George Avram, jurist de profesie, s-a născut şi s-a format profesional în Ştefan Vodă. Imediat ce România a păşit în democraţie a considerat că trebuie să intervină puţin şi în administraţia comunei, condusă în trecut de profesori şi politicieni care fie nu reuşeau, fie nu înţelegeau, fie nu voiau să rezolve lucrurile. Recent, am purtat o discuţie cu domnia sa, subiectele alternând de la descentralizarea financiară, sistemul de vot pentru parlamentare, problemele cu care se confruntă şi, nu în ultimul rând, lista de priorităţi în acest mandat.
Rep: Sunteţi la al şaselea mandat consecutiv. Cum aţi reuşit să determinaţi locuitorii comunei să vă voteze un timp atât de îndelungat?
G.A.: Realizările, faptele, comportamentul şi implicarea mea totală faţă de problemele concetăţenilor mei au fost atuurile în faţa contracandidaţilor.
Rep: D-le primar, v-aş ruga să punctaţi, în câteva cuvinte, situaţia actuală a primăriei din punct de vedere economic.
G.A.: Ce pot să vă spun… Acum când vorbim este dezastru la acest capitol. Fără să fim consultaţi, ni s-au retras 3,1 miliarde lei, bani care fuseseră alocaţi conform Hot. 255 pentru finanţarea anumitor obiective. Astfel am rămas cu restanţe către furnizori, cu proiecte antamate ne onorate, iar cei care au efectuat controalele nu au vrut să ia în considerate arieratele deşi anumite documentaţii figurau încă din anul 2011.
Rep: D-le primar, care sunt proiectele despre care vorbiţi, rămase nefinanţate?
G.A.: – Înfiinţare reţea canalizare şi contruire staţie de epurare – proiect prin Ministerul Fondului de Mediu în valoare de 78,6 miliarde lei, cofinanţat şi de Consiliul Judeţean Călăraşi, rămas în faza de organizare de şantier;
– Reabilitarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ din comună.
– Tot datorită retragerii acestei sume de bani, primăria a rămas în imposibilitatea de a asigura salariile asistenţilor persoanelor cu handicap şi, de ce să nu recunoaştem, de pe urma acestei hotărâri suferim chiar şi noi funcţionarii.
Rep: D-le primar, ce credeţi că mai puteţi realiza pentru comunitate până la sfârşitul anului în curs?
G.A.: Imediat ce vom dispune de bani, prioritară va fi achitarea restanţelor financiare către furnizorii de servicii oferite primăriei. Reabilitarea şi modernizarea instalaţiei electrice de la Şcoală. Demararea lucrărilor de reparaţii la sediul Dispensarului Uman. Amenajarea în instituţiile de învăţământ a unor spaţii corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitare pentru programul „lapte şi corn”.
Rep: Pentru următorii 4 ani, care sunt priorităţile primarului George Avram?
G.A.: Aş începe răspunsul cu un citat dintr-o carte a unui mare scriitor: „A murit speranţa! Trăiască speranţa!” Ce proiecte aş putea implementa când primăria Ştefan Vodă duce o crasă lipsă de bani!? Pe masa mea de lucru există o multitudine de proiecte care conţin obiective importante pentru comunitate:
– Modernizare străzi comunale prin lucrări de asfaltare a 9,95 km;
– Înfiinţare reţea canalizare şi contruire staţie epurare;
– Extindere reţea alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 16,5 km;
– Construire staţie de filtrare şi decantare a apei potabile.
Menţionez că documentaţiile acestor proiecte au fost depuse, au trecut de Comisia Tehnică la Ministerele de resort, însă finanţarea lor este blocată datorită lipsei fondurilor, aşa cum am fost înştiinţaţi. Nu înţeleg de ce, în contextul în care la alte judeţe se poate, iar la noi nu.
Rep: În ceea ce priveşte investitorii, ce a făcut primăria pentru ofertarea lor în vederea deschiderii unor medii de afaceri pe raza comunei Ştefan Vodă?
G.A.: Pe site-ul primăriei există o listă cu facilităţile pe care primăria le poate acorda tuturor celor interesaţi. Până în acest moment şi-a făcut cunoscută prezenţa o firmă străină cu care purtăm tratative. Primăria va concesiona 100 ha firmei respective, suprafaţă pe care se va construi un parc cu panouri solare, iar investitorul se obligă să vireze în contul primăriei 1.000 euro pe an/ha. Ar fi un câştig bun, plus taxele şi impozitele eliberării autorizaţiei de construcţie, bani ce vor intra în bugetul local. Nu mai vorbesc de crearea unor locuri de muncă.
Rep: Să schimbăm un pic sensul discuţiei noastre. Mi-aţi vorbit înainte de interviu de procesul descentralizării. Credeţi că odată finalizat, acest proces va oferi mai multă putere cetăţenilor sau reprezentanţilor acestora?
G.A.: Evident, da. Cred acest lucru, dar cu condiţia ca descentralizarea să fie urmată şi de cea financiară. Astfel se va crea o independenţă între cetăţeni şi autorităţi. Iniţiativa privată, individuală va fi preferată soluţiilor oferite de administraţie, fie aceasta centrală sau locală.
Rep: Se apropie cu paşi repezi alegerile parlamentare. Ce opinie aveţi despre sistemul de vot pentru acest scrutin din decembrie?
G.A.: Aţi pus o întrebare dificilă. Eu am o opinie puţin diferită. Atâta timp cât va exista vot multiplu, acest lucru nu va conduce la democraţia pe care ne-o dorim. Sistemul actual de vot dă legitimitate celor care vor fi aleşi, dar important în opinia mea este contextul în care se va face.
Rep: Vă rog să vă faceţi cunoscut mesajul adresat locuitorilor comunei.
G.A.: Le mulţumesc din suflet pentru încrederea acordată într-un timp atât de îndelungat. Acest lucru înseamnă că mă cunosc şi mă consideră un prieten de nădejde. Le transmit tuturor un gând bun şi multă sănătate.