Preşedintele Tribunalului Călăraşi, judecătorul George Şerban, doreşte mai multă transparenţă în ceea ce priveşte activitatea instituţiei pe care o conduce, de aceea şi-a propus să organizeze conferinţe de presă periodic. Prima întâlnire cu presa din mandatul său a avut loc săptămâna aceasta. Au fost prezentate date din activitatea Tribunalului dar şi informaţii privind modul în care funcţionează judecătoriile din subordinea Tribunalului Călăraşi. Nicoleta Constantin, judecător în secţia civilă, purtător de cuvânt al Tribunalului Călăraşi, a făcut o sinteză a activităţii instituţiei în 2013.
În anul 2013 volumul de activitate a înregistrat 5.694 de dosare faţă de 5.909 în 2012.
Operativitatea Tribunalului Călăraşi a fost de 84,10% din totalul dosarelor intrate, iar ca şi clasament pe raza Curţii de Apel Bucureşti, Tribunalul Călăraşi s-a situat pe locul 3 pe ţară. Judecătoria Călăraşi, cu o operativitate de 88%, s-a situat pe primul loc dintre judecătoriile aflate în raza Curţii de Apel Bucureşti având cea mai bună activitate, iar Judecătoria Olteniţa, cu o operativitate de 84%, s-a situat pe locul 5. Încărcătura medie de dosare pe judecător la nivelul Tribunalului Călăraşi, în anul 2013, a fost de 479 de dosare/judecător, o încărcătură apreciată ca fiind normală şi rezonabilă şi care permite judecătorilor să soluţioneze şi să studieze cu atenţie dosarele. Indicele de desfiinţare al hotărârilor pronunţate la Tribunalul Călăraşi a fost în 2013 de 6,46%, în scădere faţă de anul 2012 când s-a realizat 8,58%. Procentul reprezintă un trend crescător al calităţii actului de justiţie şi al hotărârilor pronunţate de judecătorii acestei instanţe, dacă se apreciază şi faptul că 94% din hotărârile pronunţate rămân definitive şi irevocabile în forma în care aceştia le-au pronunţat.
Tot în cadrul indicatorilor de eficienţă trebuie subliniată durata de soluţionare a cauzelor de către judecătorii Tribunalului Călăraşi, durată situată între 0 şi 6 luni, remarcat fiind şi faptul că 91% din cauzele aflate pe rol s-au soluţionat în acest interval de timp, în timp ce la Judecătoria Călăraşi un procent de 98% au fost soluţionate în acest interval, la Judecătoria Olteniţa procentul fiind de 92%. Tribunalul Călăraşi se află în subordinea Curţii de Apel Bucureşti, cea mai mare Curte de Apel din ţară. La rândul său, Tribunalului Călăraşi îi sunt subordonate trei instanţe, fără personalitate juridică, respectiv Judecătoriile Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu Gară. În momentul de faţă, la Tribunalul Călăraşi activează 18 judecători, schema fiind completă, la Judecătoria Călăraşi 12, Olteniţa 8 şi Lehliu Gară 5.
La Tribunalul Călăraşi activitatea se desfăşoară în cele două secţii, penală şi civilă, secţia civilă funcţionează cu 13 judecători, iar secţia penală cu 5 judecători, activitatea de judecată desfăşurându-se pe toate cele trei grade de jurisdicţie: fond, apel şi recurs. În cadrul secţiei civile completele de fond au şi complete specializate pe diferite materii: cauze civile şi litigii cu profesionişti, cauze de minori şi familie, cauze de litigii de muncă şi asigurări sociale, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă, în total funcţionează 20 de complete de fond, 9 complete de apel şi 5 de recurs. Repartizarea cauzelor se face în sistem informatizat, folosindu-se sistemul E-CRIS, iar din 2004 şedinţele se inregistrează integral.