sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăADMINISTRAŢIEINTERVIU / Primarul Daniel Ştefan Drăgulin: „Simt permanent sprijinul călărăşenilor”

INTERVIU / Primarul Daniel Ştefan Drăgulin: „Simt permanent sprijinul călărăşenilor”

- Advertisement -

Obiectiv: Domnule primar, mai sunt aproximativ 3 săptămâni şi începeţi al patrulea an din acest mandat. Privind în urmă, ce puteţi spune despre cei trei ani?

Daniel Ştefan Drăgulin: După cum mă cunoaşteţi, şi după cum mă cunosc, niciodată nu o să fiu mulţumit pe deplin, în schimb, pot spune, că mi-am dat tot interesul şi am făcut tot ce îmi stă în putere să încerc să demarez o altă abordare administrativă în Primăria municipiului Călăraşi faţă de cum era înainte să ajung eu primar, şi un alt mod de a percepe relaţia primărie-cetăţean.

Obiectiv: Cât de greu a fost?

Daniel Ştefan Drăgulin: Este greu şi acum pentru că, dacă stăm să ne gândim, numai la faptul că într-un an am reuşit şi suntem în linie dreaptă, să ne certificăm din punct de vedere al managementului calităţii serviciilor noastre, ne-am dat seama că numai a schimba anumite mentalităţi ale celor care lucrează în primărie este foarte greu, dar nu imposibil. Lucru demonstrat şi de verificările făcute de auditorii care au venit la Primăria Călăraşi care au rămas surprinşi plăcut. Ştiu că mai sunt probleme în privinţa raportului dintre cetăţean şi funcţionarul public, dar trebuie să aiba răbdare şi unul şi celălalt. În timp se pot schimba multe cu înţelegerea ambelor părţi. E un lucru pe care mi l-am dorit şi l-am implementat. Un alt lucru pe care am reuşit să-l schimb este cel legat de accesarea fondurilor europene. La ora actuală se derulează o serie de proiecte şi urmează şi altele, care beneficiază de sprijin financiar european. Asta înseamnă că este formată o echipă, există o Direcţie, care a început să aibă rezultate şi sunt convins că va da şi de acum înainte. Vreau să amintesc de anveloparea blocurilor, Călăraşiul este primul municipiu reşedinţă de judeţ care a accesat astfel de fonduri. Unii spun că sunt puţine fonduri atrase, dar trebuie să ştie că o parte din sume sunt acoperite de Primăria Călăraşi, urmând ca cetăţenii să înceapă să plătească după finalizarea lucrărilor. Este o încărcare financiară destul de mare.

Obiectiv: Iar în ceea ce priveşte schimbările în oraş?

Daniel Ştefan Drăgulin: S-a văzut, în primul rând, că nu lucrăm haotic, şi am început dintr-un loc şi am luat de exemplu Piaţa Orizont, punctul cel mai căutat şi aglomerat din oraş. Am făcut o piaţă în aer liber, să nu mai stea nimeni pe trotuar. Anul acesta vom moderniza şi hala acoperită de legume şi fructe, care va beneficia de un sistem de climatizare corespunzător. Se va face un comerţ civilizat şi acolo. Mai departe, am făcut în aşa fel încât să decongestionăm traficul, creând acele locuri de parcare. Anul acesta, mergem către Cornişei şi vom decongestiona şi cealaltă parte a străzii Belşugului. De asemenea, am început IL Caragiale, am zis că va fi prima stradă asfaltată din mandatul meu şi am asfaltat-o, a fost un contract multianual şi anul acesta, până în vară sper să terminăm şi conexiunile cu străzile adiacente. Merg şi mai departe şi vom încerca ca până în toamnă să modernizăm şi străzile adiacente IL Caragiale. Nu am uitat nici de unităţile de învăţământ, cu care am o colaborare foarte deschisă, există deschidere atât din partea mea, cât şi din partea conducerilor de şcoli, am evaluat şi rezolvat toate cererile pertinente ale acestora, am acoperit sala de sport a Şcolii nr. 5, urmează şi modernizarea altor terenuri de sport. Avem în vedere, tot la acest capitol, să termoizolăm o parte din aceste unităţi de învăţământ, am depus un proiect pentru o sală de sport la Colegiul Agricol, singura unitate cu teren disponibil, sala urmând a deservi şi Şcoala nr. 10. De asemenea, era normal să terminăm această Şcoală nr. 12 pe care încercăm s-o dăm în folosinţă în anul şcolar 2015/2016. Avem o solicitare şi pentru Grădiniţa cu opt grupe, şi sper să fim sprijiniţi din punct de vedere financiar. Un alt lucru care s-a făcut, chiar dacă unii cetăţeni au altă părere, reparaţiile asfaltice care s-au realizat cu simţ de răspundere şi profesionist. Modul cum au fost abordate toate problemele s-a schimbat şi mi-am adus aminte acum de câinii comunitari. Haideţi să ne gândim unde am fost şi unde am ajuns, Călăraşiul nu mai are mulţi câini pe străzi, lucru în beneficiul cetăţenilor. Am inventariat şi locurile de parcare, însă nu putem bate din palme şi să rezolvăm peste noapte toate solicitările venite din partea cetăţenilor, cetăţeni cu care avem un dialog permanent şi ţinem cont de părerea lor.

Obiectiv: Şi apropo de schimbări în oraş, domnule primar, nu putem să trecem cu vederea transformarea Parcului Dumbrava, cel mai mare parc din oraş.

Daniel Ştefan Drăgulin: Parcul Dumbrava este un parc care începe să caracterizeze municipiul Călăraşi. Am luat hotărârea de a moderniza şi Parcul Central. Nu am uitat nici de bazele sportive, şi ştiţi că am modernizat o parte a Bazei Navrom pentru fotbal, urmează ca şi cealaltă parte să o modernizăm pentru handbal. Pentru a vedea ce impact are, am adus în Parcul Dumbrava nişte aparate de fitness şi am văzut că sunt bine primite, de aceea urmează să achiziţionăm şi pentru alte parcuri din oraş. Ne gândim să modernizăm şi locurile de joacă şi avem fonduri prinse în buget. De asemenea nu trebuie să uităm faptul că vom moderniza Grădina Zoologică, avem un proiect european, dar şi un altul pentru modernizarea spaţiului de joacă şi zonei adiacente din Parcul Dumbrava. Vom termina şi treptele către intrarea în Sala Polivalentă. Trebuie să spunem cu încredere că am sprijinit mişcarea sportivă, în general. Avem sporturi, pe lângă handbal, în care excelăm, avem box, canotaj, atletism, caiac-canoe, futsal, fotbal, activităţi sportive  pe care Primăria Călăraşi le sprijină. Este un model pe care am dori ca o parte din tineri, care au şi înclinaţii, să îl urmeze. Am privit altfel şi organizarea de evenimente în municipiul Călăraşi, Ziua de 1 iunie, Zilele Călăraşiului, sfârşitul de an, Sărbătoarea primăverii, Ziua Dunării.

Obiectiv: Se apropie ziua de 1 iunie, Primăria Călăraşi are pregătit un program destinat copiilor?

Daniel Ştefan Drăgulin: Va fi a treia ediţie în care îi respectăm pe cei mai mici şi vom organiza o serie de activităţi la care sunt convins că se va participa în număr foarte mare. Anul acesta avem şi ceva inedit, şi înainte să vă spun despre ce e vorba, vreau să vă spun că am un respect deosebit faţă de tineri, în sensul că, trebuie să recunoaştem, fiecare are un curs al vieţii şi acum cât de curând vor veni ei în locul nostru. Şi trebuie să le dăm şansa să vadă ce înseamnă activităţile administrative. Am hotărât ca anul acesta, pe 2 iunie, să organizăm o Zi a Porţilor Deschise, zi în care, pentru prima dată, Primăria municipiului Călăraşi va fi condusă de elevi, vom avea un primar, doi viceprimari şi un secretar din rândul lor. Sunt elevi din Liceul Teoretic Mihai Eminescu, recent au venit cu o altă solicitare la mine şi le-am lansat această provocare, am înţeles că ei deja au avut alegeri, iar pe 2 iunie aştept să-mi cunosc înlocuitorul. Urmează, cu siguranţă, să reedităm această Zi a porţilor deschise. Să sprijini tinerii înseamnă că le recunoşti poziţia socială şi să îi respecţi. Şi pentru mine este un lucru deosebit, este de fapt un crez al meu pentru că îmi aduc aminte de tinereţe şi mi-ar fi plăcut ca atunci când eram tânăr oameni importanţi din administraţia şi politica din Călăraşi să fi avut posibilitatea să dialogheze cu noi. Acest lucru, nu că m-a marcat, dar m-a făcut să demarez astfel de acţiuni, iar pe lângă acestea, ori de câte ori am fost invitat să particip la acţiuni ale tinerilor nu am refuzat niciodată. M-am dus cu mare plăcere şi m-am simţit foarte bine printre ei.

Obiectiv: Aş vrea să vă întreb şi de forfota din ultimele săptămâni din oraş, de lucrările de apă şi canalizare. Ce ne mai puteţi spune despre situaţia lucrărilor?

Daniel Ştefan Drăgulin: Este foarte multă forfotă, foarte mult zgomot, astăzi (n.r. miercuri, 20 mai), am fost la întâlnirea săptămânală cu constructorul şi EcoAqua, şi mi-am spus punctul de vedere şi unele nemulţumiri. Sperăm ca până la finele acestui an proiectul să fie terminat, noi suntem doar beneficiarii acestuia, dar mă interesează ca aceste lucrări să se încadreze în proiect. Cu bune şi rele, mergem înainte, unele lucrări sunt în grafic, altele nu, părerea mea că sunt deficitari la aprovizionare, cred că au deschis prea multe fronturi de lucru şi nu mai fac faţă, îngreunează ritmul şi cetăţenii au un disconfort.

Obiectiv: Trăgând linie la cei trei ani de mandat, domnule primar, care ar fi cea mai mare realizare a dumneavoastră?

Daniel Ştefan Drăgulin: Cea mai mare realizare este aceea că cea mai mare parte a călărăşenilor au înţeles că ceva se schimbă în oraş, că trebuie să avem grijă de el, pentru că e oraşul şi casa noastră, că au văzut că lucrurile nu se fac în grabă, ci cu mare atenţie şi responsabilitate. Simt permanent sprijinul lor în urma dialogului pe care îl am cu aceştia, fie în mediul online, fie în întâlnirile pe care le am cu ei. Mă bucur că ei au tăria de a-mi spune lucrurilor pe nume, e normal ca într-un oraş civilizat să se întâmple aşa, pentru că numai printr-un dialog şi o transparenţă putem reuşi să evoluăm.

Obiectiv: Iar cel mai mare regret, dacă există?

Daniel Ştefan Drăgulin: Cel mai mare regret este acela că bugetul pe care îl am la dispoziţie nu-mi permite să facem mai multe investiţii în municipiu, investiţii pe care călărăşenii cu prisosinţă le merită.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite