat grav imaginea clubului şi a comunei. Viola Ştefăneşti, sosită în Liga a V-a din dragoste pentru fotbal a d-lui Dumitru Ştefan, A FOST singura echipă care nu a câştigat nici un joc. Dar asta nu l-a supărat pe dl Ştefan! Până la meciul din deplasare cu Atletic Dorobanţu, când componenţii echipei au dat dovadă de acte nesportive, au lovit arbitrul, fapt ce l-a determinat pe dl Ştefan să anunţe în mod oficial AJF că a retras echipa din campionat. În aceste condiţii returul campionatului va găsi această serie cu un număr impar. Se aude totuşi că dl Caţaros va găsi o înlocuitoare. Greu de crezut, pentru că regulamentul prevede anularea tuturor rezultatelor echipei retrase înainte de terminarea turului de campionat. Astfel clasamentul a suportat modificările de rigoare.
Şoimii Unirea şi Zarea Cuza Vodă au de ce să spere!
Deşi nici una dintre cele două echipe nu au convins, iar Cuza Vodă, chiar a pierdut din capital prin retragerea sprijinului primarului Stan, important este că cele două au rămas singurele cu şanse reale în cursa pentru promovare în returul campionatului. Dacă Şoimii va sta şi la mâna rezultatului ce se va consemna la Grădiştea, unde este obligată să nu piardă, echipa lui Căpăţână depinde exclusiv de ea. Are un program uşor în retur şi în cazul în care va obţine victorii pe linie va ajunge în Liga a-IV-a, îndiferent de deznodământul retutului dintre contacandidatele sale. Spicul Roseţi, cea mai titrată echipă din serie, a demonstrat, inclusiv în disputa cu primele trei clasate, inconstanţă în joc, dar, personal sunt sigur că poate mai mult decât a arătat. Avântul Pietroiu a lăsat o impresie mai bună comparativ cu alţi ani. A depăşit absenţa valorii lotului, şi-a exploatat la maximum posibilităţile, teoretic inferioare şi s-a clasat pe un onorant loc 6. Tricolorul Jegălia a ştiut să lupte, dar şi să sufere. A avut curajul unei noi înfiinţate, dar şi răbdare. La fel şi Viitorul Dichiseni o altă echipă nou venită în fotbalul judeţean. Au jucat de la egal la egal cu toţi adversari, nu si-au menajat jucătorii, ba s-a şi bătut din răsputeri cu granzii obţinând rezultate notabile. Steaua Lupşanu a părut, ori chiar a şi fost în anumite jocuri, o echipă mai unită, mai omogenă, mai devotată pentru culorile clubului decăt în alte sezoane. Abia în curs de formare, Spicul Vâlcelele mai are de aşteptat până să ajungă la performanţele dorite de Neluţu Tatu. Petrolul Ileana a rămas, ca şi în ediţia anterioară, o echipă imprevizibilă, atât pe teren propriu cât şi pe teren advers. Unirea Dragalina a fost marea decepţie. A tot amânat revirimentul mult aşteptat odată cu instalarea în fotoliul de primar a lui Gabi Stanciu. Odată cu el şi izbânzile. Fanii întreabă: până când? A doua echipă din Independenţa, Victoria Potcoava, s-a descurcat onorabil, şi nu s-au făcut de râs în anumite jocuri. Viitorul Dâlga, marea echipă de pe vremea fraţilor Prevenda, este o umbră. Chiar dacă în unele partide a practicat un fotbal spectaculos, care i-a surprins pe adversari, reuşitele ei sunt puţine, rare, în compania unor adversari la fel de modeşti. Pe petroliştii din Ştefan cel Mare i-a tras în jos lipsa valorii lotului şi lipsa inspiraţiei actualilor jucători. Totuşi, inexplicabil acest ultim loc în clasament. Returul va fi unul de foc pentru toate echipele, mai ales că se anunţă mari remanieri ale sistemului competiţional.
Din postura de fost ziarist, transmit tuturor delegaţilor, jucătorilor, preşedinţilor, colaboratorilor mei apropiaţi şi nu în ultimul rând, iubitorilor fotbalului judeţean, SĂRBĂTORI FERICITE, UN AN NOU MAI BUN ŞI UN SINCER „LA MULŢI ANI”!