La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, prin Ordonanță de urgență, instituirea unor măsuri în derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și a Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” (PNI AS).
Astfel, pentru PNDL, se instituie posibilitatea de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru finanțarea cheltuielilor strict necesare pentru finalizarea obiectivelor incluse în cele două etape ale programului.
Solicitările se pot depune de către beneficiari cu cel puțin trei luni înainte de data expirării contractului de finanțare sau până la 31 decembrie 2023 de către beneficiarii care nu au depus nicio solicitare de transfer până la data intrării în vigoare a ordonanței.
De asemenea, se propune ca, pentru beneficiarii PNDL care, până la data intrării în vigoare a acestui act normativ, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, să aibă și posibilitatea de a solicita încetarea contractelor de finanțare prin acordul părților, prin transmiterea unei adrese în acest sens către MDLPA.
În situația în care, după data de 31 decembrie 2023, mai există beneficiari care nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare și nu sunt în procedură de achiziție publică pentru atribuirea contratului aferent realizării obiectivului de investiții finanțat prin PNDL, contractele de finanțare în care aceștia sunt parte încetează de drept.
În ceea ce privește PNI AS, sumele rămase disponibile din alocarea totală a programului vor putea fi utilizate pentru suplimentarea sumelor din contractele de finanțare cu sumele rezultate ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică/sectoriale încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiții finanțate prin Program.
Cererea de suplimentare se va putea depune în platforma electronică doar după transferul integral al sumelor alocate prin contractul de finanțare.
În perioada de valabilitate a contractului de finanțare, după înregistrarea ultimei situații de lucrări, beneficiarii pot depune o nouă cerere de suplimentare cuprinzând suma ce reprezintă ajustarea prețurilor aferente contribuției din bugetul de stat prevăzute în contractele de finanțare, dacă aceasta depășește estimarea efectuată prin prima cerere de suplimentare.
În situația în care nu există credite de angajament disponibile pentru acordarea suplimentării ce reprezintă ajustarea prețurilor aferente contribuției din bugetul de stat, cererile depuse se centralizează de către MDLPA și vor fi avute în vedere atunci când vor exista credite de angajament disponibile din valoarea totală alocată a programului, în ordinea cronologică de depunere a acestora.
Totodată, actul normativ propune crearea cadrului legal pentru ca beneficiarii care se află pe lista aprobată prin ordin cu obiective de investiții din categoria drumuri și/sau poduri să încheie contracte de finanțare chiar dacă, pe același amplasament, se realizează investiții din categoria apă/canal prin POIM, cu mențiunea ca operatorul regional al serviciului de alimentare cu apă și/sau canalizare să declare că soluția tehnică nu implică intervenții asupra drumului finanțat în cadrul PNI AS.