duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăACTUALÎntre 5.000 şi 7.000 de lei în 5 ani trebuie să plătească...

Între 5.000 şi 7.000 de lei în 5 ani trebuie să plătească cei care vor să-şi reabiliteze termic apartamentele cu ajutorul Primăriei

- Advertisement -

Rodica Dohot. 1,5 milioane de euro este suma pe care Primăria Municipiului Călăraşi dorește să o obțină din fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor. Primarul Drăgulin afirmă că municipiul Călăraşi este printre puţinele judeţe, mai ales din Regiunea Sud Muntenia, care vor depune asemenea proiecte.

Doar Călăraşiul şi Ialomiţa vor să depună aceste proiecte, iar pe ţară, doar 8 judeţe sunt interesate de anveloparea blocurilor cu bani europeni. Aceeași sursă spune că municipiul Călăraşi poate să dea un exemplu că se poate, deşi oamenii sunt greu de convins că ceea ce se face este în favoarea lor.

„Suntem printre puţinele judeţe din ţară care vom depune proiecte pentru reabilitarea termică. Dacă nu mă înşel, la nivelul regiunii Sud Muntenia sunt doar două judeţe care vor depune aceste proiecte, Ialomiţa şi Călăraşi. Sunt regiuni în care, după câte am înţeles, la ora actuală sunt 8 judeţe din ţară care vor depune proiecte de acest tip. Este foarte greu, oamenii sunt sceptici, oamenii nu vor să mai reînfiinţeze acele asociaţii, dar noi, totuşi, vom da un exemplu şi vreau să vă spun că în două săptămâni, dacă nu se mai schimbă ceva prin ghidul solicitantului, vom depune documentele pentru cinci blocuri, a căror valoare este de 1,5 milioane de euro, urmând ca în perioada ce vine să mai completăm documentele pentru încă 8 blocuri a căror valoare se ridică la 2,5 milioane de euro.”, declară Drăgulin.

Deja documentaţia este gata pentru primele cinci blocuri, K 17, L 51, L 28, L 34 şi M1, în total 12 scări şi 192 de apartamente. Se lucrează în continuare și la întocmirea documentaţiei pentru alte 8 blocuri, valoarea proiectelor ajungând la suma de 2,5 milioane de euro.

Proprietarii apartamentelor vor plăti 20% din investiţie, pe parcursul a cinci ani, această sumă oscilând între 5.000 și 7.000 lei, în funcţie de suprafaţa de izolat a fiecărui apartament. Primarul Drăgulin a declarat că a întâmpinat greutăți în discuțiile cu proprietarii privind beneficiile anvelopării, aceştia spunând că şi-au făcut deja izolarea sau că apelează la alte modalități pentru a-și anvelopa apartamentele. În funcţie de soluţia aleasă, este posibil ca acolo unde grosimea polistirenului aplicat deja să coincidă să nu fie nevoie să fie înlocuit, costurile scăzând în acest fel. De asemenea, tâmplăria de pvc sau lemn stratificat cu geam termopan nu va fi înlocuită dacă deja există.

„Am fost şi am stat de vorbă cu ei şi la 8 sau 9 seara. Unii spun că au, şi ce se întâmplă cu ce avem noi sau de ce să nu fac cu un terţ. Ei nu înţeleg un lucru. Cofinanţarea pentru un apartament se duce în jur la vreo 5.000-7.000 lei care se plătesc în cinci ani. Ceea ce fac aceştia nu are autorizaţie de construcţie care ar trebui plătită, nu au o evaluare termică, o evaluare a construcţiei, nu au un proiect tehnic, proiect care trebuie obligatoriu respectat şi, bineînţeles, la sfârşit, nu au acel aviz energetic care se dă oricărui apartament care trebuie vândut. Nici un apartament nu se mai poate vinde sau valoarea lui scade la jumătate dacă nu are acest certificat. Am văzut lucrări care au căzut, lipirea între polistiren şi perete nu se face corespunzător. Eu zic că banii aceştia pe care îi vor cheltui vor fi economisiţi din efectul termic pe care îl dă această investiţie.”, a mai spus primarul Daniel Drăgulin.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite