duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEISU „Barbu Ştirbei” şi CJSU şi-au prezentat rapoartele de activitate pe 2013

ISU „Barbu Ştirbei” şi CJSU şi-au prezentat rapoartele de activitate pe 2013

- Advertisement -

Rodica Zaharia. În cursul zilei de vineri, 17 ianuarie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi-a prezentat raportul evaluării activităţii pe 2013, în acelaşi timp fiind prezentată şi activitatea desfăşurată anul trecut de către ISU „Barbu Ştirbei” Călăraşi.

La prezidiul evenimentului s-au aflat prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, secondat de subprefectul Ion Stan şi de inspectorul şel al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă „ Barbu Ştirbei” Călăraşi, col. Daniel Popa, în sală aflându-se şi şefi ai instituţiilor deconcentrate, membrii CJSU, dar şi numeroase cadre ale ISU „Barbu Ştirbei” Călăraşi.

„Anul 2013 nu a fost unul foarte uşor sau pe cât l-am fi dorit noi. În cadrul CJSU, prin componenţă, am avut multe comandamente care s-au axat pe situaţia nou apărută, aşa cum este firesc. O parte dintre acţiuni au fost pentru a preveni posibilele incidente mai mari. Am avut totdeauna în atenţie protejarea vieţii şi a bunurilor cetăţenilor. Toate aceste lucruri au fost făcute în această echipă şi totodată, se cuvine să aduc mulţumiri tuturor pentru că ne-am arătat cunoştinţele puse în practică”, a declarat prefectul George Iacob în deschiderea evenimentului.

Din raportul de evaluare a reieşit faptul că CJSU s-a întrunit pe parcursul anului 2013 în cadrul a 14 şedinţe extraordinare şi două şedinţe ordinare, conform planului anual de acţiune.
Pe parcursul anului 2013 s-au primit de la Administraţia Naţională de Meteorologie 210 atenţionări meteorologice „Cod galben” pentru ceaţă, intensificări ale vântului, polei, ninsori abundente, viscol, ploi cu caracter de aversă şi grindină şi 8 avertizări hidrologice “Cod galben” de creştere a debitelor şi nivelurilor fluviului Dunărea cu depăşire a cotelor de apărare. De asemenea, au fost primite şi 7 avertizări meteorologice “Cod portocaliu” pentru intensificări ale vântului, precipitaţii abundente şi caniculă. Toate aceste atenţionări au fost transmise către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, pentru adoptarea măsurilor necesare limitării efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Premergător sezonului rece 2013-2014, prin hotărâre a comitetului judeţean, a fost contituită o comisie de verificare a utilajelor de deszăpezire şi stocurilor de material antiderapant, existente la nivelul secţiilor de drumuri naţionale şi judeţene care actionează pe raza judeţului Călăraşi. Comisia a fost formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Călăraşi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Membrii comisiei s-au deplasat în teren în perioada 16.12.2013-20.12.2013, verificând toate bazele de deszăpezire exitente pe raza judeţului. În urma inspecţiilor efectuate, comisia a întocmit procese verbale şi o bază de date reale cuprinzând stocurile de material antiderapant şi mijloace de deszăpezire, în scopul unei gestionări cât mai eficiente a situaţiilor de urgenţă ce pot apărea pe timpul sezonului rece.

Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor riscurilor tehnologice şi de incendiu, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi a fost solicitat să intervină în anul 2013 la 368 de situaţii de urgenţă, astfel: asanări de muniţie: 19 intervenţii şi accidente de transport: 25 intervenţii pentru asistenţă persoane şi descarcerare;
În anul 2013, subunităţile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea şi lichidarea unui număr de 324 de incendii şi incendii de vegetaţie uscată. Pe timpul acestor intervenţii au fost salvate 17 persoane (13 adulţi, 4 copii). Valoarea estimativă a bunurilor salvate se ridică la suma de 26.700.900 lei, iar valoarea bunurilor distruse se ridică la suma de 2.793.600 lei.
Totodată, în acest an, căderile abundente de precipitaţii sub formă de ploaie au condus la inundarea de locuinţe individuale, sedii ale instituţiilor publice sau ale unor operatori economici, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă fiind solicitat să intervină la un număr de 87 de situaţii de urgenţă de acest tip, cu un total de 307 cadre implicate şi 174 mijloace de intervenţie folosite.

Din evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2013 de ISU „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, colonelul Daniel Popa a prezentat activitatea de planificare, organizare şi desfăşurare a activităţilor pentru anul analizat s-au avut în vedere situaţia operativă şi experienţa acumulată din anii precedenţi, concluziile reieşite din analizele de final de an precum şi principalele direcţii de acţiune şi măsuri stabilite pentru structurile M.A.I. prin Programul de guvernare 2012-2016.
Astfel, pe parcursul anului 2013, subunităţile de intervenţie ale inspectoratului judeţean au intervenit la 4927 situaţii de urgenţă, în medie 13,5 pe zi, numărul acestora scăzând cu 1,1% faţă de anul 2012 când inspectoratul a intervenit la un număr de 4982 situaţii de urgenţă. În funcţie de tipurile acestora, situaţiile de urgenţă se prezintă astfel: 4262 (3953 în anul 2012) solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare – reprezentând 86,5% din totalul intervenţiilor, 324 (563 în anul 2012) incendii – reprezentând 6,6% din total, 172 (232 în anul 2012) acţiuni pentru protecţia comunităţilor – 3,5%, şi 169 (215 în anul 2012) alte situaţii de urgenţă – 3,4%.
Echipajele serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit la , în medie, la 12 cazuri pe zi, acordând prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă la 3880 adulţi şi 396 copii.
Faţă de anul 2012, a crescut atât numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele SMURD (cu 7,8%), cât şi numărul persoanelor asistate (cu 7%).

Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de 8 minute (scădere cu 20 secunde faţă de anul 2012).
În ceea ce priveşte tipul acţiunilor, 98% îl reprezintă ajutoarele medicale de urgenţă (4193 intervenţii) şi 2% intervenţii la descarcerare şi asistenţă persoane (69 intervenţii).
Al doilea tip de risc ca frecvenţă de manifestare, cu o medie de 0,9 pe zi, au fost incendiile care s-au manifestat în procent de 45% la construcţii de locuinţe, 27% la vegetaţie uscată, 8% la terenuri agricole, 6,8% la mijloace de transport, 3,4% în industrie şi comerţ, iar 9,8% în alte domenii de activitate.

Dintre cele mai semnificative intervenţii, sau care au prezentat un pericol potenţial ridicat la adresa comunităţilor în perioada evaluată, se evidenţiază:
1. Intervenţia din data de 22.06.2013, pentru acordarea asistenţei unei persoane blocate din cauza surpării unui mal de pământ în localitatea Alexandru Odobescu, unde un angajat al unei firme ce efectua lucrări pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă a localităţii a fost blocat de surparea unuia din malurile unei excavaţii efectuate. Prin intervenţia promptă a membrilor echipelor de intervenţie s-a reuşi intr-un timp scurt eliberarea victimei astfel încât presiunea exercitată de pământ asupra sa să nu-i afecteze organele interne, acordându-se acesteia asistenţa medicală de urgenţă, victima fiind transportată la spital pentru continuarea investigaţiilor medicale.
2. Intervenţia din data de 08.09.2013, ca urmare a producerii unui incendiu într-un bloc de locuinţe în municipiul Călăraşi, unde s-a acţionat pentru salvarea şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor surprinse în apartamente, ca urmare a pericolului de intoxicare cauzat de cantitatea mare de fum şi gaze toxice, degajate în urma incendiului.
Ca urmare a producerii situaţiei de urgenţă au fost salvate un număr de 5 persoane (3 adulţi şi 2 copii), acestea fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi de ambulanţele SMURD şi SAJ Călăraşi.
3. Intervenţia din data de 25.12.2013, ca urmare a producerii unei explozii într-un bloc de locuinţe în municipiul Călăraşi, unde s-a acţionat pentru salvarea şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor surprinse în apartamente de prăbuşirea elementelor de construcţie, evacuarea persoanelor din celelalte scări ale blocului afectat în urma exploziei, precum şi asigurarea unui climat de încredere şi siguranţă persoanelor atât de afectate de tragicul eveniment.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, în activitatea Compartimentului Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea şi consolidarea relaţiei cu mass media locală şi centrală, acest lucru reflectându-se şi în numărul de materiale apărute în presă, cu aproximativ. 15 % mai mult faţă de aceiaşi perioadă a anului 2012.

În ceea ce priveşte mediatizarea unor evenimente şi a activităţilor specifice intervenţiilor, în această perioadă au fost publicate 227 de materiale în presa scrisă şi on-line, 168 de materiale prin postul local de radio (Radio Voces Campi) şi 51 de materiale la postul local TV (Antena 1 Călăraşi), cât şi 17 materiale pe posturile naţionale (televiziunile naţionale, fiind, în general interesate de evenimentele de mai mare amploare, cum ar fi inundaţiile, accidentele rutiere grave şi incendiile în urma cărora au fost înregistrate victime).
Au fost organizate mai multe briefinguri de presă (aproximativ 40) în această perioadă, au fost emise 218 buletine informative referitoare la intervenţiile subunităţilor, aplicaţii de cooperare, campanii de informare preventivă şi alte activităţi organizate de unitate sau la care a participat activ inspectoratul.
De asemenea, au fost realizate şi arhivate în format electronic peste 8.700 de fotografii şi 13 filmări, care au fost prelucrate în format digital, o parte dintre ele fiind puse şi la dispoziţia presei.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite