Mircea Brânduşă. Comuna Ştefan Vodă este condusă din anul 1990 de acelaşi edil, George Avram. O performanţă greu de atins. Pe parcursul acestor 6 mandate, politica aplicată de George Avram a fost de natură a răspunde cerinţelor primordiale ale cetăţenilor, dezvoltarea şi modernizarea localităţii.
Rep: D-le primar, care este secretul longevităţii dvs în funcţia de primar?
G.A.: Nu există nici un secret! Doar că slujba mea am considerat-o întotdeauna în folosul locuitorilor. Mereu am fost aproape de ei, dar şi ei de mine.
Rep: După 6 mandate exercitate ca primar, sunteţi mulţumit de activitatea dvs?
G.A.: Problema este că nu întotdeauna am fost mulţumit de rezultatele muncii mele, deoarece uneori au intervenit şi anumiţi factori perturbatori, cum este cel politic de exemplu, care nu m-au sprijinit să realizez ce mi-am propus. În general, activitatea mea a fost bună şi apreciată de cetăţenii comunei la fiecare 4 ani, ca drept dovadă că mă aflu la al şaselea mandat. Oamenii m-au ales pentru ce am făcut pentru ei. Nu am neamuri, nu am interese personale, doar pe ei!
Rep: Care este situaţia comunei, în prezent?
G.A.: În urmă cu ceva timp, fostul I.A.S. Drumu Subţire reprezenta o societate care a ajutat comunitatea din Ştefan Vodă, prin locurile de muncă oferite şi prin taxele plătite către bugetul local. Restrângerea activităţii economice a acestei societăţi a afectat destul de mult populaţia comunei dar şi primăria. Din cauza numărului mic de societăţi ce-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei, locurile de muncă reprezintă o problemă foarte mare. Acest lucru se reflectă şi în procentul scăzut, 65-70% de colectare a taxelor şi impozitelor. Numărul redus de funcţionari din cadrul primăriei îngreunează procesul de funcţionare în parametri optimi a serviciilor din primărie, astfel că cetăţenii sunt nevoiţi să piardă timp preţios pentru obţinerea unor avize personale.
Rep: Enumeraţi în ordinea importanţei lor, cele mai semnificative proiecte implementate la nivelul primăriei de-a lungul anilor.
G.A.: Nu pot să fac o clasificare anume, însă toate proiectele demarate şi finalizate au fost pentru bunăstarea concetăţenilor mei. 30 km de drumuri, adică întreaga infrastructură rutieră a comunei a fost pietruită. O parte din acest proiect a fost realizat sub preţul pieţei, iar restul l-am finalizat cum am putut, fără să cheltuim bani din bugetul primăriei. Comuna Ştefan Vodă a fost localitatea pilot pe ţară în care s-a realizat cadastru general, la toţi proprietarii de terenuri de pe raza localităţii. Pentru locuitorii comunei a fost un lucru grozav. Reţeaua stradală de iluminat public a fost reabilitată şi modernizată în totalitate. A fost reabilitată conducta veche de alimentare cu apă potabilă. Prin Ministerul Mediului, primăria a finalizat un proiect de înfiinţare a unui parc pe o suprafaţă de 8.000 mp, dotat cu iluminat, fântână arteziană, bănci, arbuşti ornamentali, flori, multă iarbă, lampadare şi o scenă unde s-au organizat activităţi culturale. Accesarea unui program „Economia bazată pe cunoaştere” prin care s-a reuşit introducerea internetului de mare viteză în comună, achiziţionarea a 30 de calculatoare în Şcoala Ştefan Vodă şi înfiinţarea unui biblionet într-o sală anexă a sediului primăriei, dotat cu 10 calculatoare, imprimante şi tot ce trebuie astfel încât orice cetăţean din comună să poată să-şi rezolve diferitele probleme. Instituţiile de învăţământ, cele două Şcoli şi Grădiniţa au fost reabilitate şi modernizate. Periodic, atunci când au existat tineri talentaţi şi dornici de a desfăşura activităţi sportive, a funcţionat şi echipa de fotbal „Înfrăţirea Ştefan Vodă”. Anul acesta au fost posibile şi câteva investiţii din bugetul local, guvernamental sau european, cum ar fi: reabilitarea şi modernizarea unei săli anexă a Căminului Cultural, locaţie pe care primăria o închiriază pentru derularea anumitor evenimente sociale organizate de locuitorii comunei cum ar fi: nunţi, botezuri, parastase. Reabilitarea şi modernizarea sediului primăriei. Asfaltarea celor mai importante străzi de interes public local – 2 km. Îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă potabilă. Modernizarea reţelei de iluminat public.
Rep: Localitatea Ştefan Vodă este foarte aproape de Călăraşi. Există interes în rândul investitorilor? Primăria a reuşit atragerea acestora?
G.A.: În comuna Ştefan Vodă există foarte multe locuri virane, în intravilan, unde se pot dezvolta proiecte imobiliare. Încercăm să facem zona comunei mai atractivă pentru investitori. Celor interesaţi le vom oferi facilităţi fiscale.
Rep: Pentru anii următori, care sunt priorităţile primarului George Avram?
G.A.: Dacă voi găsi finanţare, în 2015 mă gândesc la implementarea unui proiect care are ca obiectiv principal asfaltarea tuturor zonelor mărginaşe ale comunei. Pentru 2016, vizez demararea procedurii de aducţiune cu gaze în comuna Ştefan Vodă, un proiect îndrăzneţ atât pentru mine cât şi pentru locuitori. Pentru derularea acestui proiect va trebui să conving furnizorul – GDF SUEZ că localitatea noastră reprezintă un punct de interes în acest sens. Dacă nu voi reuşi, asigur locuitorii că vom derula acest proiect din bugetul local.
Rep: Care este mesajul dvs pentru cetăţenii comunei, ţinând cont că duminică sunt alegerile prezidenţiale?
G.A. Am încredere în toţi cei 900 de locuitori cu drept de vot ai comunei Ştefan Vodă, că vor ieşi în număr cât mai mare la procesul de votare. Le cer tuturor să voteze Klaus Iohannis! Pentru că România are nevoie de un preşedinte care ştie să găsească soluţii la marile probleme ale ţării, pentru sistemul de sănătate, de pensii, pentru asistenţă socială şi pentru educaţie.