Începând din această vară, comuna Mânăstirea are un nou primar. Marian Iancu, jurist de profesie, şi-a propus ca la finele mandatului său imaginea comunei să devină cât mai aproape de cele din comunitatea europeană. În acest sens, şi-a creionat pe agenda sa de lucru o serie de proiecte inovatoare pentru satele comunei. Despre ce este vorba, despre problemele cu care se confruntă, ne vorbeşte în interviul de mai jos cu multă amabilitate.
Rep: D-le Iancu, care au fost în opinia dvs. factorii decizionali care i-au determinat pe locuitorii comunei să vă acorde privilegiul de a fi primar?
I.M.: Rezultatele muncii mele de viceprimar din mandatul anterior. Comportamentul nou faţă de ceea ce înseamnă administraţia publică locală, respectul cuvenit şi nu în ultimul rând dorinţa de a arăta că se poate.
Rep: În vară, la investire, în ce condiţii aţi preluat administraţia locală?
I.M.: În primul rând vreau să precizez că am avut o colaborare bună cu fostul primar Aurel Mocanu, chiar dacă ulterior am devenit adversari politici. La momentul preluării funcţiei de primar, am găsit proiecte începute, unele dintre ele finalizate în 2011, altele nefinalizate. Restul realizărilor din mandatul Mocanu au fost posibile efectiv cu bani proveniţi din bugetul local. Dar vorba aceea: cine vrea, să le recunoască, cine nu, nu!
Rep: D-le primar, marea majoritate a primăriilor din judeţ se confruntă cu problema lipsei banilor. Sunt probleme de acest gen şi la primăria Mânăstirea?
I.M.: Desigur şi încă una foarte mare. Lipsa banilor face să avem câteva arierate neachitate la infrastructura comunei, reabilitarea târgului comunal şi iluminatul public stradal. Colectarea taxelor şi impozitelor se află la un procent de 60%, satisfăcător, dar care nu corespunde cerinţelor mele.
Rep: În ceea ce priveşte lipsa de personal sau mai bine zis a numărului mic de posturi ocupate, care este situaţia în administraţia locală din Mânăstirea?
I.M.: Într-adevăr, serviciile din primărie se confruntă cu lipsa de personal. Şi această problemă vine de fapt tot de la bani: angajaţii au plecat spre alte domenii mai bine plătite, iar Guvernul a blocat posturile pentru a face economie. Ne-ar mai fi necesare 4 posturi la serviciul de Asistenţă Socială, Registru Agricol, Starea Civilă şi Compartimentul Financiar-contabil. Practic ar trebui o nouă organigramă de funcţionare şi reaşezarea serviciilor din primărie.
Rep: Mi-aţi vorbit puţin mai sus de realizări. Care sunt cele mai semnificative la care v-aţi adus contribuţia în calitate de viceprimar?
I.M.: Unul din crezurile mele politice este acela că în locul vorbelor să vorbească faptele. De aceea, cel mai bine ar fi să întrebaţi locuitorii comunei. Sunt sigur că ei vă vor spune despre faptul că echipa de fotbal a comunei a fost readusă la nivelul anilor 90; că situaţia pietruirii drumurilor comunale este la un procent de 80%; că lucrările la înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă potabilă se află într-un stadiu de finalizare spre 90%; că s-au înfiinţat aproximativ 14 km de alei pietonale; că s-a reamenajat târgul comunal şi multe altele.
Rep: D-le primar, există interes din câte cunoaşteţi în rândul oamenilor de afaceri în vederea iniţierii unor proiecte pe raza comunei Mânăstirea?
I.M.: Deja avem înregistrate la primărie două cereri din partea unor investitori străini, italieni, care în cel mult două luni vor demara afaceri care au ca obiectiv prestări servicii şi confecţii mase plastice. Pe lângă banii care vor intra în bugetul local în urma taxelor se vor crea şi foarte multe locuri de muncă. În continuare primăria va face eforturi astfel încât toţi oamenii de afaceri interesaţi să se bucure efectiv de facilităţile oferite de primărie în acordarea spre concesionare a terenurilor şi spaţiilor existente pe raza comunei.
Rep: Pe agenda dvs. de lucru ce proiecte există pentru perioada imediată dar şi pentru următorii ani din mandatul dvs.?
I.M.: Sunt foarte multe de făcut în comuna Mânăstirea. Pentru început mi-am creionat câteva proiecte care au ca obiectiv următoarele:
– Finalizarea lucrărilor de pietruire a străzilor din toate satele comunei;
– Modernizarea prin lucrări de asfaltare a străzilor comunale de interes public;
– Reabilitarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ din comună;
– Finalizarea lucrărilor de reamenajare şi dotare a târgului comunal;
– Extinderea reţelei de canalizare şi punerea în folosinţă a staţiei de epurare;
– Înfiinţarea unui parc industrial.
Rep: Am să vă pun o întrebare un pic indiscretă. Sper să nu vă blochez. Cum v-aţi propus să arate comuna la finele mandatului dvs.? Dacă nu veţi reuşi să realizaţi proiectele de mai sus, ce veţi face?
I.M.: Întrebarea nu este indiscretă şi nici nu mă blochează. Sper ca toate obiectivele pe care mi le-am propus să se concretizeze în realizări care să onoreze numele comunei Mânăstirea. Dacă nu voi reuşi, peste 4 ani promit, acum, aici în paginile ziarului ”Obiectiv”, că nu voi mai candida!
Rep: Ce masaj transmiteţi locuitorilor comunei Mânăstirea?
I.M. Mesajul meu este unul simplu şi sper să fie semnificativ pentru toţi locuitorii. Încredere, răbdare şi toată lumea la muncă! Multă sănătate!