Marţi, 29 iulie 2014, în cadrul proiectului „Centru Româno-Bulgar de Servicii pentru Microsisteme şi Nanotehnologii“ (RO-BG MicroNanoTech), finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 al Uniunii Europene, a avut loc deschiderea oficială a “Punctului de Informare RO-BG MicroNanoTech”, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi.
Proiectul cu o durată de 18 luni se desfăşoară în intervalul 1 mai 2013 ― 30 octombrie 2014.
El se înscrie în iniţiativa europeană de sprijinire a dezvoltării zonelor de graniţă, atât din România, cât şi din Bulgaria, urmărind să creeze punţi între cele două ţări, care să faciliteze rezolvarea problemelor similare de dezvoltare, prin colaborare şi promovarea unor soluţii comune.
La realizarea proiectului participă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, IMT-Bucureşti, în calitate de coordonator, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Giurgiu (din partea României), precum şi Universitatea „Anghel Kancev“ din Ruse şi Camera de Comerţ şi Industrie din Ruse (reprezentând Bulgaria).
Obiectivul general al proiectului îl constituie crearea şi dezvoltarea unui Centru Româno-Bulgar de Servicii pentru Microsisteme şi Nanotehnologii, bazat pe colaborarea dintre universităţi, institute de cercetare şi IMM-uri din zona de graniţă dintre România şi Bulgaria. Centrul va avea două birouri, la IMT Bucureşti şi la Universitatea din Ruse, precum şi două puncte de informare, la Camerele de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Călăraşi şi Giurgiu.
Grupurile ţintă vizate prin acest proiect sunt entităţi din România şi Bulgaria, situate în zona transfrontalieră: IMM-uri, grupuri de cercetare, agenţi privaţi, asociaţii locale active/interesate de domeniul micro/nano tehnologiilor (MNT).
Proiectul „Centru Româno-Bulgar de Servicii pentru Microsisteme şi Nanotehnologii“, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, IMT-Bucureşti, prin Dr. Ing. Corneliu Trişcă-Rusu, şi implementat de un consorţiu de cinci instituţii, este în valoare de 577.725,87, Euro si este cofinanţat de Comisia Europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR).