miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăCOMUNITATEGheorghe Dobre: „Chiar şi pe vremea lui Boc primeam bani pentru investiţii,...

Gheorghe Dobre: „Chiar şi pe vremea lui Boc primeam bani pentru investiţii, nu ca acum”

- Advertisement -

Marius Lotrea. Comuna Modelu este una dintre cele mai mari din judeţul Călăraşi, iar necesităţile financiare sunt şi ele pe măsură. Peste 40 de miliarde de lei vechi ar fi necesare pentru buna funcţionare a primăriei. Deşi are un grad ridicat de încasare al taxelor şi impozitelor, aproximativ 90%-însemnând 23 de miliarde de lei vechi, banii nu ajung decât pentru salarii şi utilităţi. Pentru investiţii nu mai rămâne nimic. Dacă în anii trecuţi pentru acest domeniu banii veneau de la Guvern prin Consiliul Judeţean, de anul acesta, în urma unei Hotărâri de Guvern, primăriile care au realizat bugete de peste 15 miliarde de lei nu mai primesc nimic suplimentar. Asta este şi marea nemulţumire a primarului Gheorghe Dobre (cunoscut locuitorilor ca Sandu Bărbosu) care se vede în imposibilitatea de a mai continua proiecte începute sau de a mai demara altele noi.   

Ştiu că aveţi nemulţumiri vizavi de fondurile repartizate anul acesta de Guvern localităţilor. Nu aţi primit niciun leu?

Nu mi-a dat nici un ban, mie şi la încă 14 localităţi. Pentru că am avut încasări mari la buget, aşa au gândit ei. Şi spun, măi, domnule Dragnea, eu am adunat 87% de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, nu sunt ca la oraş, să am societăţi şi salariaţi care să vină la început de an să îşi plătească impozitele. La noi vin în aprilie-mai, când înţarcă mielul şi îl vinde amărâtul ăsta de ţăran, mai îmi plăteşte în iulie-august, când încasează şi el arenda, sau în octombrie când vinde şi el porumbul, sau în decembrie, când vinde şi el un porc. Aşa se adună impozitele şi taxele la ţară. Dar Dragnea s-a născut în pom şi s-a trezit să dea hotărârea asta, şi nimeni nu a atacat hotărârea asta, nici ai noştri, nici alţii, deşi nu are nicio bază legală. Înainte ştiam, am intravilan, am populaţie, procent de încasare al veniturilor, primeam o sumă corespunzătoare. Acum ei au dat bani celor care nu prea au stat prin primării. Eu n-am nimic cu ei, eu le-am spus-o şi la întâlnirea de la Finanţe, dar, spre exemplu, Iulică, de la Dichiseni, care mi-e prieten, de altfel, adună 6 miliarde pe an, acum i-a mai dat 9 miliarde, să se facă 15. Şi eu că am adunat 21,6 miliarde în 2013, anul de referinţă, şi 23 de miliarde în 2014, acum nu am mai primit nimic. Eu nu pot să trăiesc aşa. Am luat bani din fondul de rulment să pot plăti salariile asistenţilor personali şi ale celor din primărie.

Ce cheltuieri curente aveţi lunar?

Numai pe angajaţi, salubrizare, apă şi câţiva paznici, mă duc cu fondul de salarii pe lună la aproape 30.000 de lei. Iar la salariaţii din primărie, 43 la număr şi cei 120 de asistenţii personali mă duc la cel puţin 100.000 de lei. Nu mai punem energia electrică, plătim în jur de 30.000 de lei lunar, că e comună mare, avem atâtea instituţii, şcoli, şi nu avem de unde. Ce am încasat abia am acoperit asta. Trebuie să iau acum de la gunoi, că am încasat mai mult, să dau la pază că lumea nu plăteşte ăia 40 de lei anual. Eu înţeleg că oamenii nu au acum, vor plăti până la finalul anului, dar nu acum.

În 2014 cât aţi primit de la Guvern?

În 2014 am mai primit 17 miliarde (n.r. lei vechi) în plus faţă de încasările locale. Eu înţeleg să se dezvolte comunele mici, dar mie ce-mi faci, mă opreşti? M-am chinuit 11 ani ca să ajungă şi comuna asta cât de cât la un nivel european şi tu mă opreşti? Mai am şi eu de băgat canalizare, să fac 4 kilometri de drum, să mai facem şi noi trotuare. Dar acum cu ce? Aş vrea să mă împrumut la bancă, o să fie greu, dar trebuie să fac cei 4 kilometri de drum. Am zis să ne împrumutăm 15 miliarde, pentru anul acesta, pentru a începe măcar cu primele straturi de piatră, că sunt drumuri de pământ, în cartierul nou. Avem studiu de fezabilitate în care e inclus şi asfaltul pentru că nu se mai finanţează drumurile cu tratament bituminos cum am făcut până acum. Costul total ar fi pentru asfalt 36 miliarde de lei vechi.

De la Consiliul Judeţean aţi primit bani?

Nu, pentru că nu mai pot. Au dat doar pentru biserici, altfel nu mai au cum să ne dea bani din cauza deciziei domnului Dragnea. Ce să facă preotul de la Tonea unde sunt numai bătrâni, ce să facă din cotizaţii. Oamenii sunt săraci acolo. Preotul a primit bani pentru unele lucrări curente. Şi s-a mai dat la biserica din Modelu să se finalizeze lucrările. E bine că măcar bisericile au primit bani de la Consiliul Judeţean, că sunt tot ale noastre. Noi avem, inclusiv cu mânăstirea, 5 biserici.

Multe primării din judeţ au primit bani pentru plata arieratelor anul trecut, Modelu s-a aflat printre ele?

Eu nu fac arierate, mă gândesc că am copii. Nu are rost, eu ştiu cum se fac arieratele astea şi cam se răscolesc unele. Nu-mi bag carnea în saramură, pentru ce? Dacă am bani să fac, fac, dacă nu, nu fac arierate. Vreau să mă împrumut la bancă. Ăştia de la bancă mi-au spus că la rectificare, dacă o să primesc bani, pot achita toţi banii deodată şi câştig la dobândă. Vorbesc de Banca Cooperatistă, Record Jegălia cum se mai numea, cu ei am vorbit. Au disponibile vreo 60 de miliarde pentru primării şi ei m-au sunat. Eu vreau doar 15 miliarde pentru doi ani. Dar eu sper să primim bani mai repede de la Guvern, eu am încredere în ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, mi se pare un profesionist. El a promis că la prima rectificare ne dă şi nouă şi de aceea am prins curajul să mă împrumut.

Ce proiecte aveţi acum în aşteptare?

Mai avem canalizarea de rezolvat, am făcut licitaţia, însă nu am dat autorizaţie că nu avea rost să încurc constructorul, dacă nu am bani. E vorba de 21 de kilometri de reţea, cu 6 staţii de pompare, 400 şi ceva de cămine şi staţie de epurare. Se duce la 73 miliarde de lei vechi plus TVA. Am acoperi cam 60% din comună cu reţeaua. Mi-au rămas de anul trecut vreo 10 miliarde. Ar trebui să ne intre în cont vreo 14 miliarde anul acesta, cum îi am, îi dăm drumul. La noi sunt racordate la apă 98% din gospodării.

Deci, cât aţi primit în 2014, 17 miliarde de lei vechi, ar fi suficient şi pentru investiţii?

Sigur… Cu banii ăia de la Guvern am terminat 5 km de drumuri în Tonea, le-am reabilitat pe cele din Modelu, sunt bani cu care mai poţi face ceva. Fără bani eşti primar doar ca să ai unde să te duci şi de unde să pleci. Eu mă străduiesc cu fiecare nea Gheorghe şi fiecare tanti Leana care vin după adeverinţe să îi conving să-şi plătească taxele şi impozitele iar unii care lasă pe alţii în locul lor primesc bani de la Guvern. Eu aveam de gând să închid primăria şi să plec. Să renunţ, să fac grevă, dar am zis să mai stau. Dar nu pot sta ca fraierul pe scaun. Eu 11 ani nu am stat aşa. Nu poţi să ieşi primar, să zici c-ai ieşit primar să te uiţi la ceas că ai întârziat la masă sau că se face ora 4 şi trebuie să te duci acasă. Eu în 11 ani nu am plecat o dată la 4 acasă, poate de la 6 încolo.

Veţi mai candida?

Nu ştiu dacă voi mai candida, să fim sănătoşi, nu mă pot pronunţa acum. Ne rugăm la Dumnezeu de sănătate, dar dacă treaba merge cum merge acum în ţara asta, cât ai fi de nesimţit, în ghilimele, nu poţi să vii la primărie şi să stai cu mâinile în sân.

În cei 11 ani de primărie care a fost cea mai bună perioadă şi care cea mai proastă?

Cea mai bună perioadă a fost cea a Guvernului Tăriceanu. Luam într-un an şi 27 de miliarde de lei vechi de la Guvern. Cea mai proastă e asta de acum, chiar şi pe timpul lui Boc tot am primit bani după formulă. Ştiam că e o formulă şi primeam în funcţie de cât munceam. Dar acum, ce calcule să-ţi faci?!

Care sunt cele mai importante realizări din acest mandat?

Cele mai importante realizările ale ultimilor 3 ani: baza sportivă finalizată, cei 5 km de drumuri în Tonea, un teren de sport cu gazon sintetic şi nocturnă la Şcoala nr. 2, schimbat acoperişul la Şcoala nr. 2, dar şi investiţii mai mici, avem un proiect de anvelopare la Şcoala nr. 1 prin ADR Sud Muntenia, dar merge foarte greu, şi vom face un teren sintetic de sport tot aici. În jur de 400 de gospodării racordate la reţeaua de gaz. Nu avem reţea în noul cartier. Suntem însă singura comună din judeţ racordată la reţeaua de gaz.

Vă mai permiteţi să susţineţi echipa de fotbal în Liga a III-a?

Văd că acum doamna ministru (n.r. ministrul tineretului şi sportului Gabriela Szabo) a făcut un proiect de lege, aprobat în Guvern şi aşteptăm acum publicarea în M.O., unde se modifică două articole prin care li se dă voie comunităţilor locale să ajute sportul de performanţă. Consiliul Local mi-a aprobat 2 miliarde pe an, avem şi câţiva sponsori, eu cred că reuşim să susţinem echipa pe mai departe. Sunt mulţumit dacă ne vom clasa pe la jumătatea clasamentului. E greu, pentru că tot ce băgăm din bugetul local nu poate merge pe salarii sau prime. Sperăm ca odată cu modificările astea să putem să cheltuim şi altfel banii. Nu doar pentru utilităţi şi echipament. Ar fi o treabă bună pentru că astfel am putea susţine şi copiii care vor să facă sport. E aşa o mare invazie de copii, de la clasa a IV-a până la a VIII-a şi vor să facă fotbal, am şi echipă de oină. Copiii vor, dar dacă tu legiuitor nu mă laşi să iau un suc, un biscuit la copilul acela, să tragă, să vină, cum să dezvolţi sportul? Şi noi vrem să fim o ţară sănătoasă.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite