Mircea Brânduşă. Aflat în al doilea an de mandat, Laurenţiu Manole, primarul comunei Frăsinet, şi-a stabilit priorităţile pentru 2014, fireşte, în limita bugetului local. Recent am purtat o discuţie amplă despre proiectele de viitor. Laurenţiu Manole a răspuns cu multă amabilitate întrebărilor mele în interviul de mai jos.
Rep: Pentru început vă rog să faceţi cunoscută, cititorilor noştri şi locuitorilor comunei, activitatea principalelor servicii din primăria Frăsinet.
L.M.: Serviciul buget – contabilitate – impozite şi taxe a elaborat bugetul local pe 2014 cu defalcarea acestuia pe trimestre. A întocmit comunicările necesare pentru fiecare ordonator terţiar de credite privind bugetul anual repartizat, urmărind încadrarea sumelor solicitate pe capitole, subcapitole şi titluri în volumul creditelor aprobate în buget. Compartimentul licitaţii şi achiziţii publice este condus de către o firmă autorizată care stabilişte programul anual de achiziţii aferent anului 2014 având în vedere realizarea cât mai multor investiţii care să vină în folosul comunităţii. Serviciul urbanism şi amenajarea teritoriului este condus prin delegaţie de către Victor Pătraşcu şi principalele obiective care stau la baza activităţii în acest an vizează dezvoltarea armonioasă a localităţii din punct de vedere urbanistic, reducerea termenului de rezolvare a documentaţiilor depuse de cetăţeni, întărirea disciplinei în construcţii şi reducerea timpului de reacţie la sesizările primite din partea locuitorilor pe linia respectării legislaţiei în domeniu. Serviciul a eliberat 8 autorizaţii de construire case pentru tineri pe o suprafaţă de 500 m.p. şi 24 de certificate de urbanism.
Rep: Vă rog să ne oferiţi detalii despre infrastructura rutieră a comunei.
L.M.: Comuna dispune de o reţea importantă de drumuri. Prioritară pentru mine este infrastructura stradală pentru că se ştie că asta reprezintă una dintre cerinţele stringente ale comunităţii, respectiv drumurile de acces să fie bune. În acest context s-au executat amenajări, reparaţii şi lucrări de întreţinere la principalele străzi de interes comunal pentru care au fost necesari foarte mulţi bani.
Rep: Despre iluminatul public stradal al comunei ce îmi puteţi spune?
L.M.: Acest serviciu a constituit una din priorităţile Consiliului Local Frăsinet. S-au făcut eforturi financiare deosebite pentru buna funcţionare şi pentru modernizare a acestuia şi iată că unul din obiectivele aflate în agenda mea electorală din 2012 se va finaliza cât de curând. Chiar în aceste zile se lucrează intens la reabilitarea întregii reţele electrice din satul Frăsinet. De asemenea, am în vedere echiparea cu balasturi electronice a lămpilor de iluminat aflate pe străzile principale, lucru care va reduce consumul de energie substanţial.
Rep: D-le primar, există în primărie serviciu de pază şi ordine al comunei?
L.M.: Din păcate nu, pentru că nu sunt fonduri pentru înfiinţarea unui astfel de serviciu. Ordinea şi liniştea publică în satele comunei este monitorizată de către poliţia rurală, prin agentul şef Marian Băncilă şi colegul său, agentul Ionuţ Ilie. Din punct de vedere al infracţionalităţii, nu am înregistrat cazuri deosebite.
Rep: Este agricultura principala activitate economică a comunei?
L.M.: Fără îndoială, da. În special pentru locuitorii comunei. Din punct de vedere al categoriei de folosinţă, terenurile agricole nu au suferit modificări semnificative, situaţia prezentându-se astfel: teren arabil – 7.000 ha şi teren agricol-vii 60 ha, izlaz comunal 170 ha. Pentru agricultura comunei Frăsinet sperăm ca anul 2014 să fie un an destul de bun şi agricultorii îndreptăţiţi precum şi crescătorii de animale să obţină subvenţiile necesare.
Rep: În aceşti 2 ani, de când ocupaţi funcţia de primar, care sunt realizările cele mai importante?
L.M.: Mi-aş fi dorit să implementez mai multe proiecte prin care să fie posibilă o viaţă mai bună pentru comuna noastră, dar lipsa fondurilor şi-a spus cuvântul. Totuşi, consider că următoarele realizări sunt vizibile: Alimentare cu apă în comuna Frăsinet – 80%; Reparat drum comunal 35 şi 76 – 4,5 km – asfalt; Reabilitat Cămin Cultural în satul Luptători; Reparaţii capitale Cămin Cultural Frăsinetu de Jos – acoperiş; Amenajat teren tenis satul Luptători; Finalizarea construirii Bisericii Curăteşti; Înfiinţare şi amenajare cimitir nou Luptători; Acordare sprijin financiar pentru 2 Biserici – reparaţii; Acordare sprijin financiar – ajutor de urgenţă la 6 locuitori cu o situaţie materială precară.
Rep: Pentru perioada următoare a mandatului dvs., ce proiecte vă gândiţi să accesaţi? Care sunt obiectivele vizate? De unde veţi obţine fonduri?
L.M.: Mi-am propus să accesez Subprogramul ”Modernizarea satului românesc” în cadrul căruia să implementez următoarele proiecte: Finalizarea obiectivului Alimentare cu apă în comuna Frăsinet; Începerea execuţiei lucrărilor la proiectul Înfiinţare Canalizare şi Staţie de epurare; Finalizarea reparaţiilor capitale la Căminul Cultural Frăsinetu de Jos; Dotarea Căminelor Culturale cu echipamente tehnice; Realizarea documentaţiei tehnice pentru Înfiinţare Parc fotovoltaic; Acordare sprijin financiar pentru 3 Biserici – lucrări de reparaţii; Asfaltarea a 5 km drumuri săteşti.
Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor?
L.M.: Le mulţumesc pentru încrederea acordată de a conduce viaţa publică a comunităţii. Îi chem să strângem rândurile, să muncim mai mult şi mai bine pentru comuna noastră. Tuturor le transmit sănătate.