luni, noiembrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATELa Grădiştea, riscurile generate de inundaţii şi deversări de materiale poluante vor...

La Grădiştea, riscurile generate de inundaţii şi deversări de materiale poluante vor fi prevenite cu ajutorul unei drone

- Advertisement -

Joi, 2 aprilie, Fundaţia pentru Democraţie, Cultura şi Libertate în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Comunei Grădiştea prin Programul Operaţional de Pescuit 2009 – 2013 – Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Dunărea Călărăşeana a organizat o conferinţă de presă pe tema reducerii riscurilor generate de inundaţii şi deversări de materiale poluante prin supravegherea aeriană a zonei pescăreşti Dunărea Călărăşeană.

Ca obiective specifice cuprinde:- determinarea zonelor de risc major pentru inundaţii, incendii şi deversări de materiale poluante, -asigurarea capacităţii de prevenire timpurie şi de intervenţie rapidă în caz de dezastre generate de inundaţii, incendii şi poluare umane prin formarea unui grup mixt public – privat de experţi în utilizarea echipamentelor de supraveghere aeriană a zonei, -dezvoltarea de activităţi utile turiştilor şi localnicilor cu preocupări pescăreşti pentru asigurarea securităţii lor şi oferirea de servicii turistice specializate.

Proiectul a fost prezentat de către Dragoş Şeuleanu, preşedintele Fundaţiei, ex-preşedinte al Radio România în perioada 2001 – 2004.

„Ne aflăm astăzi aici, în localitatea Rasa, comună Grădiştea, pentru a inaugura acest important proiect. Mulţumesc domnului primar Constantin Corbu că ne-a primit în comună pentru implementarea acestui proiect, doamnei Irina Ravac pentru că a militat pentru finanţarea proiectului şi domnului preşedinte al Asociaţiei Comunelor, Nicolae Pândea, pentru mediatizarea proiectului în rândul primarilor călărăşeni. În timp, vom crea o şcoală de pilotaj a dronelor în rândul copiilor. Va fi lucrul cel mai frumos realizat de Fundaţie, unic în Europa. Toată lumea se întreabă dacă Fundaţia va rămâne în profit după finalizarea proiectului. Sunt bucuros să spun că nu, membrii Fundaţiei nu au salarii, proiectul valorează 200.000 de euro, iar din ceea ce va rămâne vom achiziţiona o maşină Primăriei Grădiştea. Producerea dronelor va fi făcută de o echipă de specialitate din România, costul acestora ridicându-se la 27.000 de euro pentru un set de 8 drone, fiecare dintre acestea având caracteristici aparte şi capacităţi care îi vor uimi pe mulţi. Toate aplicaţiile Fundaţiei vor fi făcute cu acordul ISU şi al primarilor din localităţile unde proiectul va fi implementat”, a menţionat Dragoş Şeuleanu.

Unul dintre invitaţi, colonelul Tăujean, expert în catapultări a precizat că iniţierea tinerilor în şcoala de pilotaj a dronelor va fi un lucru deosebit de important pentru comunitatea din Grădiştea.

Proiectul îşi propune să prevină deteriorarea resurselor naturale din Zona Pescăreasca Dunărea Călărăşeana datorită deversărilor de substanţe poluante prin monitorizarea aeriană a întregii suprafetecu ajutorul dronelor. Această metodă modernă de supraveghere a zonei va juca un puternic rol de descurajare a intenţiilor de poluare a naturii de către firme şi persoane fizice. În acest mod, instituţiile statului abilitate să prevină poluarea mediului vor beneficia de un sistem de informare care nu exista în momentul de fată. Pe această cale va creşte eficienţa acestor instituţii (agenţia de mediu, garda de mediu, primarii) şi se vor reduce costurile pentru îndeplinirea obligaţiilor care le revin. Proiectul oferă instrumente extrem de importante pentru supravegherea unor calamităţi naturale (incendii, inundaţii) şi intervenţii cu precizie mare pentru salvarea sinistraţilor/victimelor şi va permite administraţiei publice locale să desfăşoare un proces de informare, educare şi avertizare a cetăţenilor şi companiilor în privinţa evitării deversărilor de poluanţi. Monitorizarea cu drone asigura posibilitatea intervenţiei rapide, în timp real, în cazul unor catastrofe naturale: poluare, incendiu, inundaţie. În colaborare cu partenerul IGSU se va colabora pentru creşterea eficienţei intervenţiilor în situaţii de criză.

Proiectul va genera elemente de atracţie suplimentară pentru turiştii dedicaţi activităţii de pescuit sportiv. Dronele vor constitui un magnet pentru vizitatorii potenţiali ştiind că sunt protejaţi de incidente neplăcute prin monitorizarea aeriană (sunt protejaţi chiar şi de propriile tentaţii de a aprinde focul în pădure, lângă lacuri şi Dunăre, ori de a lăsa deşeuri după partidele de pescuit).

Ca urmare a costului redus al misiunilor de zbor, utilizarea dronelor constituie o alternativă la alte mijloace de supraveghere clasice, iar aplicaţiile sunt în permanenţă dezvoltare, cu impact semnificativ asupra activităţilor sociale şi economice ale comunităţii.

La eveniment au fost prezenţi primarii Nicolae Pândea, Nicolae Râjnoveanu, Ion Robu, Lică Voicu, Vasilică Dobrescu şi viceprimarul Ion Catană, dar şi Irina Ravac, directorul Camerei de Comerţ Călăraşi şi colonelul Diaconu – ISU Călăraşi. Prezentarea proiectului s-a făcut la „Casa Dunării”, sediul Fundaţiei din satul rasa, comună Grădiştea.

„Mulţumesc tuturor celor preznţi, cărora le urez un bun venit. Mulţumesc celor care s-au implicat în acest proiect pentru că localitatea Grădiştea să fie cunoscută şi din acest punct de vedere”, a menţionar primarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu, cu prilejul evenimentului.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite