Rodica Zaharia. Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Călăraşi a organizat luni, 30 iunie, a treia întâlnire trimestrială cu reprezentanţii firmelor ce efectuează servicii de prevenire şi protecţie a muncii, din întreg judeţul Călăraşi. Punctul principal al discuţiilor s-a axat pe noile normative privind zilierii şi modul de completare al fişelor de instruire individuale, în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă.
În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre stresul la locul de muncă. Un inspector, din cadrul ITM Călăraşi, a prezentat un material în care, conform unui chestionar destul de amănunţit, a reieşit că toţii inspectorii unităţii călărăşene sunt extrem de stresaţi.
Inspectorul şef al ITM Călăraşi, Răzvan Meseşeanu, a punctat la finalul întâlnrii câteva aspecte legate de acest eveniment, făcând câteva precizări şi cu privire la derularea unor campanii naţionale ce se vor derula în perioada imediat următoare.
„Astăzi a avut loc cea de-a treia şedinţă trimestrială dintre ITM şi serviciile de prevenire şi protecţie înregistrate pe raza judeţului Călăraşi în care, ţinând cont de cele două experienţe anterioare, am încercat să punem pe ordinea de zi ca dezbatere un singur subiect. Acum trei luni am avut şase subiecte, toate au fost atacate, toate au fost discutate, dar nu pot să spun că s-a ajuns la o concluzie foarte clară. Subiectul de astăzi a fost modul de completare al fişelor de instruire individuale din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă. Tot astăzi, ca sare şi piper ale atmosferei s-au prezentat şi cele două campanii naţionale care se vor derula în perioada următoare, una referitoare la modul de organizare a operaţiunilor de salvare în unităţi cu risc deosebit, mai ales acolo unde e vorba de mediul cu potenţial exploziv, şi un al doilea material prezentat vizavi de noutăţile intrate în vigoare vizavi de Legea privind activitatea zilierilor. Cel de-al treilea material, care va face şi obiectul de acum în doi ani de zile a mult mai multor seminarii şi simpozioane, se referă la stresul din viaţa de zi cu zi al angajaţilor şi angajatorilor. Este şi tema pe care a lansat-o Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă, va avea un vârf în octombrie cu ocazia Săptămânii Europene. Se pare că stresul va fi unul dintre factorii cei mai importanţi care pot duce la accidente de muncă sau la îmbolnăviri profesionale”, a menţionat inspectorul şef al ITM Călăraşi, Răzvan Meseşeanu.
Peste 20 de reprezentaţi ai firmelor ce efectuează servicii de prevenire şi protecţie a muncii, din întreg judeţul Călăraşi, au fost prezenţi la întâlnirea cu ITM Călăraşi, reprezentată de inspectorul şef, Răzvan Meseşeanu şi inspectorul şef adjunct, Nicolae Dumitru.