Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost numit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi în data de 29 mai 2012, luându-i locul lui Vasile Mărgineanu. Chiar dacă mandatul său a fost pentru doar 6 luni, acesta s-a implicat destul de mult pentru a dinamiza activitatea inspectoratului călărăşean. Cotidianul online, obiectiv-online.ro a fost primul care l-a intervievat pe acesta la preluarea mandatului, iar acum la finalul său, am vrut să aflăm care sunt impresiile cu care pleacă de la Călăraşi.
Rep: D-le comandant, după cele 6 luni petrecute la comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, ce impresie v-aţi făcut?. Este un judeţ greu sau uşor?
I.N.Todiruţ: Având în vedere că am în spate o experienţă de 7 ani ca inspector şef, pot să vă spun că judeţul Călăraşi, având în vedere infracţionalitatea, este un judeţ cu o problematică ridicată şi diversificată. Există probleme atât pe parte de infracţiuni cu violenţă, cât şi pe infracţiunile contra patrimoniului, aici mă refer la furturile din societăţi, furturile din locuinţe, din anexe, iar ca şi un fenomen la nivelul judeţului este furtul de fier vechi. Tocmai de asta am căutat să creăm unele programe care deja sunt în derulare pentru a stopa aceste furturi de fier vechi şi pentru a avea un control cât mai amănunţit asupra societăţilor care achiziţionează fierul vechi şi asupra acelor puncte care sunt ilegale pentru colectarea fierului vechi, pentru că într-adevăr este o problemă majoră pe raza judeţului Călăraşi. De asemenea, infracţionalitatea cu violenţă era pregnantă pentru judeţul Călăraşi, având în vedere ultrajele, lovirile, ameninţările, asta m-a şi făcut să încercăm să luăm şi măsuri de excepţie, cum ar fi desele reţineri care s-au finalizat cu mandate de arestare. Dacă iniţial se instrumentau dosare pe loviri şi alte violenţe, am încercat să extindem, să facem dosare pe încăierări, pe ultraj contra bunelor moravuri, unde pedeapsa este mult mai mare.
Rep: Au avut finalitate aceste dosare?
I.N.Todiruţ: Da. S-au transformat majoritatea în mandate de arestare pe 29 de zile, unele s-au şi prelungit. La un moment dat nu mai aveam locuri pe arest şi am fost nevoiţi să apelăm la colegii noştri de la Slobozia sau Constanţa. De asemenea, am considerat că într-un judeţ cu atâta violenţă trebuie să ai o forţă de impact deosebită şi acest lucru putea să-l dea doar Serviciul de Acţiuni Speciale fostul Serviciu de Intervenţie Rapidă. Atunci când am venit la comanda inspectoratului acest serviciu era ca şi inexistent la nivelul Călăraşiului, atât ca oameni cât şi ca dotări. Având în vedere că nu ne permiteau ştatele să facem modificări asupra personalului, am operat cu delegări şi am ajuns la o echipă de intervenţie de 30 de oameni, iniţial erau cam 15. Am mai dat încă o maşină pentru intervenţii. Chiar am căutat să sprijinim şi să dezvoltăm acest sector, le-am amenajat spaţiile de instrucţie, am făcut o sală de sport unde să poată să se antreneze, am făcut un plan de activităţi pe tot parcursul planului de lucru şi aici vorbim de studiu, odihnă, pregătire fizică, intervenţii tactice. Eu pun un mare accent pe intervenţiile şi pregătirile tactice ale acestor luptători. Numai un inspector şef sau un şef care nu conştientizează de forţa acestei unităţi nu şi-o dotează şi nu şi-o dezvoltă, pentru că aici trebuie să fie oameni superspecialişti în toate domeniile. Începând cu lupta cot la cot, trageri, cât şi tactic.
Rep: În momentul ăsta puteţi afirma că cei 30 de oameni sunt pregătiţi sută la sută?
I.N.Todiruţ: Bine, echipa este în construcţie, nu se putea schimba mult în 5 luni de zile, activitatea este pornită şi atunci când ai pornit o activitate depinde de manager să ducă spre ceea ce vrea să finalizeze. De aceea, repet, când am venit în unitate compartimentul era tratat ca o anexă a altora deşi trebuia inversarea polului de forţă, având în vedere violenţa care exista în zonă, trebuia să fie prima unitate care trebuia să intervină la un scandal sau o încăierare. Am dat maşini, ca fiecare grupă să acţioneze independent, le-am făcut spaţiile lor unde îşi desfăşoară activităţile şi mai sunt multe lucruri care urmează să fie făcute. Vreau să vă spun că şeful trupei este un băiat care ştie ce vrea, ştie meserie, este vorba de comisarul Lilian Mone. Chiar săptămăna trecută am primit felicitări de la procurorul şef al DIICOT Bucureşti vis-a-vis de unele intervenţii ale noastre la socitările DIICOT-ului pentru unele dosare. Când am venit aici exista o reticenţă a procurorilor în a folosi acestă unitate, dar lucrurile s-au mai schimbat.
„Pe serviciul de investigare a fraudelor chiar vă pot spune că după trei ani de zile sunt şi primii reţinuţi pe investigarea fraudelor, aici vorbim de contrabandă cu ţigări, sechestru asigurator pus şi maşina indisponibilizată.”
Rep: Celelalte compartimente cum au evoluat în această perioadă?
I.N.Todiruţ: Pot să vă spun că este o intervenţie pozitivă, pentru că am intervenit cu programe punctuale şi unde am simţit că este o problemă acolo am acţionat, nu cu poveşti, pentru că eu nu sunt omul poveştilor. Punctual, s-a intervenit de la caz la caz. Pe serviciul de investigare a fraudelor chiar vă pot spune că după trei ani de zile sunt şi primii reţinuţi pe investigarea fraudelor, aici vorbim de contrabandă cu ţigări, sechestru asigurator pus şi maşina indisponibilizată. Totul se poate, trebuie gândit mult mai bine managementul intermediar şi mult mai bine gândit ceea ce vrei să faci cu oamenii şi ceea ce îţi propui să realizezi. Trebuie să ai o ţintă finală şi până ajungi acolo trebuie să îţi găseşti pârghiile. Pot să vă spun că suntem pe locul 2 la infracţionalitatea constatată, asta înseamnă un volum foarte mare de lucru, gândiţi-vă că la nivelul judeţului Călăraşi sunt în jur de 400-450 de poliţişti cu calitate judiciară, spre deosebire de alte inspectorate care au 600 sau 700 şi uite că suntem pe locul 2, la un volum foarte mare de muncă vorbind aici de infracţionalitatea constatată. De exemplu la OUG 195 privind protecţia mediului, aici suntem pe locul 1.
Rep: În ceea ce priveşte personalul din cadrul unităţii, consideraţi că este un personal profesionist?
I.N.Todiruţ: Am mai spus-o şi atunci când am venit şi o repet, sunt oameni care ştiu să-şi facă meseria, important este să-i şi direcţionezi în ceea ce vor să facă, dacă trebuie intervenit unde trebuie intervenit pe palierul managementului intermediar, să discuţi cu şefii ca să ştie exact ce trebuie să ceară oamenilor să poţi avea rezultatele pe care ţi le-ai propus. Când am venit la Călăraşi, spre exemplu, judeţul era pe locul 2 la infracţionalitatea sesizată la furturi sau la infracţionalitatea cu violenţă, ei bine acum am scăzut 2-3 locuri, nu poţi face mare lucru într-un timp relativ scurt, dar se vede o scădere.
Rep: Şi scăderea asta de ce a fost cauzată?
I.N.Todiruţ: Păi de măsurile pe care le-am luat. Am avut un program de măsuri care este în derulare pe linia combaterii furturilor, vă spun că furturile nu au mai crescut, din contră, suntem pe un trend descendent la anumite genuri de furturi, la fel, violenţa este în scădere, o avem aproape de zero.
„Avem 8 grupări destructurate şi membrii lor arestaţi, asta de 6 luni de când am venit eu, aici vorbim de Dragalina, Budeşti, Curcani. Au fost 8 grupări, aici dacă adunăm numărul de membri, este ceva. Aveam zile când reţineam peste 25 de persoane şi din 25 se obţineau cel puţin 17 mandate de arestare.”
Rep: Marea problemă a judeţelor din România o reprezintă clanurile de interlopi care nu pot fi înlăturate definitiv? Cum pot fi ele ţinute la un nivel scăzut de violenţă?
I.N.Todiruţ: Totul se poate face prin prezenţa noastră activă. Avem 8 grupări destructurate şi membrii lor arestaţi, asta de 6 luni de când am venit eu, aici vorbim de Dragalina, Budeşti, Curcani. Au fost 8 grupări, aici dacă adunăm numărul de membri, este ceva. Aveam zile când reţineam peste 25 de persoane şi din 25 se obţineau cel puţin 17 mandate de arestare. Important este să fii foarte hotârât în ceea ce faci, dacă eşti hotărât şi vrei să faci ceva nu ai cum să nu reuşeşti, în primul rând trebuie să îţi apropii oamenii pe care îi ai pe lângă tine, să ştie că atunci când eşti în tranşeu şi se porneşte la luptă, nu ne întoarcem că cineva ne bagă cuţitul în spate, cu ghilimelele de rigoare, tot alţi colegi de ai noştri joacă pe invers. Îţi creezi un grup de câţiva oameni cu care poţi să penetrezi orice mediu şi eu zic că am găsit şi pe economic şi pe judiciar. Dacă exista o problemă la o grupare de asta şi nu se putea rezolva la nivel local, o rezolvam cu serviciul de investigaţii criminale, de asta am şi optat acum pentru mărirea serviciului, când va veni promoţia, sigur vom mări efectivele ca şi forţă de impact. La fel, intenţionăm să mărim şi serviciul arme pentru că şi aici, la Călăraşi, există foarte multe fonduri de vânătoare, vin foarte mulţi străini, chiar aţi văzut că am avut şi rezultate, câteva mii de cartuşe confiscate.
Rep: Spuneaţi mai devreme de poliţişti care joacă pe invers şi se ştiu că există şi astfel de cazuri, aţi avut ceva concret cu care să îi chemaţi la raport?
I.N.Todiruţ: Toate cazurile pe care le-am avut, am cerut departamentului de control intern să deruleze activităţi şi în paralel am sesizat serviciul informaţie şi de protecţie internă, dar este prematur să vorbesc pentru că o activitate de acest gen durează pentru a fi documentată, dar vă spun că există astfel de cazuri în documentare.
Rep: Aţi avut vreun caz mai special sau care v-a atras atenţia, în mod deosebit?
I.N.Todiruţ: Pot să vă spun că zona Budeşti-Fundeni, aici vorbind de clanurile care erau acolo şi terorizau zona, acele clanuri au fost destructurate şi pot să vă spun că această zonă are o oarecare linişte de când am operat acele reţineri. Acolo unde s-a impus s-a suplimentat numărul de poliţişti, am avut grijă să patrulăm toată zona. Oricum, din personalul pe care îl voi avea din promoţie voi direcţiona mulţi poliţişti spre acea zonă.
„Unii spun că nu pot prinde hoţii cu rampele luminoase, dar atunci când bagă cheia să fure o roată un hoţ vede aceste rampe ale poliţiei şi pleacă, este totuşi o măsură de prevenţie.”
Rep: Pe municipiul Călăraşi, care este situaţia infracţională?
I.N.Todiruţ: Pe Călăraşi, vă dau exemplu, după cum ştiţi, în luna septembrie am avut o serie de tâlhării cu smulgerea de obiecte de la persoane în vârstă, din scara blocului, cu autori necunoscuţi, erau cu glugă, ei bine, în decurs de 3-4 zile, am identificat 5 autori, au fost reţinuţi, prejudiciile au fost recuperate, lanţişoarele şi alte obiecte le-am găsit în unele case de amanet din Slobozia. De atunci văd că este o oarecare linişte, nu înseamnă că nu mai sunt şi alţi infractori, dar cred, aşa cum v-am mai spus, că din noua promoţie, circa 20-25 de cadre le voi repartiza pentru municipiul Călăraşi, vom mări forţa de impact şi intervenţie. De aceea, cum am spus, maşinile de patrulare din schimbul 3 vor folosi rampele luminoase. Unii spun că nu pot prinde hoţii cu rampele luminoase, dar atunci când bagă cheia să fure o roată un hoţ vede aceste rampe ale poliţiei şi pleacă, este totuşi o măsură de prevenţie.
Rep: S-au făcut din nou modificări în ceea ce priveşte funcţionarea secţiilor rurale.
I.N.Todiruţ: Da, s-a revenit la posturile de poliţie, eu am fost un adept al acestei situaţii dintotdeauna. Dacă vedeţi şi propunerile care le-am făcut anterior, nu am prea fost de acord cu desfiinţarea acestor posturi rurale, pentru că atunci când ai 3-3 poliţişti într-o comună, ajungi să te cunoască cetăţenii, cunoşti infractorii, este mult mai pregnantă prezenţa poliţistului în comună.
Rep: În ceea ce priveşte fondurile pentru dotarea poliţiştilor, cum staţi?
I.N.Todiruţ: Am încercat să ne descurcăm, nu sunt genul de om care să ţin mâna întinsă sau să mă plâng, găsesc soluţii, pot să vă spun că toate autospecialele poliţiei sunt dotate cu cauciucuri de iarnă şi asta spune mult.
Rep: Am fost la unele posturi de poliţie din judeţ şi m-am speriat cum pot arăta acele sedii.
I.N.Todiruţ: În acest sens, am solicitat primarilor să ne sprijine pentru a igieniza în primă fază posturile de poliţie, practic posturile au fost lăsate de izbelişte un an şi ceva cât a funcţionat celălalt sistem, iar acum trebuie reclădite şi acest lucru nu se poate face doar de către inspectorat, aici le vom face şi le vom pune pe picioare alături de autorităţile locale. Foarte mulţi primari ne-au sprijinit şi altele chiar arată foarte bine în prezent. Dacă şi şeful de post este destoinic, vă daţi seama că rezolvăm problemele, unde sunt oameni delăsători nu se face nimic.
Rep: Aţi sacţionat poliţişti până acum?
I.N.Todiruţ: Da, am sancţionat dar am şi felicitat. Nu am partipriuri cu nimeni, nu ţin parte nimănui.
Rep: Ca şi o concluzie a activităţii dumneavoastră la Călăraşi, e mai bine pentru inspectoratele din România ca şefii să nu mai fie din judeţele unde activează?
I.N.Todiruţ: Ca şi activitate, pot să vă spun că am făcut acelaşi lucru ca şi la Suceava. Eu mi-am făcut treaba. La un moment dat aveam cele mai multe proiecte finanţate cu fonduri europene din cadrul ministerului. Şi aici s-a depus documentaţia pentru un proiect cu fonduri europene împreună cu poliţia din Varşovia, pe domeniul pirateriei. La fel, pregătim cu cei de la resurse umane şi am invitat colegi de la Cluj pentru pregătirea unui proiect ce va fi gata când se va lansa linia de finanţare ,,Leonardo”. Este un proiect pe parte de pregătire şi aici avem ideea unui schimb de studenţi care vor veni în practică, avem deja 4 ţări care ne-au răspuns şi pregătim proiectul să fie gata pentru lansarea lui ,,Leonardo” să putem accesa fondurile.
Rep: Deci, după 29 noiembrie vă întoarceţi la Suceava. Ordinul de detaşare se poate prelungi?
Todiruţ: Da, într-adevăr, aşa este dispoziţia. Legea spune că se poate prelungi cu acordul meu.
Rep: În momentul de faţa s-a identificat o altă persoană care să vă înlocuiască?
I.N.Todiruţ: Nu pot să vă spun eu aşa ceva, că nu pot să identific eu, oricum nu m-a interesat acest lucru, eu îmi văd de treaba mea, fac ce ştiu şi fac muncă de poliţie. Sper că cel care va veni după mine să continue şi proiectele pe care le-am iniţiat aici. Să continue ceea ce am început. Nu ştiu dacă aţi văzut în ultima perioadă, a apărut şi Călăraşiul pe presa naţională, cu realizările noastre.
Rep: Încă există probleme la unii dintre şefii din cadrul departamentelor din IPJ în ceea ce priveşte comunicarea. Nu înţeleg nici acum care este rolul comunicării.
I.N.Todiruţ: Asta este greşeala lor şi atunci când un şef nu poate comunica nu cred că el poate rezista prea mult. Comunicarea este esenţială, clarifici anumite lucruri, rezolvi anumite situaţii şi probleme.
Rep: În ceea ce priveşte dotarea cu autospeciale sunteţi mulţumit?
I.N.Todiruţ: Aici este de discutat. Chiar au fost disponibilizări pe la poliţiile de frontieră, ne-am căutat şi am găsit unele turisme speciale care să fie bune. Am solicitat să fie trecute în patrimoniul IPJ Călăraţi. Deja avem 2 maşini care ne vin de la frontieră, mai avem maşinile care sunt confiscate, cu situaţia lor clarificată din punct de vedere juridic, şi am făcut solicitări să vină tot în patrimoniul IPJ Călăraşi. Vis-a-vis şi de partea IT, de calculatoare, am solicitat pe la Finanţe, pe la bănci să ne sprijine cu echipamente, întrucât la un an sau doi ei îşi schimbă lotul. Chiar avem promisiuni de la o bancă şi suntem într-o fază avansată a discuţiilor să obţinem 20 de calculatoare, aşteptăm să le primim în maxim 2 săptămâni.
Rep: Un gând pentru poliţiştii călărăşeni?
I.N.Todiruţ: Nu numai pentru poliţişti ci şi pentru călărăşeni. Vreau să le spun că îmi sper ca prezenţa mea aici să fi contribuit la liniştea judeţului şi sper să fi făcut ceva bun aici, la Călăraşi, pentru comunitatea noastră. Şi spun comunitatea noastră pentru că şi eu sunt aici de 6 luni şi sunt deja ca şi călărăşean.