Poate că ați trecut de nenumărate ori pe lângă ea, poate că v-ați întrebat uneori ce reprezintă și de când este acolo. Crucea de piatră de pe Strada Portului, aproape de intersecția cu strada Rahova, este o parte din istoria municipiului Călărași.
Uitată și ignorată de autorități și trecători, Crucea ridicată acum 173 de ani pe strada Portului din municipiul Călărași este un simbol istoric important pentru istoria dezvoltării așezării de pe malul Borcei.
Amplasată în acest loc în 1850, Crucea de piatră reprezenta hotarul orașului Călărași la acel moment. Profesorul Constantin Tudor ne-a explicat că în urmă cu 173 de ani monumentul marca granița de est a orașului dar și cimitirul amplasat la marginea orașului.
Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași, ne-a declarat că se intenționează înlăturarea straturilor de var cu care a fost acoperită crucea în timp pentru a se încerca deslușirea inscripției care se află pe aceasta.
Inscripția este scrisă cu litere chirilice în limba română veche.
Legătura dintre Crucea de pe strada Portului și supermarketul Penny care se află în imediata vecinătate
Profesorul Constantin Tudor, cunoscut pentru cercetările sale privind istoria Călărașiului, a explicat că pe terenul pe care se află acum supermarketul a existat până în urmă cu 171 de ani vechiul cimitir al orașului în dreptul căruia a fost amplasată Crucea de piatră.
Osemintele aflate acolo au fost strămutate în Cimitirul Central începând cu anul 1852.