luni, noiembrie 25, 2024
AcasăACTUALITATEJudețul Călărași a avut cea mai mare rată a mortalității infantile din...

Județul Călărași a avut cea mai mare rată a mortalității infantile din Regiunea Sud Muntenia în 2022

- Advertisement -

Județul Călărași a avut cea mai mare rată a mortalității infantile, de aproape trei ori mai mare decât București. 

  • În anul 2022, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării: județul Călărași a înregistrat o rată a mortalității infantile de aproape trei ori mai mare decât cea înregistrată în București;
  • Dintre cei 178.233 de copii născuți în 2022, 1.019 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate;
  • Din 2010 până acum, Salvați Copiii România a dotat maternitățile, secțiile de neonatologie și pediatrie din țară cu aparatură medicală de peste 11 milioane de euro.

Organizația Salvați Copiii România a urgentat în anul 2024 programul de dotare a maternităților și secțiilor de neonatologie și pediatrie din regiunea Sud Muntenia, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 900.000 de euro, printre care ventilatoare de suport respirator, aparat de radiologie, incubator de transport, masă radiantă. În regiune, județul Călărași a înregistrat o rată a mortalității infantile (7 la mia de copii născuți vii) de aproape trei ori mai mare decât cea înregistrată în București (2,5 la mie), ceea ce arată nevoia de dotare a unităților medicale din țară.

Salvaţi Copiii România a ajuns anterior în regiunea Sud Muntenia cu alte 177 de echipamente medicale necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 680.044 euro, la maternitățile din: Pitești, Câmpulung, Călărași, Oltenița, Târgoviște, Giurgiu, Slobozia, Urziceni, Câmpina, Ploiești, Alexandria și Zimnicea.

O parte importantă a investiției în dotarea unităților medicale de neonatalogie este susținută de Fundația OMV Petrom, prin programul „Împreună din prima zi’’, în care sunt incluse și dotările pentru Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Bolintin Vale, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Andreoiu Ploiești și Spitalul Județean de Urgenţă Alexandria, în valoare de 820.000 euro. Achiziționarea de echipamente performante este susținută, de asemenea, de Transelectrica, Romgaz și persoane fizice.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice:

Dintre cei 178.233 de copii născuți în 2022, 1.019 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale Institutul Naţional de Statistică-INS, în anul 2022, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. În regiunea Sud Muntenia situația se prezintă astfel:

  • Județul Argeș – 5,4 la mie;
  • Călărași – 7 la mie;
  • Dâmbovița – 5,8 la mie;
  • Giurgiu – 6,5 la mie;
  • Ialomița – 3,9 la mie;
  • Prahova – 5,3 la mie;
  • Teleorman – 6,6 la mia de copii născuți vii.

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,5 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,7 la mia de copii născuți vii.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2022, România se află pe locul 1 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat.

Astfel, în 2022 România este urmată de Slovacia cu o rată a mortalităţii infantile de 5,4 la mia de copii născuţi vii, Malta cu o rată de 5,3 la mie şi Bulgaria, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,8 la mia de copii născuţi vii.

La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Finlanda cu 2,0 la mia de copii născuți vii, Estonia și Suedia cu 2,2 la mia de copii născuți vii, Cehia și Italia cu 2,3 la mia de copii născuţi vii.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite