vineri, noiembrie 29, 2024
AcasăACTUALLeul are o tendinţă de scădere

Leul are o tendinţă de scădere

- Advertisement -

Evoluţia monedei naţionale este influenţată, în principal, de factorii externi, precum criza din Ucraina sau lipsa încheierii unui nou acord de finanţare a Greciei, într-un moment în care se discută tot mai des despre ieșirea Atenei din zona euro (Grexit).

Perioada a debutat cu un minim al cursului euro de 4,4316 lei/euro. Întărirea leului a fost efectul scăderii aversiunii faţă de risc, după încheierea unui acord de armistiţiu între guvernul de la Kiev şi insurgenţii din Donbas.

Următoarele două şedinţe au fost mai calme, cursul plasându-se în apropierea pragului de 4,44 lei. Apoi euro a început să crească,  astfel că la finalul intervalului a fost atins maximul ultimelor trei săptămâni, de 4,4503 lei, într-o zi în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4490 şi 4,46 lei.

Leul nu a putut profita de creşterea de anul trecut a PIB-ului României cu 2,9%, în termeni reali, după ce în ultimul trimestru avansul economiei a încetinit la 0,5% faţă de perioada similară din 2013. În schimb, PIB-ul zonei euro a crescut în ultimele trei luni din 2014 cu 0,9%, în principal datorită Germaniei.

INS a anunţat, de asemenea, că preţurile de consum au crescut luna trecută cu 0,4% atât faţă decembrie cât şi faţă de prima lună a anului trecut, inflaţia pe ultimele 12 lunii fiind de 1%. Reamintim, că la începutul lunii, când dobânda de politică monetară a fost coborâtă de la 2,5 la noul minim istoric de 2,25%, BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Raportul euro/leu se va menţine probabil în culoarul 4,43 – 4,47 lei, nivel care ar trebui să mulţumească exportatorii, care se vor confrunta în scurt timp cu ieftinirea produselor din zona euro, în condiţiile în care moneda unică va scădea, până la sfârşitul anului spre paritatea cu dolarul american. Evoluția va continuă să fie marcată in principal de factorii externi și mai puțin de cei locali

Media monedei elveţiene, care afectează buzunarele a multor români, a scăzut de la 4,2388 la 4,1623 lei, ca efect al deprecierii acesteia faţă de euro aproape de 1,07 franci.

Cursul dolarului american a fost stabilit la începutul intervalului de 3,9081 lei, pentru a scade în 16 februarie la 3,8911 lei,  pentru a reveni pe creştere la finalul perioadei la 3,9079 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat între 1,13 şi 1,1450 dolari. Euro a avut o uşoară tendinţă ascendentă la începutul perioadei datorită avansului luat de PIB-ul zonei. Entuziasmul investitorilor a fost temperat de faptul că din martie va debuta programul de relaxare cantitativă al BCE. Acesta are o valoare de peste 1.000 miliarde de euro, i-ar prin intermediul lui vor fi achiziţionate, până în septembrie 2016, obligaţiuni ale statelor din zona euro, cu scopul de a susţine economia şi de a provoca creşterea preţurilor. Însă infuzia de lichiditate va avea ca efect colateral deprecierea euro.

Pe de altă parte, Eurogrupul a lansat un ultimatum guvernului de la Atena. Acesta vizează eventuala prelungire a actualului program de ajutor financiar, în situaţia în care acesta va expira la sfârşitul acestei luni.

Datoria publică totală a Greciei se ridică la 320 miliarde de euro, care echivalează cu 175% din PIB-ul ţării.

Analiza cuprinde perioada 12 – 18 februarie

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite