luni, octombrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATEGroapa de gunoi de la Ciocăneşti, gata la anul, în august

Groapa de gunoi de la Ciocăneşti, gata la anul, în august

- Advertisement -

Joi, 11 decembrie, Consiliul Judeţean Călăraşi a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a prezentat stadiul derulării contractului care vizează finalizarea lucrărilor depozitului de gunoi de la Ciocăneşti, parte integranta a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial POS Mediu, Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”.

Toate detaliile legate de acest proiect au fost furnizate de administratorul public al CJC, Daniel Ștefan, managerul de proiect, Mihai Poteacă, directorul Direcţiei Managementul Proiectelor, Gheorghe Oprişan şi directorul ADI Ecomanagement Salubris, Valentin Barbu. Valoarea proiectului, fără TVA, este de 140.729.770 lei, din care: 103.211.893 lei, finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 23.222.675 lei contribuţia Guvernului României, 2.580.297 lei contribuţia proprie a CJ Călăraşi la cheltuielile eligibile şi 11.714.905 lei alte cheltuieli decât cele eligibile conform POS Mediu.

În ceea ce priveşte stadiul implementării acestui proiect, se lucrează la prima celulă şi instalaţii auxiliare, proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei de sortare şi compostare şi a staţiei de tratare a levigatului în judeţul Călăraşi.

Contractor este Asocierea SC Iridex Group Construcţii SRL – SC Egis România SA – Egis Structures et Environnement, iar valoarea contractului este de 45.241.889,72 lei fără TVA, perioada de execuţie fiind de 12 luni, 15 august 2014 – 15 august 2015.

Principalele elemente ale contractului constau în:

1.Construcţia unui depozit ecologic (celula 1) ceea ce înseamnă construcţia sistemului de etanşare a bazei depozitului, construcţia sistemului de drenare pentru baza depozitului (levigat), construcţia instalaţiilor pentru evacuarea apelor scurse de pe suprafaţă, construcţia unei instalaţii pentru stingerea incendiilor, precum şi execuţia unui sistem de extracţie a gazului de depozit.

2. Construcţia zonei de dotări şi instalaţii (clădire administrativă, cântar pod-basculantă, centru de utilitate publică etc.) şi anume: realizarea clădirii administrative, realizarea sistemului de alimentare cu apă, inclusiv a reţelei de distribuţie, amenajarea zonei din afara depozitului şi a infrastructurii corespunzătoare, amenajarea zonei din interiorul depozitului şi a infrastructurii corespunzătoare, instalarea sistemului de iluminat pentru zonele amplasamentului şi drumuri, instalarea unui gard şi inclusiv a unei porţi.

3. Proiectarea şi execuţia staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile va avea următoarele dotări: conveiere de transport şi sortare, recipiente şi benzi rulante pentru sortare, utilaje de ridicat – volă cu roţi, motostivuitor, sită vibratoare pentru separarea deşeurilor mărunte, separator magnetic pentru separarea materialului feros şi presă de balotare.

Această staţie va avea ca material de intrare tot ceea ce se colectează în containere de colectare a deşeurilor reciclabile, după cum urmează: hârtie şi carton care va fi sortată pe următoarele fracţii: hârtie mixtă şi carton mixt, hârtie şi carton ondulat de la supermarketuri, hârtie folosită la imprimare, pentru a se elimina cerneala imprimată, plastic şi metal, PET necolorat, PET colorat, alte ambalaje de plastic, ambalaje compozite pentru lichide, ex Tetra Pak, metale feromagnetice, alte metale (aluminiu), materiale fibroase.

Sortarea va fi făcută în mare parte manual şi conform estimărilor, instalaţia va fi deservită de 26 de persoane. Cantitatea maximă asigurată este de 8.500 tone/an hârtie şi carton şi 7000 tone/an plastic şi metal. Reziduurile de la sortare (9 % din hârtie şi 20% fracţii uşoare) vor fi depozitate. Staţia de sortare va fi situată în perimetrul amplasamentului Ciocăneşti şi va fi operată de acelaşi operator ca şi staţiile de transfer şi depozitul. Materialele sortate vor fi direcţionate către industria reciclatoare, iar reziduurile de la sortare vor fi depozitate.

4. Proiectarea şi execuţia staţiei de compostare a deşeurilor biodegradabile. Mai precis o staţie cu o capacitate de 10.000 tone pe an  şi cu o perioadă de lucru de 270 zile lucrătoare. Vor fi compostate: deşeurile biodegradabile din parcuri şi grădini, cele biodegradabile din pieţe, cele stradale biodegradabile, precum şi fracţiile biodegradabile din deşeurile similare. La intrarea în staţie se va face o verificare pentru determinarea impurităţilor. Biodeşeurile  vor fi aşezate în cordoane, pe o platformă sau într-o zonă deschisă. Cantitatea (redusă) de levigat ce va rezulta va fi colectată şi tratată în staţia de tratare a levigatului situată în apropierea amplasamentului depozitului de la Ciocăneşti.

5. Proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului (lichid generat în urma depozitării şi descompunerii deşeurilor) parte ce vizează tratarea biologică a apei în combinaţie cu precipitarea cu var/etringită. Deversarea levigatului tratat (apei curate) se va realiza direct prin conductă în râul cel mai apropiat.

6. Utilarea cu echipamente de laborator şi monitorizare a mediului şi anume: puţuri de monitorizare, puncte pentru prelevarea mostrelor de levigat, staţie meteorologică (unitate de monitorizare a condiţiilor climatice): monitorizarea precipitaţiilor, a temperaturii, a vântului şi măsurarea evaporării apei, unitate de monitorizare a calităţii gazului şi echipamente de monitorizare a tasărilor.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite