luni, octombrie 28, 2024
AcasăPOLITICAKlaus Iohannis şi cele 11 teme principale de dezbatere

Klaus Iohannis şi cele 11 teme principale de dezbatere

- Advertisement -

În calitatea mea de președinte mediator şi integrator al Românie, dar implicat direct şi ferm în construcţia unei Românii cu adevărat occidentale, voi propune întregii clase politice şi în special societăţii româneşti 11 teme mari de dezbatere, pe marginea cărora să construim un consens naţional.

În ultimii 10 ani, felul în care a fost  exercitată funcția prezidențială  a conținut dezacorduri profunde,  din păcate inclusiv pe tema domeniilor prioritare care ar fi trebuit să reprezinte, în realitate, adevărat  punți de dialog și larg consens la nivelul clasei politice. Modelul de președinte pe care îl propun României presupune tocmai utilizarea capacității mele de  de a media și de a armoniza puncte de vedere diferite pe teme de interes public general, dar și abnegație și determinare în respectarea acordurilor odată încheiate.

După ani de zile în care conflictul și dezbinarea socială au făcut parte din cotidian, după ani de zile în care a fost mai ușor să distrugi decât să construiești, un astfel de demers nu este deloc ușor și va fi probabil întâmpinat cu întrebări, îndoieli și prudență. Ca președinte, însă, îmi voi asuma responsabilitatea de a schimba regulile jocului și de a deschide acest drum care înseamnă o transformare a practicilor predominante în politică. Cred că și în România se poate altfel,  că un asemenea demers este posibil  și că putem înlocui conflictul și spectacolul steril cu dialogul și dezbaterea pe teme naționale. De aceea, în cadrul viziunii mele asupra instituției prezidențiale, am ales să fac referire nu doar la domeniile strategice în care președintele are atribuții constituționale directe și nu doar la chestiunile fundamentale de politică generală, ci propun 11 mari teme naționale, la a căror dezbatere voi chema întreaga clasă politică:

1. Educația ca resursă de performanță a României

2. Investiția în sănătate – o investiție în viitor

3. Economia liberală: competitivitate şi prosperitate

4. Viziunea fiscal-bugetară: regândirea relației dintre stat și cetățean

5. Agricultură performantă și dezvoltarea satului românesc

6. Cum răspundem la viitorul sistemului de pensii

7. Infrastructura ca instrument al europenizării României

8. Reforma instituțiilor politice și administrative

9. Regionalizarea şi descentralizarea ca instrumente de modernizare a Românei şi reducere a decalajelor

10. Demografia – o provocare pe termen lung

11. Parcursul european al Republicii Moldova ca prioritate națională

Toate aceste teme sunt integrate în programul meu prezidenţial, România lucrului bine făcut, pe care vă invit sa-l consultaţi pe pagina mea www.iohannispresedinte.ro

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite