După un an de zile, poliţia revine la vechea organizare

În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi a fost prezentată implementarea din 1 septembrie 2012 a noii concepţii de eficientizare a activităţii structurilor de ordine publică din mediul rural.
La nivelul judeţului Călăraşi, în mediul rural, se reorganizează şi funcţionează 50 de posturi de poliţie comunale, aflate în subordonarea operativă a 8 secţii de poliţie rurale. În acest sens, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi a repartizat către posturile de poliţie comunale 162 agenţi ca ajutori şefi de post, iar la secţii vor rămâne 52 de poliţişti, din care 18 ofiţeri şi 44 de agenţi. Au fost organizate 8 secţii de poliţie rurale, din care 7 în localităţile rurale Dichiseni, Dragalina. Grădiştea, Dor Mărunt, Tămădău Mare, Gălbinaşi, Curcani şi una în municipiul Olteniţa, dar s-au păstrat şi două posturi independente Frumuşani şi Belciugatele.
În prezent funcţionează în continuare cele 8 secţii de poliţie şi au fost operaţionalizate toate cele 50 de posturi de poliţie. Postul de Poliţie Nicolae Bălcescu a fost scos din zona de competenţă a Secţiei 8 Poliţie Rurală Tămădău Mare şi introdusă în zona de competenţă a Secţiei 7 Poliţie Rurală Dor Mărunt, iar posturile de poliţie Crivăţ şi Frumuşani sunt subordonate operativ Poliţiei Oraşului Budeşti, iar postul Belciugatele este subordonat operativ Poliţiei Oraşului Fundulea, schimbări efectuate din cauza distanţei mari între comune şi oraşe. Au rămas operaţionale cele 8 secţii de poliţie rurală, cu excepţia sediului Secţiei 1 Poliţie Rurală Dichiseni, care a fost mutat în municipiul Călăraşi la sediul poliţiei municipale, întrucât nu avea logistica necesară. Comisarul şef Ion Nicolae spune că la posturile de poliţie comunale îşi vor desfăşura activitatea 3-6 poliţişti, incluzându-l şi pe şeful de post, iar pentru exercitarea atribuţiilor funcţiei de şef de post, până la organizarea concursurilor de numire pe funcţie, au fost împuterniciţi şefi ai posturilor de poliţie comunale, de regulă din rândul foştilor şefi de post, dar şi al poliţiştilor care au demonstrat deprinderi manageriale. În urma unei analize la nivelul inspectoratului, s-a luat în vedere şi repartizarea autovehiculelor de serviciu pe secţii, urmând ca acestea să fie redistribuite la posturile de poliţie comunale, intervenţia la evenimente şi patrularea se vor efectua astfel de către personalul posturilor de poliţie, care vor fi organizate de către şeful secţiei de poliţie rurală, urmând să fie menţinute cele două zone de patrulare la fiecare secţie de poliţie rurală. Comisarul şef Ion Nicolae este de părere că implementarea noii concepţii îmbunătăţeşte procesul de relaţionare dintre poliţişti şi membrii comunităţilor rurale, permite adaptarea unui program de lucru flexibil, în funcţie de necesităţile operative din zona de competenţă şi adaptarea permanentă a dispozitivului de ordine publică la evoluţia situaţiei operative.