Despre construirea unei hidrocentrale la Călăraşi s-au mai purtat discuţii prin 2011, între ministrul economiei român şi bulgar. Ideile de atunci vizau cuplarea pieţelor de energie electrice dintre Bulgaria şi România.
Dar, totul a rămas la stadiul unui Memorandum, semnat de autorităţile române şi bulgare pentru pregătirea realizării celor 2 proiecte comune de hidrocentrale pe Dunăre, Călăraşi – Silistra şi Turnu Măgurele – Nikopole, totul făcându-se prin absorbţie de fonduri europene.
În prezent, putem spune că România s-a trezit din amorţeală şi s-a gândit că poate face un astfel de proiect grandios exclusiv cu implicare românescă. Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a făcut publică informaţia conform căreia va demara discuţiile în vederea construirii unei hidrocentrale la Călăraşi.
Dacă acest lucru se va concretiza, hidrocentrala construită va fi cea mai mare investiţie de care a beneficiat judeţul Călăraşi în ultimii 30 de ani. Filipescu a declarat într-o conferinţă de presă că a discutat cu consultantul care a adus Saint Gobain-ul la Călăraşi şi care, în prezent, lucrează cu ALRO Slatina, Nicolae Zamfirescu, cu care a identificat această oportunitate.
„Vreau să intru într-o discuţie, prin intermediul consultantului care a adus Saint Gobain-ul la Călăraşi, cu nişte reprezentanţi ai ALRO Slatina. Nu să aducem aluminiul la Călăraşi, ci să facem la Călăraşi o hidrocentrală. ALRO Slatina vrea să-şi facă o hidrocentrală, să aibă curenul propriu şi există această variantă de a face la Călăraşi o hidrocentrală.”, a declarat Filipescu.
După spusele preşedintelui CJ, deocamdată ALRO studiază cele trei posibilităţi pe care le are pentru construirea hidrocentralei, Turnu Măgurele, Călăraşi şi Măcin, Filipescu argumentând avantajele pro şi contra ale fiecărei locaţii.
„Sunt trei localităţi vizate a putea fi locaţii pentru hidrocentrală: Turnu-Măgurele, Călăraşi şi Tulcea, la Măcin. Din studiile actuale, apare o situaţie. Acum, Măcinul este exclus pentru că, dacă faci baraj la Măcin, poate dispărea Balta Brăilei şi în orice moment, în situaţia în care un baraj de acest gen poate să cedeze, Balta Brăilei, care este grânarul României, niciodată nu va putea fi sacrificată. Rămân Călăraşi şi Turnu-Măgurele.”
Filipescu a mai precizat că, investiţia fiind de o aşa mare amploare, circa 800 de milioane de euro, ar putea intra în luptă cu vicepremierul Liviu Dragnea (fost preşedinte de CJ la Teleorman), care ar susţine, evident, locaţia din Teleorman. În opinia preşedintelui CJ, argumentele sunt destul de convingătoare pentru Călăraşi, mult mai puternice decât atuurile locaţiei de la Turnu – Măgurele.
„Asta e viaţa mea chinuită, să mă intersectez cu Dragnea întotdeauna. Nu a fost niciodată pentru mine o treabă limpede, probabil că cineva m-a blestemat ca fiecare centimetru de reuşită trebuie să fie cu sudoare şi cu chin.
Eu am două argumente extrem de solide de ce să fie la Călăraşi şi să nu fie la Turnu-Măgurele. Primul ar fi că Turnu-Măgurele este în amonte de Bucureşti, deci hidrocentrala nu ar ajuta în nici un caz Bucureştiul, şi în al doilea rând pentru că este deja pod la Vidin.
Nu cred că are nevoie Turnu – Măgurele de două poduri. Argumentele care sunt în favoarea Călăraşiul sunt foarte bune. Călăraşiul este în aval faţă de Bucureşti, iar construcţia unui baraj aici nu face altceva decât să ridice cotele apelor Dunării, deci, dacă se construieşte şi Canalul Dunăre – Bucureşti, devine un canal super-navigabil, extrem de important pentru circulaţia fluvială.
Un al doilea avantaj este acela că nu avem pod şi la Călăraşi este prevăzut să fie construit pod, în situaţia asta, se construieşte un baraj, care înseamnă şi pod şi o economie de vreo 200 de milioane de euro la nivelul Guvernului.
Ar treilea element ar fi acela că acestă hidrocentrală s-ar putea construi cu banii de la BERD, împrumut pe care să-l facă ALRO, ALRO să vină şi cu o parte din bani şi să vedem dacă statul intervine pe ceea ce înseamnă apărari de maluri. Spun asta pentru că un baraj înseamnă să-ţi faci nişte diguri, ce se pot face cu fonduri naţionale.”, a mai precizat preşedintele CJ.
Filipescu este de părere că ajutorul lui Şova va fi primordial pentru această investiţie, de aceea crede că implicarea ministrului Şova este extreme de importantă.
„În tot jocul ăsta mizez foarte mult şi pe domnul Şova, care este ministrul Marilor Proiecte, care cred că ne va da o mare mână de ajutor, în aşa fel încât locaţia să fie la Călăraşi. Sper să avem acest mare ajutor din partea lui, acordul lui fiind o chestiune esenţială. Sper să fie lângă noi, să ne ajute şi să facă toate demersurile în acest sens.”
Filipescu a mai spus că, deocamdată, Călăraşiul este în discuţie dacă va fi sau nu locaţie pentru hidrocentrală, singurul combatant fiind Dragnea:
„V-am mai spus, singurul meu ghinion este că sunt vecin cu Dragnea. Dragnea, probabil, o să vrea să o facă la Turnu – Măgurele. Dar şi eu vreau să se facă la Călăraşi!”