marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATEIulian Radu: „Fac un apel către toţi locuitorii comunei şi agenţii economici...

Iulian Radu: „Fac un apel către toţi locuitorii comunei şi agenţii economici cu restanţe mari să vină la primărie să-şi achite datoriile”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Este cunoscut faptul că ultimele luni ale unui sfârşit de an sunt considerate perioade foarte slabe din punct de vedere economic pentru administraţiile locale. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa administraţiei publice locale Dichiseni, al cărei primar Iulian Radu caută soluţii pentru finalizarea proiectelor demarate şi pentru plata salariilor funcţionarilor şi asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi. Vineri dimineaţa (29.11.2013), am discutat cu Iulian Radu pentru a afla care este opinia sa despre modul cum afectează lipsa fondurilor financiare comuna pe care o administrează şi despre planurile sale de viitor.

Rep: Pentru început, vă rog să ne spuneţi cum v-aţi adaptat funcţiei de primar pe care aţi câştigat-o la alegerile din 2012?

I.R.: Comparativ cu mandatul de viceprimar pe care l-am deţinut în perioada 2008-2012, funcţia de primar implică responsabilităţi mult mai mari. În aceste vremuri de criză este foarte greu să fii un manager bun pentru că ceea ce ţi-ai propus este greu de realizat datorită fondurilor financiare insuficiente. Totuşi, încerc să rezolv în primul rând problemele prioritare ale comunităţii.

Rep: Vă rog să faceţi o scurtă prezentare a activităţii primăriei în acest an 2013 din punct de vedere administrativ, economic şi social.

I.R.: Administrativ, am avut o serie de arierate de care în mare parte am reuşit să ne dispensăm de ele prin H.G. care prevedea că furnizorii de servicii la care primăria nu şi-a achitat restanţele financiare, şi care au la rândul lor datorii către stat, acestea se vor compensa. Pentru restanţele rămase am stabilit un grafic pentru eşalonarea sumelor existente. În şedinţa de Consiliu Local avută în data de 29.11.2013 s-a aprobat posibilitatea completării posturilor vacante prin propunerea A.C.O.R., respectiv 4 posturi la serviciile registru agricol, impozite – taxe, serviciul de pază şi serviciul de întreţinere şi reparaţii în regie proprie.

Economic, am început anul cu un buget la limită, fapt pentru care în prezent caut soluţii pentru plata salariilor funcţionarilor şi asistenţilor maternali, o sumă deloc neglijabilă – 31 mii lei. Sper ca nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor (70% până în prezent) să crească considerabil şi acest lucru să devină o soluţie. Fac un apel către toţi locuitorii comunei şi agenţii economici cu restanţe mari să vină la primărie să-şi achite datoriile. În caz contrar, primăria va solicita executarea silită pentru recuperarea sumelor aferente. Serviciul social s-a confruntat de-a lungul acestui an cu câteva cazuri care au necesitat internarea persoanelor în cauză în instituţii de specialitate unde au beneficiat de tratamente şi li s-au întocmit documentaţia pentru încadrarea într-un grad de  handicap special. Cât priveşte persoanele încadrate la Legea 416, primăria încheie anul cu 7 dosare în plată din care doar una a prestat ore de muncă în folosul comunităţii.

Rep: Ce proiecte importante a realizat administraţia locală cu dvs. ca primar?

I.R.: La începutul acestui an s-a înlocuit în totalitate conducta la reţeaua de apă, proiect implementat şi finanţat din fonduri guvernamentale. În toamna lui 2012 au fost finalizate două puţuri forate în satele Satnoieni şi Dichiseni. S-a autorizat serviciul de furnizare al apei potabile. S-au finalizat 13 km de drumuri de pământ în satele Coslogeni şi Dichiseni. O altă investiţie realizată a vizat construirea aleilor pietonale, respectiv 1 km de  trotuare în satul Satnoieni, lucrare finanţată (85 mii lei) de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Nu în ultimul rând, primăria a depus un proiect de asfaltare de drumuri prin P.N.D.L., gestionat de M.D.R.. Reînfiinţarea echipei fotbal după o absenţă de 8 ani. Efectuarea unor lucrări de mentenanţă la instituţiile de învăţământ.

Rep: Ce proiecte de viitor există pe agenda de lucru a primarului Iulian Radu?

I.R.: Pe agenda mea de lucru există o serie de proiecte prioritare pentru comunitate, cum ar fi: proiect transfrontalier cu Bulgaria de asfaltare a 12 km, care a fost declarat eligibil dar pentru care nu există finanţare; de asemenea există un proiect care are ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea Şcolii din satul Dichiseni şi a sălii de sport cu dotările aferente; reabilitarea, modernizarea şi dotarea sediului primăriei; implementarea unui proiect care are ca prim obiectiv crearea de locuri de muncă prin angrenarea locuitorilor şi în special a tinerilor din comună în dezvoltarea unor medii de afaceri în domeniul agriculturii şi legumiculturii. În acest sens, primăria va acorda spre concesionare sau închiriere suprafeţele de teren arabile necesare.

Rep: Suntem în plin sezon rece. Totodată vin şi sărbătorile. Cum s-a pregătit primăria Dichiseni în aceste cazuri speciale?

I.R.: Conform instrucţiunilor primite la colegiul prefectural, primăria Dichiseni a instituit un comandament special, astfel încât să prevenim şi să rezolvăm eficient dacă va fi cazul situaţiile de urgenţă. Am cerut sprijin de la societăţile economice din comună pentru a ne pune la dispoziţie utilaje speciale pentru deszăpezirea drumurilor de importanţă locală. Pentru sărbătorile de iarnă primăria pregăteşte copiilor pachete cadou.

Rep: Vă mulţumesc. În încheiere dacă mai aveţi ceva de adăugat, nu înainte de a transmite locuitorilor comunei şi mesajul dvs?

I.R.: Cu părere de rău trebuie să spun că nu este frumos să denigrezi o persoană fără să o cunoşti. Mă refer aici la articolul nu prea ortodox, apărut într-o publicaţie locală la adresa preotului, Ionuţ Nemţanu. Un om de o calitate umană deosebită. Un preot care a reuşit în timpul celor 9 ani în care a slujit în Parohia Satnoieni, să ridice nivelul de credinţă în rândul enoriaşilor săi. Un preot care a atras toţi copiii din comună la slujbele sale cărora le-a predat în fiecare sâmbătă ore de cateheză.

Cu sprijinul său, Biserica din Satnoieni a fost reabilitătă, modernizată şi pictată. Ca o dovadă a aprecierii sale, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Vicenţiu l-a numit preot paroh la Catedrala „Sfânta Anastasia” din Călăraşi. Un amănunt semnificativ ar fi că la slujba de despărţire oficiată vineri 22 noiembrie, Biserica a fost plină, liturghia ţinută stârnind emoţii şi lacrimi. O parte din mine plânge pentru că preotul Ionuţ Nemţanu a plecat, cealaltă se bucură pentru reuşita lui în carieră. Dumnezeu să-l fericească! Tuturor locuitorilor le transmit sănătate şi Sărbători Fericite!

La mulţi ani, tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicolae!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite