joi, ianuarie 9, 2025
AcasăACTUALITATEJudețul cu cea mai scumpă apă la robinet din România

Județul cu cea mai scumpă apă la robinet din România

- Advertisement -

Discuțiile despre prețul mare al apei pe care călărășenii o primesc la robinet sunt frecvente în mediul online și nu numai. Explicațiile administratorilor companiei Ecoaqua sunt legate de implementarea proiectului de modernizare a rețelei de apă și canalizare din județ, în valoare de peste 300 milioane de euro, care a necesitat corelarea costurilor.

Chiar și așa, Călărașiul nu are cea mai scumpă apă din țară la robinet. Nu se află nici măcar în primele 5 județe ca și nivel al prețului. Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare din județ, percepe la începutul anului cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, de 10,06 lei/mc, fără TVA, conform Agerpres.

Următoarele poziții sunt ocupate de companiile de profil din Bacău, Brăila, Prahova și Vaslui. Datele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) indică faptul că, la 1 ianuarie 2025, au intrat în vigoare noile tarife pentru distribuția apei potabile și serviciile de canalizare-epurare. Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău aplică în luna ianuarie cel mai mare tarif pentru apa potabilă.

„Compania de Apă Buzău are un tarif de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită. Tariful pentru canalizare/canalizare-epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Noile prețuri au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025”, informează ANRSC, conform Agerpres.

Începând cu 1 ianuarie, compania regională din Bacău percepe un tarif de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA, pentru apa potabilă, iar companiile din Brăila, Prahova și Vaslui au stabilit un preț de 9,66 lei/mc.

În perioada 2020-2025, Compania de Apă Buzău a implementat o strategie tarifară care reflectă cofinanțarea unor investiții din fonduri europene, având impact asupra prețurilor serviciilor. Creșterea prețurilor este explicată și prin inflație.

„Este o politică tarifară începută în 2021, iar acest an este ultimul în care se aplică procentul de creștere. Din cauza inflației mari, prețul a crescut semnificativ. Aproximativ 70% din creștere se datorează inflației, iar 30% reprezintă creșterea reală, însemnând câțiva bani. Acesta este ultimul an de aplicare a acestei politici tarifare.”, a declarat economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii, pentru Agerpres.

În contrast, Aquatorontal SRL din Timiș aplică cel mai mic tarif pentru apa potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA, urmată de operatori din Orăștie, Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc.

„Diferența de preț este influențată de sistemele utilizate. Unele pompează apa o singură dată până la robinet, în timp ce noi o pompăm de cinci ori. Costurile ridicate de funcționare se reflectă în preț. Anul viitor nu ar trebui să existe nicio creștere, iar o posibilă scădere depinde de inflație.”, a adăugat Dragomir Văsii.

În luna ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău aplica cel mai scump tarif pentru apa potabilă, de 9,30 lei/mc, exclusiv TVA.

În prezent prețul pentru un mc de apă în Călărași este de 8,23 lei fără TVA și 7,44 lei/mc la canalizare.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite