duminică, aprilie 6, 2025
AcasăCOMUNITATEGrigore Dumitru: „Comuna Sohatu are nevoie în următorii ani de o abordare...

Grigore Dumitru: „Comuna Sohatu are nevoie în următorii ani de o abordare integrată a proiectelor europene”

- Advertisement -

Accesarea de fonduri prin implementarea PNDR, pentru proiecte ce vor duce la creşterea calităţii vieţii, modernizarea serviciilor din primărie, dezvoltarea infrastructurii economice şi sociale la nivel local precum şi crearea mobilităţii forţei de muncă, va avea în următorii ani o influenţă determinantă asupra dezvoltării echilibrate a comunei Sohatu. Detalii despre acest subiect, ne oferă Dumitru Grigore, primarul în funcţie al localităţii.

Rep: D-le primar, cum apreciaţi până în prezent implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală?

G.D.: Răspunsul meu scurt este următorul: Nu de la centru trebuie apreciată această implicare, ci mai degrabă din teritoriu, de pe teren, de fiecare primărie.

Ca o abordare generală, investiţiile făcute în mediul rural prin programe europene, şi mă refer strict la ce administrez, încep să-şi arate roadele: cele două sate, Sohatu şi Progresul sunt în curs de modernizare. Poate că nu atât de repede cât ar fi nevoie sau cât de mult mi-aş fi dorit.

Rep: De ce afirmaţi acest lucru? Sunteţi modest sau aceasta este realitatea?

G.D.: Adevărul este că mai avem încă de recuperat câte ceva până când comuna Sohatu se va putea compara ca nivel de trai, ca oportunităţi de dezvoltare, ca importanţă în economia judeţului, cu cele mai mari comune călărăşene.

Rep: Consideraţi că la nivelul comunei Sohatu, PNDR va fi un succes?

G.D.: Doar în măsura în care vom reuşi să demarăm toate obiectivele, şi nu numai unele dintre ele. Şi, mai cu seamă, în măsura în care primăria Sohatu va reuşi să convingă autorităţile judeţene că proiectele vizate nu sunt doar un conglomerat de birocraţie, ci de oportunităţi pliate pe nevoile actuale şi în mod special, orientate spre rezultate scontate care să aducă un plus de confort locuitorilor. Din acest motiv, afirm cu încredere că nu numai rata absorbţiei fondurilor contează, ci şi calitatea proiectelor ce vor fi derulate. Numai aşa vom determina tinerii să rămână în comună.

Rep: Sunteţi silvicultor de profesie. În cei 3 ani din acest prim mandat de primar, ce aţi reuşit să faceţi pentru îmbunătăţirea mediului în comuna Sohatu?

D.G. Am accesat un proiect finanţat prin PNDR care are ca scop protejarea mediului înconjurător. În acest sens am reuşit să înfiinţăm la nivelul comunei o perdea forestieră pe o lungime de 11 kilometrii care acoperă zonele deficitare pe timp de iarnă ale ambelor sate.

Rep: În ceea ce priveşte infrastructura comunei, ce reuşite aveţi?

D.G.: De la investirea în funcţie şi până în prezent, preocuparea mea principală a fost derularea unor proiecte cu fonduri nerambursabile. Aceste proiecte au venit ca urmare a implementării strategiei de dezvoltare pe termen lung a comunei. În acest mod am implementat un proiect care a avut ca obiectiv modernizarea cu îmbrăcăminte asfaltică uşoară a 7 km de drumuri de interes local şi renovarea şi modernizarea căminului cultural. De asemenea, s-a finalizat un proiect care a avut ca obiectiv înfiinţarea unui parc la intrarea în satul Sohatu. Proiectul a dus la reorganizarea corectă a circulaţiei în spaţiul natural adiacent parcului, modernizarea şi extinderea căilor de acces şi amenajarea locurilor de agrement, conform cerinţelor sociale actuale, stoparea proceselor de degradare a vegetaţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi protecţia mediului. Parcul este utilat cu echipamente de joacă pentru copii, bănci pentru odihnă şi iluminat nocturn. Reabilitarea drumurilor secundare ale comunei prin lucrări de pietruire.

Rep: Care este impactul în rândul populaţiei în urma finalizării acestor proiecte?

D.G.: În urma derulării acestor proiecte, locuitorii comunei beneficiază de condiţii mai bune de viaţă. Au acces la mai multe activităţi culturale, se pot relaxa liniştiţi în timpul liber, iar copiii pot ajunge la şcoală în condiţii bune, în timpul iernii, graţie reabilitării drumului de acces spre instituţia de învăţământ. În plus, atractivitatea comunei a sporit, iar infrastructura reabilitată va permite demararea altor proiecte ce vizează dezvoltarea economică a localităţii.

Rep: Care sunt aceste noi obiective pe care le gândiţi pentru viitor?

D.G.: Primăria are mai multe proiecte de investiţii depuse spre aprobare: Renovarea Şcolii din satul Progresu, Extinderea reţelei de apă în satul Sohatu, Înfiinţarea reţelei de apă în satul Progresu şi nu în ultimul rând, reînfiinţarea echipei de fotbal a comunei Sohatu.

Rep: Ce aşteptări aveţi pentru 2016 ţinând cont că este un an al alegerilor locale? Luaţi în calcul candidatura pentru încă un nou mandat?

D.G.: Ca să pot continua pe acelaşi drum, ar trebui să candidez pentru un nou mandat. Dacă  o voi face va fi pentru că, CRED în dezvoltarea comunei Sohatu.

Comuna Sohatu are nevoie în următorii ani de o abordare integrată a proiectelor europene. Iar lucrurile acestea se pot realiza doar atunci când există o viziune, când există o direcţie care să pună în armonie nevoile de dezvoltare a comunităţii în care ne ducem viaţa de zi cu zi. În acest sens îmi voi concentra eforturile pe facilitatea dialogului între toţi factorii implicaţi, fie administraţii publice, fie autorităţi judeţene sau guvernamentale.

Rep: Care este mesajul dvs. pentru locuitorii comunei?

D.G. Deşi sărbătorile pascale au trecut, le spun şi eu cu toată credinţa: „Hristos a Înviat!” Să fie sănătoşi şi să aibă pace în suflet!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite