marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATELa Chirnogi, primarul Irinel Roman s-a implicat în programul „Adoptă un copac!”

La Chirnogi, primarul Irinel Roman s-a implicat în programul „Adoptă un copac!”

- Advertisement -

Mircea Brândușă. Sâmbătă, 4 noiembrie, primarul comunei Chirnogi, ing. Irinel Roman, în parteneriat cu asociația pentru dezvoltare durabilă, „ViitorPlus” a dat startul campaniei de plantare de arbori din această toamnă, în cadrul programului „Adoptă un copac!ˮ. Astfel, cadrele didactice și copiii din Școlile Gimnaziale Nr. 1 și Nr. 3 din Chirnogi, au participat la această acțiune care a avut ca scop sensibilizarea și educarea generațiilor prezente privind protecția mediului și mai cu seamă împădurirea și crearea unei liziere forestiere de 1 ha, plantat cu puiet de plop american pe drumul ce leagă Oltenița de Chirnogi în vederea eliminării riscului înzăpezirii drumului, creându-se astfel un plămân verde în continuarea micii zone împădurite în ultimii ani. O acțiune de nota 10, acordată organizatorilor, voluntarilor, administrației locale și Consiliului Local Chirnogi care a răspuns favorabil acțiunii la care primarul Roman a aderat din prima clipă. Pentru a afla mai multe despre acest proiect, am stat de vorbă cu dl. primar Irinel Roman care ne-a relatat următoarele aspecte:

Rep: Domnule primar, cum s-a născut acest frumos proiect?

I.R.: Datorită faptului că în extravilanul comunei Chirnogi se află o suprafață de 6 ha de teren pentru care nu exista interes, am propus Consiliului Local să inițiăm un proiect pentru plantarea unei perdele forestiere. Din discuție în discuție și din aproape în aproape am luat legătura cu reprezentanții ONG – ViitorPlus, care s-au arătat interesați de implementarea unui astfel de proiect.

Rep: Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre „ViitorPlus”.

I.R.: ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă  este o organizație non-profit cu o experiență de 11 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajare eco-turistică, Regenesys. Foarte important de reținut este faptul că sub umbrela ViitorPlus s-au plantat în ultimii 10 ani, 60 de hectare de pădure, cu participarea a peste 10.000 de voluntari. Viziunea ViitorPlus este: „Redescoperim împreună legătura cu natura şi investim în ceea ce lăsăm în urma noastră.

Rep: Care este procedura implementării acestui proiect?

I.R.: Proiectul este unul etapizat. Primul pas l-am făcut deja. Plantarea de perdele forestiere va continua prin programul „Adoptă un copac!ˮ atât în această toamnă, în zilele de sâmbătă ale lunii noiembrie, cât și în primăvara anului viitor.

Rep: Despre programul „Adoptă un copac!” pe care Viitor Plus îl aplică în comuna Chirnogi, ce ne puteți spune?

I.R.: „Adoptă un copac!” este un proiect care ajută la creșterea suprafeței împădurite din România. Acesta se bazează pe atragerea de fonduri din mediul privat (firme și persoane fizice), cu care se realizează păduri noi, care altfel nu ar exista. A fost aleasă împădurirea în zona de câmpie pentru că aici pădurile mai ocupă doar 5% din suprafață, minimul recomandat pentru această zonă fiind de 20%. De asemenea, în zona județului Călărași iernile grele troienesc zăpada și blochează drumurile. În fiecare an auzim la știri despre oameni care nu mai pot ajunge la spital sau la serviciu, rămân fără provizii, electricitate.

Rep: Cum au decurs lucrurile în această primă  zi a proiectului? Ce factori au fost implicați în derularea lucrărilor? În ce zonă a fost plantată perdeaua forestieră?

I.R.: În această primă etapă au participat 150 de voluntari care au plantat 600 de puieți de plop, reprezentând un hectar de pădure. Noua perdea forestieră este amplasată în apropierea comunei noastre, de-a lungul DN41, între Chirnogi și Oltenița. Campania de plantare a fost derulată cu sprijinul Primăriei și Școlii din Chirnogi (elevii au participat voluntar la plantare), Direcției Silvice Călărași și companiilor partenere care au participat cu fonduri și voluntari din rândul angajaților: 1&1 Internet Development, Carrefour România, Metro Systems România și Microchip Technology Inc..

Rep: Care va fi scopul final al acestui proiect?

I.R.: Înființarea acestor perdele forestiere vor ajuta la protejarea drumurilor, dar, vor aduce și importante beneficii pădurilor din arealul comunei noastre, respectiv, un aer mai curat, prevenirea deșertificării, creșterea productivității terenurilor agricole din zonă, creșterea biodiversității și așa mai departe.

Rep: Aveți un mesaj pentru cei care iubesc verdele pădurilor?

I.R.: Toți cei care doresc să sprijine creșterea suprafețelor împădurite din arealul comunei Chirnogi, în special perdele forestiere, o pot face printr-o donație online. Fiecare 5 lei se va transforma într-un puiet plantat și îngrijit pe termen lung.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite